Вчені відновлять рецепт пива двовікової давності - Соціум - dt.ua

Вчені відновлять рецепт пива двовікової давності

9 лютого, 2011, 22:04 Роздрукувати

Фінські вчені збираються відновити рецептуру пива, пляшку якого підняли з дна Балтійського моря дайвери. Напій було виявлено серед останків затонулого корабля, датою розбиття якого називають 1800-1830 роки.

Знахідку було виявлено групою дайверів у липні 2010 року. За інформацією істориків, судно повинне було плисти з Копенгагену до Санкт-Петербургу та перевозило на своєму борту алкоголь.

Першою думкою дайверів було, що двощогловий корабель віз до російської столиці шампанське Heidsieck, Veuve Clicquot і Juglar. Але, з волі випадку, одна з пляшок при підйомі вибухнула, й виявилося, що в ній міститься пиво. Пізніше виявилося, що деякі пляшки також містять пиво. Причому, як з'ясували четверо експертів, воно було цілком придатне до вживання.

 Влада Аландських островів звернулися до Фінського центру технічних досліджень з проханням відновити рецептуру. Дослідники вже дали перші оцінки - пиво виявилося кислим з нотками чогось присмаленого.

«Експерти, які спробували вміст пляшок, сказали, що на смак це дуже старе пиво, що не дивно», - розповіла доктор Анніка Вільгельмсон.

Тепер перед вченими стоїть завдання відшукати в складі пива живі клітини дріжджових грибків або інших мікроорганізмів.

 «Поки що ми тільки бачили клітини в мікроскопі, але ми не знаємо, мертві вони чи живі, - говорив Вільгельмсон. - Якщо нам не вдасться знайти живі мікроорганізми, ми подивимося на їхнє ДНК і порівняємо його з відомими зараз видами пивних дріжджів».

Фінські вчені вже заявили, що найбільші проблеми виникнуть при визначенні типу використаного хмелю.

 Взагалі ж вчені визнають, що якими б не виявилися отримані результати, їм у будь-якому випадку доведеться багато чого додумувати.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №34, 14 вересня-20 вересня Архів номерів | Зміст номеру < >