ОДИН ДЕНЬ У ЯПОНСЬКОМУ ОФІСІ - Соціум - dt.ua

ОДИН ДЕНЬ У ЯПОНСЬКОМУ ОФІСІ

18 травня, 2001, 00:00 Роздрукувати Випуск №19, 18 травня-25 травня

Уявимо собі ранок в понеділок. Робочий день починається о 8.30—9.00. Лунає приємна тиха мелодія, яка сповіщає всім про початок трудового дня, але рідко який японець приходить на роботу точно на цей час...

Уявимо собі ранок в понеділок. Робочий день починається о 8.30—9.00. Лунає приємна тиха мелодія, яка сповіщає всім про початок трудового дня, але рідко який японець приходить на роботу точно на цей час. Зазвичай усі збираються за годину-півтори до початку і до 9.00 усі місця «в партері» уже зайнято. Принцип такий: чим нижчий ранг службовця, тим раніше він повинен прийти (тобто підлеглий зобов’язаний прийти раніше від свого безпосереднього начальника).

У офісі існує кілька типів начальників: начальник відділу, начальник секції та завідуючий ланкою. Кожен із підлеглих може звернутися лише до свого безпосереднього начальника. Якщо вирішується серйозне питання, то воно за ланцюжком дійде до начальника відділу і також за ланцюжком назад надійде відповідь.

Отже, понеділок — планірка. Усі збираються, і начальник секції по черзі вислуховує плани співробітників на тиждень, навіть якщо їм робити нічого. Потім сам звітує перед ними і дякує за роботу.

Робота чи те, що можна так назвати, полягає в планомірному фіксуванні й систематизації даних, які надходять у відділ. Кожен службовець займається окремим колом питань. Крок ліворуч, крок праворуч...

Уранці найостаннішою приходить та, котра заварює на всіх зелений чай і розносить коновки відповідно до ієрархії, починаючи з начальника відділу й закінчуючи собою. Якщо до відділу приходять відвідувачі, вона заварює чай і для них. Увесь інший час службовці підливають собі чай або каву самі.

Та сама тиха мелодія сповіщає про початок обідньої перерви, але ніхто навіть вухом не поворухне, не те що рукою чи ногою. Через 5 хвилин усе починає рухатися. Молодші співробітники йдуть у їдальню або ресторан, де подають комплексні обіди, деякі купують «обід у коробочці» — «бенто» в магазині чи з машини, яка приїхала з такого магазину. Є такі, котрі приносять обід із собою. Приблизно чверть японців ведуть здоровий спосіб життя, узагалі не їдять, а обідню перерву витрачають на пробіжку в сусідньому парку чи на заняття в спортзалі.

Начальники відділів і секцій звичайно їдять на робочому місці, засервіроване бенто їм привозить на замовлення спеціальний постачальник.

Друга половина дня проходить у напівсні, повільно повзуть хвилини до кінця роботи. Усі знехотя відкривають одне око лише о третій годині, коли секретарка розносить кожному на стіл що-небудь солодке: фрукти, цукерки, печиво тощо. Хто вигадав, що третя година — час для солодощів, історія замовчує.

День закінчується о п’ятій годині вечора, але знову ніхто не рушає з місця. Лише о 5.15 першою піде секретарка. 15 хвилин — це знак поштивості перед тими, хто залишиться довше. Йдучи, вона тихо скаже: «Перепрошую, що йду раніше від вас». Їй, як відлуння, у відповідь: «Спасибі за роботу». Розпочинається дзангьо — жахлива традиція всіх державних офісів — позаурочна неоплачувана робота. Додому розходяться також відповідно до ієрархії, починаючи з начальника відділу.

Нарешті до 9.00—10.00 вечора все порожніє. Минув день, завтра повториться все спочатку.

Раз на три роки відбувається перестановка персоналу. Під новий рік усі співробітники пишуть заяву про те, яку б посаду вони хотіли обійняти. Ці заяви розглядають, і залежно від якості виконання внутрішньоофісного регламенту й віку ці прохання задовольняють або ні.

Так до пенсії кожен службовець устигає пройти всі посади в різних відділах і досконально дізнатися про функціонування його установи. Він може допомогти будь-якому молодому співробітникові. Працівники молодших рангів звичайно з острахом чекають нових призначень, бо ніколи не знаєш, який начальник попадеться.

 

Джерело: culture.world.japan

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №30, 17 серпня-23 серпня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво