НЕ ЗАКОВТУЙТЕ ЕМОЦІЇ - Соціум - dt.ua

НЕ ЗАКОВТУЙТЕ ЕМОЦІЇ

3 жовтня, 2003, 00:00 Роздрукувати Випуск №38, 3 жовтня-10 жовтня

Нема любові більш щирої, ніж любов до їжі. Бернард Шоу Ну ось тобі й маєш! Проспала! Вмитися, одягнутися, бігом-бігом на зупинку...

Нема любові більш щирої, ніж любов до їжі.

Бернард Шоу

Ну ось тобі й маєш! Проспала! Вмитися, одягнутися, бігом-бігом на зупинку. А автобус таки зачинив дверцята перед самісіньким носом. Півгодини тупцяла на зупинці в очікуванні наступного підходящого номера. Нарешті забігла, сіла. Та-а-к, цей незграбний чоловік умудрився зачепити портфелем ногу і... новісінька дірка в новісіньких колготках... На роботі шеф ніби спеціально чекав біля дверей, щоб глянути як ти граційно забігаєш на роботу. Запізнилася — раз, звіт поганий — два, вчора допустила дві грубих помилки в роботі з клієнтами...

Біля серця стала пульсувати злість на будильник, на домашніх, на шофера автобуса, на пришелепкуватий портфель, врешті-решт, на шефа... А прийшла до тями лише на робочому місці і з подивом помітила, що вже закінчуєш досить-таки велику коробку шоколадних цукерок... А колега з жалістю промовляє: «Не переживай ти так, все буде добре!»

До болю знайома картина, чи не так? Звісно, деталі можуть бути різні, але результат той самий — із порушенням вашої емоційної рівноваги у бік сильних негативних емоцій, ви шукаєте заспокоєння у... їжі.

Пояснення цьому досить просте, глюкоза, кількість якої в крові людини під час вживання їжі збільшується, активізує центр насичення в головному мозку і заодно центр задоволення, який розміщується поруч.

Також під час наших «перехоплень чогось смачненького» організмом виділяються ендорфіни (так звані «гормони радості»), які перетворюють звичайний сніданок в «свято для живота».

Гнів — це одна з наших емоцій, яка є настільки сильною, що її можна неправильно розтлумачити як відчуття голоду. Ваш знайомий забув про важливу зустріч і не прийшов на неї, або хтось розбив фару вашого новенького автомобіля. Наступне, що ви відчуваєте, це те, що так страшенно хочеться їсти...

Як дізнатися, що це є гнів, а не голод? Перед тим, як взяти шматочок чогось смачненького, зазирніть всередину себе — які емоції переповнюють вас? Після чого ви почали відчувати голод?

Їжа може бути вашою рятівною соломинкою також при хвилюванні і тривозі. Якщо ви час від часу хочете скуштувати морозиво чи шоколад — це нормально, але якщо ви шукаєте плитку шоколаду щоразу як починаєте хвилюватись — це вже проблема. Їжа може модулювати наші емоції, їжа може розпалювати й охолоджувати... Але кожен мусить навчитися заспокоювати себе без шкоди здоров’ю.

Можливо, звичка плутати емоції з відчуттям голоду формується ще в нашому дитинстві, коли батьки нерідко говорять: «Якщо не з’їси каші — не отримаєш солодкого». «Якщо ти любиш маму — то з’їси ще ложечку... і ложечку за тата, за бабусю...» Такі емоції, як задоволення, любов, співчуття, підсвідомо пов’язуються з їжею, і у дорослому віці трапеза стає одним із варіантів самозахисту від жорстоких реалій життя.

Нудьга страшна...

Цілий день їжа...

Людина, виявляється,

може з’їсти неймовірну

кількість.

Просто так. Від смутку. Від нічого робити...

Галина Щербакова. «Вам і не снилося»

Нудьга — це ще одне відчуття, що змушує нас шукати насолоду в солодкій, жирній, висококалорійній їжі. Так американські вчені вважають, «що коли люди їдять із емоційних причин, вони не потребують ні фруктів, ні овочів».

Але жодні емоційні проблеми не можуть бути вирішені доти, доки людина не встановить, що все-таки «з’їдає» її. Можливо, ви потребуєте знайти собі якесь цікаве хобі? Можливо, вам треба підшукати нову, більш творчу роботу? А може, ви боїтеся зізнатися собі, що ваші відносини з партнером стали до болю звичними і буденними? І ці відносини потребують нових і свіжих перемін...

Відчуття самотності теж сприяє тому, щоб людина шукала позитивних емоцій від їжі. Але страви, навіть найкращі, не можуть замінити нам друзів. А так як переїдання (навіть епізодичне) призводить до повноти, то в людини виникає почуття провини, знижується самооцінка. Загострюється відчуття власної неповноцінності і ще більше не хочеться виходити на люди... Ось таке замкнуте коло.

Психологи Сибірського державного університету (м.Томськ) вивчали особистісні особливості жінок, які мають надлишкову вагу. І був зроблений науковий висновок про те, що повні дами набагато частіше переживали негативні емоції, ніж позитивні. Основне джерело позитивного такі жінки знаходили в їжі. Тобто їжа для них була засобом, з допомогою якого вони «врівноважували» свої негативні емоції. Більше того, вчені довели, що ступінь ожиріння безпосередньо відображає ступінь духовного неблагополуччя людини.

Люди можуть переїдати тому, що дуже критичні до себе і хочуть виглядати бездоганно в очах інших. Але якщо ви самі не нагороджуєте себе за те, що ви вже вмієте, а постійно «гризете» себе, то ви будете змушені постійно «гризти» це щось — чіпси, печиво, піцу...

Дуже талановито негативні переживання, нудьгу і тривогу жінки, які можуть привести до «заковтування» емоцій, описав Пауло Коельйо у своїй книзі «Вероніка вирішує померти»: «Я почну гладшати — як ота тітка, про яку вчора говорила медсестра, а чи то позавчора? Не знаю. Я стану міняти дієти, але щодня, щотижня мене добиватиме моя зайва вага, яка зростатиме попри всі мої зусилля. Тоді я візьмуся до чародійних пігулок, аби знімати депресії... я так само працюватиму в бібліотеці, їстиму свої канапки у скверику біля театру, читатиму книжки, ніколи їх не закінчуючи, дивитимуся ті самі телепрограми, що й десять, двадцять, п’ятдесят років тому. Хіба що я канапки жуватиму тепер із відчуттям провини, бо ставатиму все гладшою...»

А що можна зробити, щоб не «заковтувати» свої емоції? Насамперед, заведіть «щоденник їжі», в який записуйте все, що ви з’їли, та що ви відчували у той момент. Потім порівняйте, коли ви з’їли найбільше і які негативні емоції ви тоді переживали.

Робіть щось хороше для себе щотижня. Маленька дрібничка (улюблений журнал, нова книжка, модний аксесуар чи квитки на ту виставу, яку ви хотіли подивитися) здатна підняти настрій і ви будете спокійніше реагувати на різні негативні чинники.

Зробіть список того, що ви можете зробити, коли ваша рука у пошуках заспокоєння тягнеться до холодильника. Краще подзвонити батькам і поговорити з ними. Подзвонити другові, який вміє вислухати. Вийти на прогулянку, пограти в теніс, почитати книгу, на яку завжди чомусь не вистачає часу...

Їжа ніколи не скаже вам «ні», але врешті-решт, ви самі можете сказати «ні» «емоційній» їжі.

Ведіть здоровий спосіб життя — тоді у вашій душі поселиться гармонія і нічого не потрібно буде «заковтувати». Ніякого кращого засобу від негативних думок, аніж фізична активність, людство ще не вигадало. Лише 20 хвилин на день бігу (аеробіки, їзди на велосипеді, плавання чи катання на роликах) і ви відчуєте той стан, що називається «м’язовою радістю».

Австралійські вчені радять їсти із посуду зеленуватого та блакитного відтінків. Саме ці кольори найкраще заспокоюють нашу нервову систему і попереджують так званий «харчовий невроз» — стан, коли людина ніяк не може насититися їжею, їсть багато і все підряд.

Не робіть культу з їжі, але ж і не нехтуйте нею. Їжа — це ж просто їжа. Вона має бути апетитною, смачною і корисною як для нашого тіла, так душі.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №34, 14 вересня-20 вересня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво