ЧИ ЛЕГКО БУТИ ЛІВШЕЮ

Поділитися
Досвід переучування лівшів ще зовсім недавно був вельми поширений у вітчизняній системі освіти: в Україні з 10—12% ліворуких дітей дошкільного віку до 14—15 років таких залишався лише один відсоток...

Досвід переучування лівшів ще зовсім недавно був вельми поширений у вітчизняній системі освіти: в Україні з 10—12% ліворуких дітей дошкільного віку до 14—15 років таких залишався лише один відсоток. І лише у 80-ті роки минулого століття українські вчені зацікавилися питанням, до чого ж приводить чинник насильницького переучування (декстра-стрес) ліворуких дітей. З’ясувалося, що наслідки можуть бути найгіршими і для психіки, і для інтелектуального розвитку дитини. Найчастіші з них — нав’язливі страхи, енурез, заїкуватість, тики, неврози, епілепсія, емоційні розлади, дратівливість, млявість і загальмованість, вважає професор А.Чупріков. Учені помітили: насильство над ліворуким справді погіршує його здоров’я й навіть уповільнює зростання дитини.

1985 року в Луганську відбулася перша всесоюзна міждисциплінарна конференція «Охорона здоров’я ліворуких дітей», де було затверджено принцип дбайливого ставлення до ліворуких дітей і їхнє право на ліворуке письмо.

Ліворукість — не забаганка, не дивацтво окремої людини й не порок розвитку, а трохи інша організація роботи півкуль головного мозку, коли домінує права (у правшів — ліва) півкуля. Сьогодні про це знають, напевно, всі. Як і про те, що лівші досить часто відчувають себе незатишно в світі праворуких.

Загалом лівшів не так уже багато — лише 5—12%. Проте останнім часом спостерігається тенденція до збільшення кількості таких людей. У загальноосвітніх школах України їхня кількість за останнє десятиліття збільшилася в 3—4 рази. Професор Чорноситов із Росії пов’язує це з погіршенням здоров’я матерів і поганою екологією.

Особливу актуальність проблеми психічного здоров’я ліворуких дітей і підлітків набувають через недостатню поінформованість лікарів-педіатрів і шкільних педагогів про особливості їхнього розвитку. Ці питання й обговорювалися на науково-практичній конференції «Ліворукість і охорона психічного здоров’я дітей і підлітків», проведеній 19 лютого для шкільних психологів, педагогів, вихователів, дитячих психіатрів і працівників соціальної сфери у КМАПО ім.П.Шупика.

Виявляється, ліворукість зустрічається в чоловіків у 1,3—1,5 разу частіше, ніж у жінок, і виникає з різних причин. Приміром, передається як спадкова (генетично закріплена ліворукість). Може з’явитися в результаті різноманітних патологій вагітності чи пологових травм. За певних відхилень у розвитку лівої півкулі права може частково взяти на себе деякі функції, мозок «перебудовується», й ліва рука стає провідною.

Лівші та правші відрізняються одні від одних не лише фізично, а й психологічно. Адже за вміння лічити, говорити й логічно мислити відповідає ліва півкуля. А права половина мозку формує образне мислення, музикальність, почуття простору й часу. Ліворукі нерідко відрізняються яскравою індивідуальністю, артистичними здібностями, дуже добре виявляють себе в мистецтві та спорті. Дослідження показали: навіть у кримінальному середовищі лівші займають особливу нішу: серед правопорушень, вчинених ліворукими, найчастіше значаться аферизм, шахрайство, карткове шулерство й рідко — пов’язані з проявом агресії.

Проте, за даними американських учених, ліворукість — це ще й ознака порушення імунітету. Лівші частіше від інших страждають на ревматоїдний артрит, і хвороба ця в них протікає значно важче, гірше піддається лікуванню. Інші дослідження показують: серед лівшів частіше зустрічаються такі захворювання, як астма, аутизм, діабет, мігрені. Вони гірше переносять стрес, аварійність серед лівшів, за статистикою, також вища, а тривалість життя ліворуких у середньому менша на 6—7 років, ніж у праворуких. Хоча дослідження в Луганську продемонстрували, що кількість хворих на шизофренію серед лівшів менша, ніж серед правшів.

Як же визначити ліворукість дитини? В усьому світі ліворукість визначається за допомогою спеціальних опитувальників із 10—12 питань (приміром: якою рукою ви їсте? Якою рукою користуєтеся ножицями? І т.п.). У віці до восьми років ці запитання краще ставити в ігровій формі (не якою рукою, а як ти це робиш) і в індивідуальному порядку. Ліворукість проявляється, як правило, із 1,5—3 років. У зовсім маленьких дітей перевага тієї або іншої руки ще не сформована. Дозвольте дитині самій визначитися у виборі — нехай бере ложку чи олівець у ту руку, в яку хоче. Цілком можливо надалі вона стане обидворукою (амбідекстром).

Декстра-стрес і переучування як і раніше актуальні. Особливо в дошкільних закладах (де вихователі часто просто не знають, як поводитися з подібними дітьми) й у родинах. Іноді боротьба з ліворукістю розпочинається мало не з пелюшок. Багато батьків переучують дітей, щиро бажаючи їм допомогти пристосуватися до зовнішнього світу. Нерідко мотивація переучування примітивна: «Так треба!» Методи «перевиховання» бувають просто варварськими — погрози, залякування.

10 порад батькам ліворукої дитини

1. Дорослі не повинні ніколи, ні за яких обставин показувати ліворукій дитині негативне ставлення до ліворукості.

2. Намагайтеся дотримуватися єдиної тактики стосунків із дитиною. Розбрат у сім’ї і неузгодженість вимог батьків до дитини завжди ускладнюють ситуацію.

3. Необхідно навчитися уважно спостерігати за своєю дитиною, бачити й розрізняти її стани, знати причини її прикростей і радостей, розуміти її проблеми, допомагати їй їх переборювати.

4. Ліворукість — індивідуальний варіант норми, тому труднощі, які виникають у лівші, зовсім не обов’язково пов’язані з її ліворукістю, такі самі проблеми можуть бути й у праворукої дитини.

5. Не рекомендується «пробувати» навчити дитину працювати правою рукою, тим більше наполягати на цьому. Переучування може спричинити серйозні порушення здоров’я.

6. Визначити провідну руку доцільно в 4—4,5 року й не змінювати її, навіть якщо якість письма й малювання не вельми задовольнятиме вас.

7. Навчіть ліворуку дитину правильно сидіти за робочим столом, правильно тримати ручку, розташовувати зошит. Під час письма, малювання, читання світло має падати з правого боку.

8. Під час навчання письма використовуйте «Прописи для ліворуких дітей». Пам’ятайте, методику безвідривного письма ні в якому разі не слід застосовувати під час навчання ліворуких дітей. Крім того, ані правонахилене, ані лівонахилене письмо практично неможливе для лівші, бо дитина загороджує собі робочою рукою лінію письма.

9. Не змушуйте ліворуку дитину читати, якщо вона сама відмовляється, навіть якщо ви переконані, що вона знає всі букви. Складайте букви з їхніх елементів, пишіть букви, грайте з буквами — ця робота полегшить дитині розпізнавання букв і процес навчання читання. Дзеркальне письмо, яке часто зустрічається й у праворуких, і в не перенавчених ліворуких дітей, зазвичай зникає до 8—10 років, коли остаточно формуються стабільні зв’язки між півкулями.

10. Ваша дитина потребує особливої уваги й підходу, але не тому, що вона ліворука, а тому, що кожна дитина унікальна й неповторна. І від вашого розуміння, любові, терпіння, вміння вчасно допомогти залежать успіхи вашого маляти. З якими б труднощами не зустрілося ліворуке маля й у дитячому садку, і в школі, воно з успіхом переборе будь-які негаразди, якщо постійно відчуватиме батьківську підтримку, розуміння й любов, а також не відчуватиме негативного ставлення до ліворукості в людей, чия думка для нього дорога.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі