ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ЖУЙКА - Соціум - dt.ua

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ЖУЙКА

12 квітня, 2002, 00:00 Роздрукувати Випуск №14, 12 квітня-19 квітня

Колись жуйку жували просто для того, щоб згаяти час. Нині, якщо вірити цілком об’єктивній рекламі, її жують за рекомендаціями стоматологів...

Колись жуйку жували просто для того, щоб згаяти час. Нині, якщо вірити цілком об’єктивній рекламі, її жують за рекомендаціями стоматологів. І лише найобізнаніші можуть стверджувати, що вони віддаються процесу жування з метою підвищення власного коефіцієнта розумового розвитку. Принаймні таку можливість їм надали британські вчені, які спеціалі-зуються на оптимізації процесів читання, сприймання і засвоєння.

Ендрю Щолі з Нортамбрійського університету подав на щорічній конференції Британського психологічного товариства доповідь, де в цілком недвозначний спосіб доводить, що жування жуйки істотно підвищує здатність запам’ятовувати незнайоме слово і давати раду найрізноманітнішим тестам. За словами вченого, різновид жувальної гумки — м’ятна, фруктова або вітамінізована — не має жодного значення. Важливий лише сам повторюваний рух жувальних м’язів.

Дійти такого висновку вченому дозволив експеримент, у якому взяли участь 75 чоловік — активних «жуйних», ситуативних і людей, які взагалі не захоплюються жувальними гумками. Всім учасникам пропонували протягом трьох хвилин жувати справжню або уявну жуйку, а потім протягом 25 хвилин працювати над спеці-ально розробленим тестом на короткострокову пам’ять (запам’ятовування слів і розпізнавання графічних образів), а також на так звану оперативну пам’ять (здатність використовувати знання, необхідні в повсякденному житті). Крім того, в усіх піддослідних вимірювалася частота серцевих скорочень. При цьому в групі справжніх любителів жуйки набагато вищими виявилися не лише результати психологічного тестування, а й частота серцевих скорочень — у середньому на три удари на хвилину більше, ніж у нелюбителів жуйки. У групі ситуативних любителів жуйки цей показник у середньому був на 1,5 удару на хвилину вищим.

На думку доктора Щолі, інтелектуальні здібності тих, хто жує жуйку регулярно, поліпшуються внаслідок вищої насичуваності мозку киснем і глюкозою, викликаної активними жувальними рухами. Крім того, вчений не виключає впливу на мозкову активність додаткових доз інсуліну, що має рефлекторно вироблятися в організмі у відповідь на подразнення смакових рецепторів ротової порожнини. В кожному разі, гарячкові рухи щелепами напередодні складного іспиту не замінять сумлінної підготовки, проте тривалий процес систематичного зубріння можуть трохи полегшити.

 за матеріалами зарубіжної преси

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №30, 17 серпня-23 серпня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво