Хевіз — субтропіки в серці Європи - Соціум - dt.ua

Хевіз — субтропіки в серці Європи

22 грудня, 2006, 00:00 Роздрукувати Випуск №49, 22 грудня-29 грудня

Яскраві братки, смарагдова трава, зелені дерева... Парком ходять відпочивальники в тенісках, інші, щойно скупавшись, ідуть з озера в білих халатах і пляжних капцях...

Озеро Хевіз
Озеро Хевіз

Яскраві братки, смарагдова трава, зелені дерева... Парком ходять відпочивальники в тенісках, інші, щойно скупавшись, ідуть з озера в білих халатах і пляжних капцях. У річці цвіте дивовижної краси латаття, привезене чи то з Єгипту, чи то з Лівії: червоне, фіолетове, синє, біле. А на деревах сяють різдвяні гірлянди. Такий грудень в угорському курортному містечку Хевіз...

Початок цієї зими видався напрочуд теплим, але місцеві жителі кажуть, що звичайний грудень тут мало чим відрізняється від нинішнього. Величезне тепле озеро з гарячими джерелами, які б’ють з-під землі, робить цей райський куточок, мабуть, найпівнічнішим субтропічним оазисом у нашій півкулі, ну а в Європі вже й поготів. Винахідливі угорці всіляко підтримують і прикрашають цей дарунок природи — скрізь у подвір’ях ростуть вічнозелені рослини, на будь-якій галявині в парку і на вулицях висаджується така кількість троянд, айстр, незабудок, що за красою оздоблення містечко постійно посідає перше місце в Угорщині. Та й у Європі мало хто (навіть у Швейцарії, Німеччині, Австрії) може зрівнятися з Хевізом за красою рослинності. Принаймні у змаганні європейських міст друге місце міцно утримує саме він. Ну, а про лікувальні властивості місцевої мінеральної води, радонової грязі, майстерність масажистів і досвід клініцистів написано і сказано вже стільки, що до цього, мабуть, додати нічого.

Не дивно, що Хевіз став не лише знаменитим курортом, а й найпривабливішим місцем проведення всіляких зустрічей і торжеств — сюди приїжджають на Новий рік, Різдво і Великдень із усіх куточків Європи, тут відзначають корпоративні і сімейні свята. В німецьку, англійську, французьку мови, які звучать тут, останніми роками дедалі більше вплітаються українська і російська. Тут збирається публіка, уражена нашим ненав’язливим курортним сервісом. «Після того як я побувала тут, — розповіла мені гостя із Севастополя, — навіть розмова про відпочинок у Криму викликає в мене ідіосинкразію». А група санкт-петербуржців — у недавньому минулому постійних відвідувачів Карлових Вар — не приховувала: «З Карловими Варами ми розпрощалися і сюди переїхали надовго, тому що на чеському курорті вже такий російський дух і так Руссю пахне, що відпочивати там стало зовсім незатишно».

У Хевізі, хоч куди кинь погляд, побачиш кафе, пивний бар або ресторанчик, на будь-якій стіні помітиш пропозицію підстригтися, зробити манікюр, масаж або відвідати солярій. Білборди запрошують покупатися у ваннах славетних готелів. Готель «Європа Фіт» (www.europafit.hu) разом з кількома чотиризірковими— вершина місцевого сервісу в місті, його опора і гордість. Деякі відпочивальники тижнями не виходять за межі готелю: купаються тут у велетенських ваннах із мінеральною водою, плавають у басейнах із звичайною, паряться в лазнях (фінських, турецьких, інфрачервоних саунах тощо), роблять масажі, засмагають у соляріях, нарощують м’язи або скидають жир у фітнес-залах, приймають грязьові процедури. Тут можна навіть спробувати підводну витяжку. Виявляється, за день ми так навантажуємо наш бідний хребет, що йому корисно хоч іноді розвантажитися.

Найкрасивіша половина людського роду тут шкодує лише про те, що в добі всього 24 години — адже в готелі можна поліпшити статуру, зміцнити м’язи, промасажувати (за дуже прийнятну ціну, навіть порівняно з розцінками в Україні) все, чим ви незадоволені. Деякі красуні часто прилітають сюди на тиждень після відпочинку в спекотних країнах, щоб просто заспокоїти нерви і доглянути шкіру, натомлену спекою, висушену морем і південним сонцем.

У басейнах зі звичайною прісною водою готелю «Європа Фіт» можна купатися цілодобово, а от захоплюватися ваннами з мінеральною водою особливо не рекомендують — щонайбільше 10—20 хвилин на день, а в озері з мінеральним джерелом 30—60 хвилин. Річ у тім, що з води виділяється радон, який у помірних дозах нормалізує гормональний рівень організму, дуже сприятливо впливає на чоловічу потенцію. Часто із його допомогою навіть лікують безпліддя. Але все, як попереджають лікарі відпочивальників, добре в міру.

Першого ж дня група новоприбулих українців і росіян на чолі з місцевим гідом вирушила на легендарне озеро Хевіз. І хоча до нього не більше ніж кілометр, нечисленна чоловіча частина групи змогла пройти лише половину шляху — саме до новорічного базарчика, де пропонувалися різні сорти глінтвейну. Відразу почалася дегустація. Незабаром у сусідньому кіоску було виявлено пунш. А це річ іще підступніша — начебто солоденький узвар, але з відстроченою дією. Дегустатори невдовзі почувалися зовсім добре й чітко визначилися — треба ще скуштувати місцеву палінку і настоянку Unicum, рецепт якої йде з глибини століть...

Прекрасній половині групи довелося йти на озеро без них. Але незабаром і вона почувалася щасливою. Зануритися в теплу воду взимку — уже радість. У цьому озері можеш вибрати місця з температурою на будь-який смак — від 24 до 37 градусів Цельсія. І ще поплавати серед квітучих лілій. До того ж просто з озера можна піднятися сходами у криті купальні й посидіти за філіжанкою кави, а потім знову «вирушити в плавання»...

До речі, місцева кава заслуговує окремої похвали. Угорці — справжні майстри в приготуванні цього напою. Турецька культура кавоваріння якимось дивним чином сплелася в цій країні з європейською і, напевно, якби влаштовували всесвітні конкурси на найкращу каву, угорці постійно посідали б перші місця. Тож цінителі кави розрадять тут душу.

Хевіз — місто негаласливе. У його ресторанчиках, винарнях, невеличких кафе тихо й приємно. Музика не гримить, ніхто не надривається перед мікрофоном. До речі, у місцевих ресторанчиках охоче грають музику з радянського репертуару. Тут можна почути «Катюшу», «Марічку» або навіть «Гоп со смыком». Утім, хоч би що угорці грали, усе одно в них виходить чардаш...

Кому не до вподоби подорожі містом, зможе все необхідне для повного щастя знайти в готелі. Шведи, звичайно, геніальний народ. І не стільки тому, що вони подарували світові Нобелівську премію, скільки через те, що вигадали шведський стіл. Його, звісно, не порівняти з жодним убогим «європейським сніданком», який пропонують готелі нижчого класу. Завдяки креативності вікінгів, тепер п’яти- і чотиризіркові готелі можуть потішити своїх відвідувачів ранковою і вечірньою розвагою, що має назву: «вибери собі їжу до смаку».

Прелюдія до майбутньої кулінарної симфонії, яку вам запропонують скласти в готелі «Європа Фіт», починається з булочок: гладеньких і шорстких, укритих якимись зернятками і присипками... А ось наступний крок уже вимагатиме від вас чималої напруги — тепер вам треба буде з десятка сортів сирів (є ще низка делікатесних сирів) і такої самої кількості ковбас та паштетів створити легку закуску перед гарячим. Потім додайте до цього натюрморту овочів. Ось шматочок цвітної капусти, до нього можна додати такий самий крихітний шматочок квашеної, сюди ж чайну ложечку моркви, приготованої по-корейськи. Плюс щось із набору перців — важко відмовитися від шматочка яскраво червоної ротунди, сюди ж додати половину чайної ложечки дрібно нарізаного свіжого зеленого гострого перцю, жовту скибочку перцю солодкого й один довгий стручок маринованого.

Після легкої закуски можна подумати і про гаряче. Якщо ви не налаштовані експериментувати, тоді можете, не замислюючись, покласти собі кілька сортів сосисок, додати скибку просмаженого бекону, полити все це чимось із гірчиць чи соусів, прикрасити гарніром із броколі, брюссельської капусти, додати щось із бобових під соусом і все...

Скажу відразу, лише коли ви постанете перед необхідністю вибрати щось із гарячих страв, вам буде справді важко: сьогодні вам доведеться визначитися, що ви вибираєте — філе по-кечкеметськи, апетитну лазанью або стейк із яловичини? Крім того, біля стійки саме починається якесь дійство — кухар смажить на величезному відкритому вогні омлет (напевно, по-міланськи — із коньяком), змішуючи з солодким перцем, свіжими грибами, зеленню і приправами. Час від часу він підкидає все вгору і, розмішуючи знову, додає якісь спеції. Докладаю зусиль і відходжу…

Не кожен відпочивальник, котрий навіть візьме небагато їжі, зможе в гарній формі підійти до фінального раунду — десерту. Попереджаю відразу, тут вам доведеться вибирати між різними видами бісквітів, струделів по-віденськи, збитих вершків із горіхами і ще Бог знає з чим. Звичайно, якщо сюди додати один із джемів, наприклад, чорничний, малиновий або з брусниці, десерт набуде закінченого вигляду.

Шкода, але я забув про фрукти. У ресторані вам повз них ніяк не вдасться прошмигнути — їх розміщено так, що ваш погляд неодмінно зупиниться на вазах із джентльменським набором із груш, винограду, абрикосів, ківі, слив, просто бананів і бананів, смажених у шоколаді, просто ананасів і... Хоча можна взагалі відмовитися від фруктів і просто випити чаю з цукатами — засушені в цукрі ананаси, лимони, хурма дуже апетитно відсвічують прозорою м’якоттю.

Про угорську кухню є чимало міфів. І перший помилковий серед них — що, мовляв, в угорців на першому місці в усьому — перець. Неправда! — пояснили мені в Хевізі. Місцеві кулінари чудово поінформовані, що людина має чотири типи смакових рецепторів. І коли кухарі складають свої рецепти, то роблять так, щоб страва принесла радість і смаковим рецепторам, які відповідають за сприйняття солодкого, і тим, котрі розрізняють гірке, солоне, кисле. Саме так угорські кухарі складають смакову палітру. І тільки на п’ятому місці в цій кухні — перець, здатний збадьорити всі смакові рецептори і додати пікантності страві...

Так, усім хороший шведський стіл, але ж як надовго вибиває з колії. Гадаю, якби не активні водні процедури, якими захоплені відпочивальники, гарну форму зберегти було б важко. Але в готелі «Європа Фіт» працює ціла індустрія із позбавлення зайвих калорій: з допомогою потужних водяних струменів ви можете промасажувати собі будь-яку частину тіла, починаючи із п’ят і закінчуючи шиєю. Або вибрати спокійніший спосіб — розслаблено лежати на підводному матрасі із пухирців, підставляючи всі м’язи під водні масажери. Чимало відпочивальників роблять гімнастику із навантаженням (знову ж у воді) під керівництвом спеціально навченого тренера.

Однак час починати сьогоднішній купальний день. Зусиллям волі підводжуся з ліжка: сієсту скінчено — на вас, графе, чекають великі справи. Вирішив почати купання з фінської сауни. Далі півгодинний заплив у відкритому басейні із прісною водою плюс десятихвилинна ванна із мінеральною, солярій і пора купатися в озері…

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №30, 17 серпня-23 серпня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво