ГІРКИЙ ФРУКТ КРАЩИЙ ВІД СОЛОДКИХ ДВОХ ТАКОГО НЕСПОДІВАНОГО ВИСНОВКУ ДІЙШЛИ УЧЕНІ ФАКУЛЬТЕТУ СУСПІЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я ВАШИНГТОНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Соціум - dt.ua

ГІРКИЙ ФРУКТ КРАЩИЙ ВІД СОЛОДКИХ ДВОХ ТАКОГО НЕСПОДІВАНОГО ВИСНОВКУ ДІЙШЛИ УЧЕНІ ФАКУЛЬТЕТУ СУСПІЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я ВАШИНГТОНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

18 жовтня, 2002, 00:00 Роздрукувати Випуск №40, 18 жовтня-25 жовтня

Виявляється, саме ті компоненти овочів і фруктів, які знижують ризик ракових і серцевих захворювань, надають овочам гіркого, терпкого, їдкого або в’язкого смаку...

Виявляється, саме ті компоненти овочів і фруктів, які знижують ризик ракових і серцевих захворювань, надають овочам гіркого, терпкого, їдкого або в’язкого смаку. На жаль, саме ці плоди природи не дуже популярні в споживача. З іншого боку, феноли, флавоніди, ізофлавіни, глюкосинолати, надаючи плоду неприємного смаку, оберігають його від поїдання комахами та вторгнення різноманітних мікроорганізмів (їм також не подобається смак плоду). До того ж чимало з цих компонентів — натуральні пестициди — здатні знищувати бактерії. «На жаль, коли ми говоримо про рослинні речовини, вимоги хорошого смаку й користі для здоров’я не завжди сумісні», — кажуть вчені. Купуючи, люди воліють орієнтуватися на приємний смак. Тому протягом багатьох років усі зусилля харчової індустрії були спрямовані на зменшення компонентів неприємного смаку в плодах і зелені. Для цього в їжу додавали досить шкідливі жир, цукор, сіль або такий комерційний компонент, як циклодекстрин. Овочі та фрукти карамелізують, тушкують, роблять соління й варення — все це покращує смакові відчуття, але при цьому руйнуються найкорисніші хімічні компоненти рослинного походження.

Попри те, що у США нині розгортається рух за вживання в їжу у сирому природному вигляді корисних дарунків землі, які не мають приємного смаку, споживач, як і раніше, асоціює неприємний смак із небезпекою для свого здоров’я та життя. І не дивно. Гіркота, приміром, утримує тварин від споживання недозрілих плодів, отруйних рослин, фруктів та овочів із вмістом токсину. Але ж вона наявна в таких корисних плодах, як батат, квасоля, горох, капуста, брюссельська капуста, огірки, цукіні, різноманітні види кабачків та гарбузів, салат, шпинат (останній —буквально невичерпне джерело необхідних і корисних речовин). Крім того, є люди, у яких нетерпимість до гіркого, терпкого смаку визначається генетично, передаючись із покоління в покоління. З другого боку, любов до гіркого смаку можна цілеспрямовано культивувати в собі. Адже чимало людей люблять гірку каву, чорний шоколад, червоне вино, зелений чай і цитрусові плоди.

Всесвітній фонд з дослідження ракових захворювань спільно з Американським інститутом ракових хвороб, провівши 1997 року фундаментальні дослідження в різних країнах світу, запевняють: дієта, яка містить у собі 397 грамів і більше фруктів та овочів на день, здатна запобігти принаймні 20% усіх випадків захворювань на рак. Для профілактики ракових захворювань інститут рекомендує їсти овочі та фрукти 5—10 разів на день. Особливо корисні в цьому плані усі види цибулі, капусти, сухі боби та квасоля, помідори, овочі й фрукти, що мають насичений жовто-жовтогарячий колір, приміром, солодка картопля, канталупа, зимові кабачки, жовтий перець, цитрусові, чорниця, сушені фрукти — чорнослив та ізюм.

Майже всі фрукти й овочі містять велику кількість антиоксидантів, таких як флавоніди, які можуть гальмувати формування тромбів і закупорку артерій холестериновими бляшками. Фрукти з великим вмістом калію (апельсин, мандарин і канталупа) запобігають розвитку гіпертонічної хвороби, а відтак знижують ризик інфарктів та інсультів.

Дослідження свідчать: у людей, котрі споживають фрукти щодня, набагато менший ризик розвитку серцевих захворювань, а ті, хто їсть багато овочів, зокрема сирих і листяних, а також усілякі трави, набагато захищеніші від розвитку інфаркту міокарда. Широкі дослідження європейських вчених довели, що споживання більшої кількості овочів і фруктів на 25 відсотків знижує ризик інсульту (відповідно до Гарвардських досліджень, споживання на день шести порцій плодів природи знижує цей ризик на 30%). Лідирують у цьому процесі листяні овочі, різні види капусти, цитрусові й натуральні соки.

Вітаміни С та Е (антиоксиданти), а також каротиноїди, які містяться в овочах і фруктах, здатні запобігти розвитку катаракти. Особливо «успішні» в цьому шпинат, брокколі, кукурудза й томати. Овочі з великим вмістом лютеїну й каротиноїду запобігають розвитку вікової м’язової дегенерації.

Щодо розвитку обструктивних легеневих захворювань, то дослідження, в яких брали участь три тисячі чоловіків у Фінляндії й Італії, показали: обстежені, споживаючи понад 99,2 грама фруктів і понад 32,5 грама овочів на день, демонстрували найвищий рівень функціонування бронхо-легеневої системи. Попри те, що дослідникам так і не вдалося встановити, які саме фрукти й овочі здатні захистити від раку прямої кишки, вони дійшли висновку, що насичена цими плодами дієта запобігає розвитку геморою.

Насправді споживати на день 5—10 порцій свіжих овочів і фруктів набагато простіше, ніж більшість людей думає. Порція — це лише 170 грамів свіжого фруктового й овочевого соку, або одне середнього розміру яблуко, банан або апельсин, чашка зеленого горошку, півчашки варених або нарізаних сирих овочів, нарізаних або печених фруктів. Якщо завжди тримати в холодильнику заморожені овочі, неважко швидко розморозити їх у мікрохвильовій печі. Додавайте фрукти: свіжі, сушені чи консервовані — у ваші мюслі вранці, зелень, зерна та йогурт — у салат удень. Тримайте сушені фрукти у своєму робочому столі чи в машині (якщо вона є), нарешті, просто в сумці і час від часу «під’їдайте» їх. Замість того, щоб заливатися кавою, кока-колою, фантою, спрайтом та іншими шкідливими «дрінками», пийте апельсинові, яблучні, томатні соки й різноманітні нектари. Можете розводити їх очищеною негазованою водою. І їжте салати з гірких, в’язких, терпких овочів так часто, як ви можете собі дозволити.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №39, 19 жовтня-25 жовтня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво