ГЕНЕТИЧНА ДІЄТОЛОГІЯ - Соціум - dt.ua

ГЕНЕТИЧНА ДІЄТОЛОГІЯ

17 жовтня, 2003, 00:00 Роздрукувати Випуск №40, 17 жовтня-24 жовтня

Суперечки про те, як харчування майбутньої матері впливає на генотип її дитини, завдяки результатам вражаючого експерименту набули особливої гостроти...

Суперечки про те, як харчування майбутньої матері впливає на генотип її дитини, завдяки результатам вражаючого експерименту набули особливої гостроти. Товсті руді миші, що страждали на ожиріння, цукровий діабет і онкозахворювання, давали життя звичайним коричневим мишенятам, струнким, в’юнким і ... здоровим. І все завдяки тому, що раціон матерів був збагачений вітамінами і мікроелементами. Рональд Джертл, професор радіаційної онкології, автор статті в журналі Molecular and Cellular Biology, підкреслює, що не менш переконливі докази впливу дієти матерів на функціонування геному їхнього потомства можна отримати як на улюблениці всіх генетиків — дрозофілі, так і на людях.

Рак, серцево-судинні захворювання, діабет, шизофренія, маніакально-депресивні стани — ось далеко неповний перелік патологій, схильність до яких передається в спадщину. І ця схильність може бути суттєво скоригована усього лише правильним харчуванням майбутніх матерів.

Як припускають учені, механізм цього явища найбезпосереднішим чином пов’язаний з процесом метилування — приєднання метилових груп до окремих ділянок хромосом, що дозволяє активувати або ж дезактивувати окремі гени. У людини відомо близько 80 генів, які визначають її пре- і ранній постнатальний розвиток. Оскільки для свого нормального функціонування усі вони мають бути метиловані, саме в ці періоди людський організм виявляється найбільше вразливим перед навколишнім середовищем. Більше того, саме ступінь метилування генів сперматозоїда і яйцеклітини нерідко визначає, хто з них буде «хазяїном у домі». Цікаво, що найчастіше чільна роль дістається генам, принесеним яйцеклітиною. Фахівці порівнюють процес метилування з обробкою текстового файла різними комп’ютерними редакторами: основний зміст при цьому не змінюється. А от його сприйняття зазнає суттєвих змін.

Інтенсивність процесу метилування дуже залежить від раціону не лише індивідуума, а й його батьків, принаймні матері. У своєму експерименті д-р Джертл використовував лінію мишей із підвищеним синтезом протеїну, котрий не лише забезпечує незвичне яскраво-руде забарвлення, а й блокує центр насичення, викликаючи тим самим ожиріння і схильність до діабету. При цьому миші отримували харчування, багате на метилові групи — за рахунок збагачення їжі вітаміном В12, фолієвою кислотою, холіном і бетаїном. На цій дієті миші сиділи як до вагітності, так і під час неї і навіть у період вигодовування. І синтез шкідливого протеїну при цьому виявлявся повністю або частково блокованим.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №34, 14 вересня-20 вересня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво