Земля НАНУ: дерибану покладено край?

Поділитися
Рішенням Вищого господарського суду України від 23 червня ц. р. касаційну скаргу Глевахівської селищної ради залишено без задоволення.

Рішенням Вищого господарського суду України (ВГСУ) від 23 червня ц. р. касаційну скаргу Глевахівської селищної ради залишено без задоволення, а отже, орні, особливо цінні землі Національної академії наук збережено в державній власності.

«Чергова рейдерська атака на землі НАНУ відбудеться під при­к­риттям Феміди?» - під таким заголовком нещодавно було опуб­ліковано інформацію на сайті DT.UA. У ній повідомлялося: ВГСУ, незважаючи на те, що рані­ше тричі на законних підставах відмовляв Глевахівській селищній раді в касаційному провад­женні, несподівано ухвалив рішення про поновлення пропущеного касаційного строку і таки прийняв до розгляду касаційну скаргу на рішення господарського суду Київської області від 21.04.2010 р. та на постанову Ки­ївського міжобласного апеляційного господарського суду від 02.07.2010 р., якими було повернуто науковому центру НАН Ук­раїни близько 400 га незаконно вилученої землі. Цілком зрозуміло, що ухвалу ВГСУ про розгляд касаційної скарги Глева­хівсь­кої селищної ради в НАНУ сприйняли як «організовану рейдерську атаку на державні особ­ливо цінні землі дослідного цент­ру світового рівня». Залишається лише здогадуватися, які сили і на якому рівні для цього було задіяно.

Можливо, суддям ВГСУ (С.Шевчук, Л.Іванова, О.Кроле­вець), котрі прийняли до розгляду касаційну скаргу Глева­хівсь­кої селищної ради, не було відомо про нелегітимність представників місцевого органу влади та про кримінальну справу щодо фальсифікації місцевих виборів? Річ у тому, що законно обраним головою Глевахівської селищної ради є В.Жеребцов, а не О.Шепе­лен­ко, який фактично узурпував владу. 31 жовтня минулого року відбулися вибори голови місцевого органу влади, в результаті яких переміг перший. На підставі підрахунку голосів було ухвалено рішення селищної виборчої комісії від 20 листопада 2010 року (№16) «Про визнання Же­ребцова В.В. обраним Глева­хівським селищним головою». Не­зважаючи на дві постанови Ки­ївського апеляційно­го адмі­ніст­ративного суду (від 13 та 28 груд­ня 2010 року), якими законно обраним головою визнано В.Жеребцова, О.Шепеленко не виконує рішення судів і продовжує перебувати на цій посаді. Дивно, що про це невідомо ні губернатору, ні ЦВК…

Під час судового процесу у ВГСУ перший заступник голови комітету з питань правосуддя Верховної Ради України Юрій Кармазін поінформував суддів, зокрема, про те, що представник позивача О.Шепеленко не має законних повноважень Глева­хівського селищного голови. (Депутатське звернення щодо вжит­тя заходів для припинення узурпації влади в селищі Глеваха Ю.Кармазін надіслав президенту, генеральному прокурору, голові ЦВК та голові Київської обл­держадміністрації.) Депутатські звернення стосовно недопущення масштабного рейдерського захоплення особливо цінних земель НАНУ отримали всі високопосадовці, від реагування яких залежить доля наукового центру.

«Перевіркою встановлено, що незважаючи на стратегічну важливість та цінність вказаних земель, відповідальні посадові особи Гле­вахівсь­кої селищної ради… самовільно, явно виходячи за межі наданих їм законом повноважень,.. надали дозвіл на будівництво будинків, споруд та інших об’єктів на території земельних ділянок, які перебувають у державній власності… На час перевірки на даних земельних ділянках проводяться будівельні роботи, внаслідок яких знищуються посіви та орні, особ­ливо цінні землі провідного селекційного центру України» - зазначається, зокрема, в депутатському зверненні.

Нахабству самозахоплювачів немає меж - один зі скороспечених багатіїв розмістив на земельній ділянці списаний пасажирсь­кий літак і будує біля нього розважальний комплекс.

І це попри те, що ще торік навесні рішення господарського суду Київської області (від 30-31.12.08 р.) про вилучення близько 400 га площі дослідних полів було скасовано і землю повернуто законному власникові - НАНУ.

Про протистояння між Глева­хівською селищною радою та науковим центром НАНУ і судові перипетії в цій гучній земельній справі наш тижневик писав неод­норазово («ДТ», №№35, 41, 47, 2009 р.). Та незважаючи на великий розголос і начебто втручання високих посадових осіб, експансія на землі «Дос­лід­ного сільськогосподарського виробництва Інсти­туту фізіології рослин і генетики НАН України» тривала.

«Думаю, що за цим земельним дерибаном стояли зацікавлені люди, на рівні області і вище, - вважає Юрій Кармазін. - Адже районна прокуратура ніяк не реагувала, хоча мала би порушити не менше півсотні кримінальних справ про захоп­лення земельних ділянок. Однак не порушила жодної. Донедавна ще висіли оголошення про продаж землі в Глевасі, по півтори тисячі доларів за сотку.

І це земля, де вирощувалося елітне насіння, районувалися сільгоспкультури. Такі дослідні ділянки не можна кудись переносити, а тим більше вилучати рішенням місцевої ради. Про це чітко сказано в Земельному кодексі України.

Особливо дивує те, що все це відбувається на очах правоохоронних органів, Служби безпеки, владних структур усіх рівнів».

«Рішенням Вищого господарського суду України вже втретє забороняється вилучати орні, особливо цінні землі НАНУ під приватну забудову. Прем’єр-міністр України М.Азаров звернувся до Генеральної прокуратури, наголошуючи на належному представництві держави в судах відповідної юрисдикції з тим, щоб зберегти державне майно, яке перебуває у віданні НАНУ. Хочеться сподіватися, що ганебному дерибану земель наукового центру світового рівня - експериментальних виробництв Інституту електрозварювання ім. Є.Патона та селекційного центру В.Моргуна нарешті буде покладено край, а винні в цьому відповідатимуть перед законом», - такої думки заступник академіка-секретаря Відділення загальної біології НАН України член-кореспондент НАНУ В.Швартау.

Втім, чи буде покладено край дерибану - це ще питання, якщо судові інстанції, зокрема й найви­щі, ухвалюють суперечливі рішен­ня, і справа кілька років пос­піль ходить по колу, а точніше, по спіралі, якщо президент країни ніяк не реагує на це нечуване безчинство, а прем’єр спромігся звернутися з листом до В.Пшон­ки тільки в день розгляду справи у ВГСУ…

Побачимо, які будуть жнива…

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі