УКРАЇНСЬКІ КВІТОЧКИ, ПОЛЬСЬКІ ЯГІДКИ? - Наука - dt.ua

УКРАЇНСЬКІ КВІТОЧКИ, ПОЛЬСЬКІ ЯГІДКИ?

9 лютого, 2001, 00:00 Роздрукувати Випуск №6, 9 лютого-16 лютого

На третій день Різдва з Інституту садівництва УААН, що в Новосілках, виїхала валка рефрижераторів, завантажених елітними саджанцями смородини...

Володимир Копань
Вецлав Борецький
Новий сорт смородини — Володимирська
Володимир Копань

На третій день Різдва з Інституту садівництва УААН, що в Новосілках, виїхала валка рефрижераторів, завантажених елітними саджанцями смородини. Експедицію очолював президент Польської групи розсадництва Вецлав Борецький. Влітку 2000 року на польських землях смородина сорту Софіївська вродила рясно — 67 тонн/га. Це рекорд не тільки для Польщі, а й для батьківщини сорту — України, вважає автор Софіївської, селекціонер, керівник наукової лабораторії олігогенної селекції Інституту садівництва, доктор сільськогосподарських наук, професор Володимир Копань.

Новий сорт смородини — Володимирська

Поляки мають намір повернути своїй країні світову славу виробника смородини номер один — і щороку збирати 270 тисяч тонн ягід, як це було до 1986 року. Після чорнобильської аварії попит на польську смородину за кордоном різко впав. Плантації пропадали, збір ягід знизився до 60 тисяч тонн. Відродження галузі розпочали із пошуків елітних сортів. Уже в 1990 році польські агрономи вийшли на Володимира Копаня і відтоді контакт не переривається. Свою першу міжнародну угоду Інститут садівництва уклав саме з Рільничою академією у Познані. Для проведення сортовипробувань в умовах Польщі було безкоштовно надано 46 нових сортів яблунь, груш, суниць, смородини, порічок та агрусу селекції Володимира та Кіри Копанів. Згодом Вецлав Борецький отримав ексклюзивне право представляти інтереси авторів в Польщі, а по смородині і в інших країнах Європи.

Найціннішою якістю нових сортів смородини селекції Володимира та Кіри Копанів є стійкість до більшості захворювань та шкідників. Це найбільше приваблює садівників, адже зникає потреба в багаторазовій хімічній обробці і урожай екологічно чистий.

Вецлав Борецький

— При формуванні гібридних популяцій ми використовуємо низку олігогенних донорів, що мають стійкість до борошнистої роси, антракнозу, стовпцевої іржі, листової галиці, брунькового кліща, а також олігогени, які визначають продуктивність та технологічність куща: багатогронність плодових бруньок, пряморослість пагонів, міжвузлові проміжки на пагоні і
т. ін., — розповідає Володимир Копань. — Поєднання в геномі смородини 3—4 олігогенів на певний час підтримує невразливість сорту і робить його рентабельним. Введення в геном 5—7 олігогенів стійкості до хвороб та шкідників, формування продуктивності та технологічності куща дозволили створити сорти інтенсивного типу — Аметист, Вернісаж, Володимирська, Софіївська, Ювілейна Копаня — їх вирощують без застосування пестицидів і робота садівників максимально механізована.

Нині до державного реєстру плодових сортів Польщі введено дев’ять сортів смородини селекції Володимира та Кіри Копанів: Софіївська, Володимирська, Ювілейна Копаня, Альта, Аметист, Санюта, Сюїта Київська, Чернеча та Черешнева.

Отримавши урожай смородини 67 тонн/га, поляки переконались у правильності орієнтації на українські сорти. Зауважимо, що для сорту Софіївська це не межа. Отож у 2003 році поляки мають намір продати в своїй країні та інших країнах Європи перший мільйон саджанців смородини української селекції, а ще за два роки довести реалізацію саджанців до 5 мільйонів...

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №6, 16 лютого-22 лютого Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво