Сало є сало, хоч воно і ГМ - Наука - dt.ua

Сало є сало, хоч воно і ГМ

30 червня, 2006, 00:00 Роздрукувати Випуск №25, 30 червня-7 липня

Американські вчені створили трансгенну свиню, сало якої зовсім не шкідливе, навпаки – навіть корисне...

Американські вчені створили трансгенну свиню, сало якої зовсім не шкідливе, навпаки – навіть корисне. Про це повідомляє агентство «ІнформНаука».

Поліненасичені жирні кислоти — незамінні речовини, з яких побудовані мембрани клітин. І бувають ці кислоти двох різних класів, залежно від того, де розміщений перший подвійний зв’язок. Якщо в третього атома вуглецю — то це омега-3 кислота. А якщо в шостого — то омега-6. Доведено, що велика кількість омега-3 жирних кислот у їжі запобігає утворенню тромбів, розвитку аритмії і знижує вміст ліпідів у крові. Крім того, омега-3 кислоти переважають у мембранах таких важливих клітин, як нейрони. Вважається, оптимальне поєднання омега-6/омега-3 кислот має бути 1,5:1 (як у материнському молоці), тоді як у їжі середнього європейця це співвідношення 10:1. Проблема в тому, що омега-3 кислоти у великій кількості містяться в риб’ячому жирі, а також у деяких рослинних оліях на кшталт рапсової, лляної чи конопляної. У жирі тварин або в поширених оліях на кшталт кукурудзяної чи соняшникової містяться в основному омега-6 кислоти.

«Ми вирішили створити альтернативне рибі джерело омега-3 кислот — трансгенних поросят. Із їхньою допомогою вдасться зробити м’ясну дієту збалансованішою і не замінювати м’ясо рибою», — каже керівник роботи доцент Юйфан Дай із Піттсбурзького університету. У своїй роботі вчені скористалися результатами Джін Кана з Массачусетського головного госпіталю, який уперше створив трансгенну мишу з підвищеним вмістом омега-3 кислот, про що часопис Nature розповів 2004 року.

«Поросята зі зміненим співвідношенням жирних кислот придадуться для двох потреб. По-перше, з їхньою допомогою ми зможемо вивчити розвиток серцевих хвороб в організмах із підвищеним вмістом омега-3 кислот. А по-друге, вони можуть виявитися непоганим джерелом здорової їжі», — вважає Юйфан Дай.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №34, 14 вересня-20 вересня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво