Суд над Тимошенко продовжиться сьогодні о 15:00

Поділитися
Сьогодні о 15:00 Печерський суд Києва продовжить розгляд кримінальної справи прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

ZN.UA. Нагадаємо, 12 вересня головуючий суддя у «газовій справі» стосовно Ю.Тимошенко Родіон Кірєєв оголосив перерву у засіданні для належної підготовки підсудної до судових дебатів та забезпечення її права на захист.

Як ми вже писали, пауза, оголошена Печерським райсудом, є безпрецедентною для всього процесу над Ю.Тимошенко, яку весь цей час тримали у постійному цейтноті. За однією з версій, причиною для ухвалення сьогоднішнього рішення суду стала необхідність надати президенту Віктору Януковичу можливість уникнути негативних оцінок з боку Євросоюзу, який в даний час обговорює питання підписання з Києвом угоду про асоціацію.

Як стало відомо ZN.UA, Банкова розглядає три варіанти зміни законодавства для звільнення Ю.Тимошенко

Наскільки відомо, підготовлено три відповідні законопроекти. Перший (авторства Віктора Швеця і В'ячеслава Кириленка) передбачає вилучення з КК 365-ї статті, яка передбачає кримінальну відповідальність за перевищення влади або службових повноважень.

Другий проект, наскільки можна судити, з'явився з подачі соратників Арсенія Яценюка. Він пропонує вважати перевищення влади або службових повноважень правопорушенням, але не кримінальним, а лише адміністративним.

Нарешті, творці третього проекту (Іван Кириленко та Володимир Мойсик) рекомендують змінити суб'єктність. Тобто, не вилучати з КК триста шістдесят п'яту статтю, а підправити триста шістдесят четверту, уточнивши, хто саме підпадає під визначення «посадові особи». Відповідно до Закону «Про Кабінет міністрів», члени уряду є не держслужбовцями, а політичними діячами. І за свої діяння, за логікою, повинні нести не кримінальну, а політичну відповідальність - якщо не здійснили очевидного кримінального злочину. На думку авторів цього (ймовірно, найбільш перспективного проекту) КК і закон про Кабмін необхідно привести у відповідність, позбавивши політичних діячів від загрози кримінального переслідування за політичні діяння.

Саме цей документ сьогодні є предметом найбільш пильного вивчення Банкової. Але гарантувати того, що у прагматичні міркування не втрутиться ще який-небудь ірраціональний чинник, не може ніхто.

Корекція законодавства - найбільш прийнятний спосіб для вирішення ситуації навколо екс-прем'єра Ю.Тимошенко, причому здійснюється він з подачі опозиції.

Детальніше читайте у статті Сергія Рахманіна «Процес Тимошенко: процес пішов?».

Як відомо, Генеральна прокуратура України звинувачує Ю.Тимошенко у перевищенні повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі