Персони та персонажі кампанії-2010

Поділитися
Кандидати в президенти завершують формувати штаби на місцях. Утім, із тими, хто куватиме для них перемогу в Криму, чимало суперників визначилися задовго до офіційного старту кампанії...

Кандидати в президенти завершують формувати штаби на місцях. Утім, із тими, хто куватиме для них перемогу в Криму, чимало суперників визначилися задовго до офіційного старту кампанії. Штаби Юлії Тимошенко, Володимира Литвина, Олександра Мороза, Юрія Костенка тихо й у робочому порядку очолили лідери місцевих організацій партій — відповідно народний депутат Андрій Сенченко, колишній віце-прем’єр Криму та екс-постпред президента Анатолій Корнійчук, екс-спікер автономії Євген Супрунюк і партійний діяч Олег Фомушкін.

Великий інтерес викликала кандидатура майбутнього начштабу кандидата Віктора Ющенка. Тому що від парторганізації «Наша Україна» у Криму залишилася тільки назва. Віктор Андрійович (чи Віра Іванівна) вирішили йти перевіреним адміністративним шляхом і призначили керівником штабу заступника постпреда президента в Криму Богдана Дубаса.

Арсеній Яценюк, котрий спішно формував свої фронтові обози на марші, спочатку представив у ролі місцевого лідера свого руху відомого в Криму лікаря-гінеколога Петра Баскакова, але з початком кампанії здивував новим прибічником. Штаб очолив народний депутат Сергій Василенко, колишній начальник головного комітету МНС, котрий пройшов до ВР України за списком «Народної самооборони».

А от штаб екс-міністра оборони Анатолія Гриценка очолила людина суто цивільна, але дуже впізнавана. Валерій Низовий — відомий тележурналіст, екс-директор ДТРК «Крим», котрий працював потім представником Нацради з телебачення і радіомовлення.

Водночас найтриваліша інтрига спостерігалася в стані кримських однопартійців Віктора Януковича. Скандальний конфлікт у верхівці кримських регіоналів був пригашений вигнанням Василя Кисельова, однак виборчий штаб його суперникам із групи спікера Анатолія Гриценка та депутата Олександра Мельника як трофей не дістався. Його очолив екс-начальник кримського главку МВС Анатолій Могильов, котрий залишив у пам’яті кримчан незабутні враження кривавою зачисткою від торгівців плато Ай-Петрі. Але генерал має інше самоцінне достоїнство. Він — макіївський. Як і нинішній куратор Криму від ПРУ Василь Джарти. Виходець із тих же місць і екс-куратор Антон Пригодський, котрий зумів за роки свого партійного патронату Криму добре освоїти південнобережні простори. Саме в ті роки народився жарт: «Що таке Крим? — Це територія по дорозі з Донецька в Ялту».

Проте з призначенням А.Могильова начальником штабу кандидата В.Януковича конкуренція в лавах його кримських прибічників не припинилася. Після того як Василь Джарти в кількох інтерв’ю дав жорстку оцінку керівництву Криму і досить однозначно заявив, що вірність справі партії треба довести на майбутніх виборах, почалися справжні жнива. Кримський спікер минулого тижня буквально не виходив з автомобіля, здійснюючи автопробіг по містах і районах автономії. Складалося враження, що він поставив собі за мету обігнати самого Василя Джарти, оскільки той теж активно працював у регіонах. І якщо всі «робочі поїздки» спікера проходять у тому ж ключі, що й участь у роботі звітно-виборної конференції Асоціації медпрацівників, то незабаром якщо не Лідер, то генерал Москаль повідомленням ЦГЗ нагадає приповідку про розбитий лоб, причому держслужбовця й у робочий час.

Компанію спікеру на конференції медиків склав і прем’єр, але саме до голови ВР АРК можуть виникнути запитання щодо порушення ст. 64 Закону «Про вибори президента», котрий забороняє посадовцям і службовцям органів влади та самоврядування брати участь у передвиборній агітації. Бо?глава парламенту Криму, виступаючи на конференції, заявив, що позитивні зміни і перетворення в Криму можливі лише в тому разі, якщо до влади в країні прийде команда професіоналів і однодумців під керівництвом Віктора Януковича, повідомляє КІА. «Під час заходу було ухвалене одностайне рішення підтримати на майбутніх президентських виборах лідера Партії регіонів Віктора Януковича. За це проголосував 841 делегат. Крім того, за підсумками конференції затверджено текст звернення до працівників охорони здоров’я АРК», в якому міститься заклик «підтримати кандидатуру Віктора Януковича», — повідомляє агентство.

Однак ці пустощі «з адмінкою» — дрібниці порівняно зі скандалом, в епіцентрі якого опинився головний кримський комуніст Леонід Грач. Петру Симоненку і без того протягом багатьох років лідер кримського рескому завдавав чимало клопоту. І цієї кампанії Леонід Іванович демонстративно грає свою — кримську гру, готуючись до виборів до місцевої ВР. У союзі з Василем Волгою і з допомогою блоку «За новий Крим!». Але, схоже, не на таку гру розраховував Грач.

«ДТ» наприкінці жовтня повідомляло, що виборчою кампанією Л.Грача опікуються російські технологи, а саме політтехнолог і екс-депутат ЗЗ Нижегородської області Олександр Блудишев і політконсультант Дмитро Галкін. Ще один нижегородець, який працює з літа в Криму, — Сергій Борисов, директор експертного центру «Мера», котрий, як повідомляється на сайті центру, надає широкий спектр послуг політичного консалтингу: від керівництва виборчим штабом до психологічної підтримки кандидата та «акторських тренінгів». Але в Криму Сергій Борисов презентував ще один центр — «Новий Крим». Назва його, як бачимо, майже дублює назву блоку Грача—Волги «За новий Крим!». І цього тижня Леоніду Івановичу довелося відхрещуватися від «учених», яким цього вівторка було заборонено в’їзд в Україну. Йдеться про Олену Міськову і Володимира Фролова, які прибули до Києва з Москви для участі в конференції.

«24 листопада на Україні, у київському аеропорту Бориспіль, стався черговий інцидент з російськими громадянами, що яскраво висвітлив лицемірство тих державних чиновників, які на словах борються за конструктивний діалог із Росією, а на ділі блокують двосторонні контакти», — сказано в повідомленні МЗС Російської Федерації. О.Міськову і В.Фролова тут називають ученими, однак не повідомляють про рід їхніх занять. Тим часом у жовтневій статті «ДТ» ці персонажі вже згадувалися, але — як директор і голова правління російського фонду «Признание», що відкрив свої представництва в Криму і Молдові. Крім того, Олена Міськова має стосунок і до іншого фонду — підготовки кадрового резерву «Государственный клуб». Організація була заснована помітними членами «Единой России» — головою комітету Держдуми з питань транспорту Сергієм Шишкарьовим, головою комітету Ради Федерації з міжнародних справ Михайлом Маргеловим і заступником голови комітету Держдуми з питань науки та наукоємних технологій і одночасно заступником глави фракції «Единая Россия» Андрієм Кокошиним.

У Криму фонд «Признание» очолив уже знайомий нам Сергій Борисов. Його діяльність невдовзі привернула увагу правоохоронців, оскільки організацію не було зареєстровано у встановленому порядку. Це не завадило фонду видавати гранти і надавати підтримку різним громадянам і організаціям. У жовтні щодо керівника фонду Сергія Борисова було складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 186-5 КУАП (порушення законодавства про об’єднання громадян), і рішенням Адміністративного суду АРК на нього було накладено штраф у розмірі 400 гривень.

Тепер, після того як було заборонено в’їзд в Україну керівникам «Признания», Сергій Борисов заявив, що українська влада, тобто Міністерство юстиції, зволікає з офіційним оформленням представництва фонду «Признание» у Сімферополі. І хоча Сергій Борисов — це живий місток між «Признанием» і центром «Новий Крим», Леонід Грач стверджує, що жодного стосунку фонд і його московські керівники до його виборчої кампанії не мають: «Моя виборча кампанія жодного стосунку до цих двох осіб, як і вони до неї, не має, — заявив Л.Грач в інтерв’ю «Новому регіону». — Я подробиць роботи фонду не знаю. Подейкують, що він починає діяти і заохочувати тих, хто пропагує посилення українсько-російських відносин гуманітарної спрямованості».

Тим часом є підстави вважати, що Леонід Іванович знає про діяльність фонду та О.Міськової значно більше.

Підставою для заборони в’їзду в Україну О.Міськовій і В.Фролову СБУ називає статтю 25 Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», в якій сказано, що в’їзд в Україну іноземцеві та особі без громадянства, зокрема, не дозволяється: в інтересах забезпечення безпеки України або охорони громадянського порядку; якщо це необхідно для охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, які проживають в Україні; якщо встановлено факти порушення законодавства України під час попереднього перебування в Україні.

Заборону на в’їзд згаданим вище громадянам РФ було встановлено 12 листопада. За інформацією «ДТ», це не всі «учені», удостоєні такої санкції СБУ. Серед тих, хто не зможе в’їхати в Україну ще рік, також можуть значитися громадяни РФ О.Блудишев, В.Порубов, Д.Парамонов, С.Борисов і М.Відонов. І деякі з них Л.Грачу, мабуть, добре знайомі, оскільки мають безпосередній стосунок до виборчої кампанії знайомого йому блоку. Тому, якщо хтось із них іще в Криму, то краще не виїжджати — не зможуть повернутися на роботу.

«ДТ» має інформацію, що рішення про заборону на в’їзд ухвалили після того, як було задокументовано аж ніяк не безневинні речі. Наприклад, факти тіньового фінансування через іноземних громадян політичної діяльності виборчого блоку та його лідера. При цьому кошти надсилали невеличкими сумами через міжнародні системи грошових переказів або ввозили готівкою. Джерело «ДТ» стверджує, що зафіксовано факт передачі енної суми «особисто лідеру блоку із взяттям відповідної розписки». Крім того, встановлено участь іноземних громадян «у фінансуванні та організації масових акцій антиукраїнської спрямованості» в Керчі у вересні цього року.

Судячи з усього, невдовзі СБУ роботи додасться. «Единая Россия» має намір продовжити освоєння третього сектору Криму. Цього разу — по молодіжній лінії, і не виключено, що за сприяння відповідного рескомітету Ради міністрів автономії. За словами одного з лідерів кримської молодіжної організації «КримФест», «Молодая Гвардия Единой России» збирається створити в Криму своє відділення. Дата презентації проекту — 10 грудня.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі