Маріан Лупу: підписання документів із питань власності та демаркації кордону потрібно зробити в один день

Поділитися
Про українсько-молдавське перезавантаження й казав в інтерв’ю DT.UA виконувач обов’язки президента, голова парламенту Республіки Молдова Маріан ЛУПУ.

Упродовж кількох років в українсько-молдавських відносинах спостерігалася певна пауза. Це стосується як контактів перших осіб держав, засідань міжурядової комісії, які не проводилися з 2006 року, так і міжпарламентського діалогу, якого взагалі не було видно. В Україні склалося враження, що Кишинів іде від предметної дискусії з Києвом з низки важливих питань, які вимагають оперативного вирішення. Однак в останні кілька місяців двосторонні контакти активізувалися. Про українсько-молдавське перезавантаження й казав в інтерв’ю DT.UA виконувач обов’язки президента, голова парламенту Республіки Молдова Маріан ЛУПУ, який відвідав Україну з офіційним візитом минулого тижня.

- Пане президенте, що послужило поштовхом для активізації відносин Києва і Кишинева?

- У Молдови є стратегічний інтерес до розвитку добросусідських, дружніх відносин із Україною. У нас свого часу «зависло» важливе питання. Я маю на увазі історію з передачею Україні ділянки дороги в районі молдавського села Паланки. Сьогодні питання Паланки вирішене.

Наша двостороння зустріч із Віктором Януковичем на саміті глав держав країн Центральної Європи у Варшаві в травні цього року дала можливість поставити нові завдання та активізувати наш діалог. Нині ми готуємося до проведення 13-го засідання міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва. Найближчим часом ми проведемо зустріч на рівні співголів комісії. Думаю, не пізніше першої половини листопада засідання комісії відбудеться.

За час «паузи» нагромадилася низка спірних питань нестратегічного характеру. Але в кого їх немає? З українського боку, наприклад, це питання з приводу «екологічного збору» на одноразову упаковку. З молдавського - з різного рівня акцизних зборів: на продукцію з Молдови цей рівень удвічі вище порівняно з тією самою продукцією, що поставляється з інших країн.

Інший блок питань, який ми обговорювали під час мого перебування в Україні: демаркація кордону та взаємне визнання власності. Молдова в липні цього року ратифікувала додатковий протокол до угоди про взаємне визнання прав і регулювання відносин власності. За результатами наших переговорів, Верховна Рада в найближчі один-два тижні також ратифікує цей протокол. Це відкриє нам можливості для зняття бар’єрів, які гальмують процес взаємного визнання власності. Для України інтерес, передусім, має Дністровська ГЕС. Є зацікавленість у цілій низці об’єктів на території України з боку Молдови.

- На території України 135 об’єктів, на які претендує молдавська сторона. З цього переліку наш Фонд держмайна визнає молдавськими 47 об’єктів. У тому числі пансіонат «Молдова» у Трускавці…

- За моїм даними, список трохи менший: не 135, а приблизно 120 об’єктів. Але різниця невелика.

Річ у тім, що, за моєю інформацією, усі ці переговори про власність мали певні неясності та затягували процес. Додатковий протокол до угоди про взаємне визнання власності їх знімає, дає нові перспективи для переговорів.

Що ж до демаркації кордону, то тут особливих проблем немає. На північній ділянці близько 300 км кордону вже демаркували. На південній ділянці, по-моєму, 450–470 км також демарковано. По центральній ділянці, Придністров’ю, добру половину протяжності кордону узгоджено. Залишається два питання: демаркація кордону в районах Новодністровської ГЕС і Джурджулешті.

Я запропонував під час зустрічі з п. Януковичем (на мій погляд, ми порозумілися), щоб технічна робота над такими спірними питаннями, як демаркація та власність, тривала не послідовно, а паралельно. Ми також можемо синхронізувати підписання офіційних документів з власності та демаркації кордону, зробити це в один день, в одному місці. Таким чином, знімаються різноманітні складнощі, підозри, і ми демонструємо, що з довірою дивимося на наші відносини, не намагаємося здобути для себе якусь вигоду на шкоду нашому партнеру.

- Наскільки я розумію, українська сторона погодилася виключити Молдову зі списку країн, чиї громадяни при в’їзді в Україну мають надавати фінансове підтвердження своєї платоспроможності?

- Ви абсолютно праві. Це питання ми піднімали ще на зустрічі в Криму з п. Януковичем. Ми тоді підписали спільну заяву, де цей пункт був зафіксований. На зустрічі з п. Азаровим це питання опрацьовувалося далі. Ми можемо вважати, що де-факто це питання вирішене. Ми дуже вдячні за розуміння, адже Республіка Молдова в цьому списку - не тільки єдина країна-сусід, а й, по-моєму, єдина європейська країна.

- У грудні 2009 року в Кишиневі було підписано українсько-молдавська угоду про співробітництво з забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин. Торік наш парламент ратифікував цей документ. Як нині справи в Молдові в питанні захисту прав українців?

- Річ у тім, що в Республіці Молдова цю угоду ще не було представлено урядом країни в парламент. Ми обговорювали її й на рівні парламентів, і на зустрічах в уряді: українська діаспора в Молдові є найбільшою - близько 300 тис. чоловік. Це 3 тис. населених пунктів. В Україні приблизно 260 тис. молдаван. Йдеться про взаємний захист прав наших громадян, про допомогу, яку ми маємо виявляти у двосторонньому порядку - і з підручниками, і з літературою, і з культурним обміном. Ось чому ми домовилися, що після повернення додому в мене відбудеться дискусія з керівництвом уряду, з керівництвом міністерства закордонних справ для того, щоб чітко визначити перспективи ратифікації даної угоди.

- Останнім часом у рамках придністровського врегулювання з’явився такий термін, як «футбольна дипломатія». Що це: політичний піар чи все-таки механізм пошуку точок дотику з Тирасполем?

- Що ж до «футбольної дипломатії», то ми не володіємо всією інформацією. Важливий той факт, що в Москві, у рамках останньої зустрічі у форматі «5+2», було оголошено про поновлення офіційного процесу переговорів. Відносно ж зустрічі в Німеччині прем’єр-міністра Молдови Влада Філата та керівника Придністров’я Ігоря Смирнова… У нас - експертів, парламентаріїв, членів уряду - є різні думки щодо неї. На мій погляд, найбільш важливо, щоб ці офіційні переговори справді були не формальними, як це було раніше. Для мене важливо, щоб будь-яка дипломатія давала конкретний, відчутний результат.

- Якщо в грудні цього року Ігор Смирнов залишиться керівником Придністров’я, чи можливий прогрес в урегулюванні?

- Важко уявити. Особистість п. Смирнова ніяк не узгоджується з концепцією просування цих переговорів. Навіть навпаки. І всі нинішні тілорухи Смирнова відносно переговорів можуть закінчитися з проведенням т.зв. виборів у самому Придністров’ї…

Вважаю, якщо пан Смирнов залишиться, то навряд чи цей факт дасть додаткові шанси серйозному просуванню шляхом придністровського врегулювання. Але можна з певною дозою обережності припустити: якщо хтось інший буде біля керма адміністрації Тирасполя, це привнесе щось нове в переговірний процес.

Утім, будемо щирими: на рівні прямого діалогу Кишинів ––Тирас­поль проблему врегулювання конфлікту складно зрушити з мертвої точки. При­дністровське питання, з одного боку, є внутрішнім для Республіки Молдова. Але, з урахуванням його геополітичної важливості для системи регіональної безпеки, цей регіон привертає пильну увагу багатьох гравців. Ось чому остаточне вирішення проблеми може бути тільки при підключенні учасників формату «5+2». Це правильний, збалансований формат відображає всю репрезентативність інтересів і реального впливу і в регіоні, і у світі. Ми, до речі, дуже вдячні за конструктивну позицію української сторони й сподіваємося на цей конструктив і надалі з урахуванням поваги до принципів суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Республіки Молдова.

- Якщо відійти від особистості Смирнова, то яким може бути реалістичний підхід Кишинева до процесу придністровського врегулювання: це федерація чи специфічна автономія?

- На мій погляд, тривалий час черговість питань у переговорному процесі вибудовується в такий спосіб: на першому місці - як назвати особливий статус Придністров’я; на другому - зміст цього статусу. Сторони відразу замикаються на першому питанні, і руки не доходять до другої, найважливішої частини. Слід поміняти їх місцями. Спочатку - розподіл функцій «центр-регіон», повноваження тощо. Повірте мені, коли ми підійдемо до обговорення питання «як назвати цю конструкцію?» переговори йтимуть набагато легше.

- З президентом України ви обговорювали питання синхронізації зусиль у рамках «Східного партнерства». Але в молдавському суспільстві відбувається дискусія про те, з ким інтегруватися в Європу: разом із Україною в рамках «Східного партнерства» або в рамках так званого Балканського пакета. Який формат є більш прийнятним для Молдови?

- Питання не в тому, який формат прийнятніший, а в тому - який реалістичніший. Ми виявляли бажання інтегруватися в структури Євро­пейського Союзу на платформі Східних Балкан. Ми виходили з того, що ці країни перебувають на більш авансованій фазі юридичних відносин з Євросоюзом: у більшості з них уже є угоди про асоціацію, безвізовий режим, зону вільної торгівлі. Але ЄС ніколи не ідентифікував Молдову із цією географічною зоною. І Республіку Молдову було включено в ареал, що охоплюється програмою «Східного партнерства» разом з Україною.

Коли ми говоримо про європейську інтеграцію, то розуміємо, що є кон’юнктура в межах самого Євросоюзу. З другого боку, потрібно визнати, що Молдова ще далека від відповідності всім стандартам ЄС. Тому, з огляду на те, що від Балканського пакета не одержуємо виразних сигналів, ми йдемо шляхом «Східного партнерства».

- Керівництво Румунії неодноразово озвучувало ідею Балканського пакета…

- Ми вважаємо ці заяви румунського керівництва позитивними з погляду підтримки евроінтеграційного курсу Республіки Молдова. Проте було б нерозумно з нашого боку відмовлятися від «Східного партнерства» в обмін на щось неіснуюче.

- Наскільки консолідованою є позиція «Альянсу за європейську інтеграцію» у визначенні стратегії відносин з Україною?

- У нас, в альянсі, є спільна програма. У кожної з трьох партій, звичайно, можуть бути якісь певні акценти. Але важливо те, що ми разом розробили й проголосували за нашу програму управління державою. І нашим відносинам з Україною в цій програмі приділено більше уваги. Ця програма - закон для всіх. Категорично можу ще раз підтвердити, що всі намічені плани та дії доводитимемо до завершення, маючи на це мандат, який відображає бажання і сподівання молдавського народу.

- Президента країни обиратимуть у парламенті? Чи все ж таки політичний клас налаштований на нові парламентські вибори?

- На жаль, п’ятдесят на п’ятдесят. Мушу констатувати, що після того, як Конституційний суд виніс вердикт щодо процедури обрання президента, існує чотири можливі сценарії. Перший: ухвалення нової Конституції для розблокування ситуації. Це означає розроблення проекту нового Основного Закону РМ, проведення референдуму і його прийняття. Такий сценарій досить ненадійний і не дає жодних гарантій позитивного завершення кризи. Нову Конституцію ніде й ніколи не приймали в умовах політичної кризи. Я побоююся, що цей шлях може призвести до поглиблення розколу в суспільстві. Тому як спікер парламенту, в.о. президента, я дуже обережно дивлюся на цей шлях.

Другий сценарій, якщо на те буде згода політичних партій, не передбачає зміни всієї Конституції. Якщо йти шляхом референдуму, то треба виносити лише одне питання - відносно однієї статті про кількість голосів для обрання президента. Зараз потрібно 61. Але можна піти на 57 або 51 голос - за прикладом дуже багатьох країн, де діє парламентська або змішана політична система. Позитив цього підходу полягає в тому, що це не прийняття нової Конституції, а зміна однієї статті. І провести це рішення можна протягом 2–2,5 місяця. Але для цього так само, як і для першого сценарію, потрібна консенсусна згода всіх партій.

Третій сценарій: переговори щодо визначення кандидатури президента, на яку погодяться всі партії. Тут існує ймовірність 50:50. Реалії такі, що хтось обов’язково захоче повторних парламентських виборів, сподіваючись, що це змінить політичну конфігурацію.

І, нарешті, четвертий сценарій: якщо попередні пропозиції не пройдуть, повторні парламентські вибори мають відбутися навесні наступного року.

- Чи можлива нова конфігурація правлячої коаліції без виборів?

- У політиці не можна нічого виключати. Позиція Демпартії така: усі партнери рівні, всі приймають відповідальні рішення і, безумовно, всі відповідають за ці рішення. Нікого за руку ми не триматимемо, нічого не проситимемо, кожен пожинатиме плоди своїх рішень.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі