Підсумки кампанії: що день вчорашній нам готує?

Поділитися
У п’ятницю відбулася зустріч президента Віктора Януковича і керівника виборчого штабу Партії регіонів — першого віце-прем’єра Андрія Клюєва...

У п’ятницю відбулася зустріч президента Віктора Януковича і керівника виборчого штабу Партії регіонів — першого віце-прем’єра Андрія Клюєва. Напередодні дня голосування президент був небагатослівний і категоричний: «Ніякого грубого тиску на опонентів; ніякого зняття кандидатів з реєстрації з надуманого приводу; ніяких приводів для обвинувачень у недемократичності з боку опозиції та спостерігачів».

За інформацією «Дзеркала тижня», Андрій Клюєв у рамках поставленого президентом завдання вже провів селекторну нараду з главами обласних державних адміністрацій і пообіцяв відірвати голови всім, хто дозволить собі зайве. Паралельно ключовий меседж президента довів до представників суддівського корпусу заступник глави АП Андрій Портнов. «Ніякого свавілля», — сказав як відрізав Андрій Володимирович.

Що, дійшло нарешті? Чи Віктор Федорович досі не розумів, що відбувається в країні? Тоді як він нею керує? Чи його все влаштовувало? Тоді до чого рафіноване лицемірство на фінішній прямій? Чому президент став таким категоричним наприкінці кампанії і був таким байдужим півтора місяця? Адже і повноваження в кулаку, і інформація на столі була. Чи після того, як усю чорну роботу зроблено — закон спотворено, мерів вишикувано, опонентів зачищено, є привід продемонструвати демократичність?

Насправді тепер навряд чи когось цікавлять внутрішні переживання пана Клюєва і компанії, які всі п’ятдесят днів забезпечували горезвісні спущені зверху 70% для партії влади. Схоже, вони ще муситимуть відповісти за свою доблесть. І перед суспільством, і перед президентом, який заявив свою публічну позицію. На порядку денному репутація самого Януковича як президента країни і гаранта Конституції, а не його партії і догідливих клерків.

Сьогодні день тиші. Не можна займатися агітацією і контрагітацією. Час підбивати підсумки — проміжні (остаточні країна дізнається п’ятого листопада).

Тому ми звернулися до лідерів політичних партій, які взяли участь у цій непростій виборчій кампанії. Запитань було два: «Як ви можете охарактеризувати виборчу кампанію, в якій узяли участь? Чого очікуєте від дня голосування і процесу підрахунку голосів?».

Ми вдячні всім, хто, попри велику завантаженість, знайшов час відповісти на наші запитання особисто. Ми бажаємо одужання Юлії Тимошенко і мужності — Володимиру Литвину і Петру Симоненку, які не змогли взяти участь у нашому опитуванні. Ми впевнені, що, прочитавши статтю, навіть той, хто за останні 50 днів жодного разу не зазирав у ЗМІ, отримає концентровану та об’єктивну інформацію про передвиборну кампанію.

Віталій КЛИЧКО, лідер партії «УДАР» («Український демократичний альянс за реформи»:

— Для нових політичних сил, а «УДАР» саме такою і є, ця кампанія була дуже складною. Причин кілька. По-перше, нестабільність виборчого законодавства, кількаразова зміна правил гри практично напередодні кампанії ускладнили процес формування місцевих команд. Проте нам вдалося згрупуватися. Завдяки скасуванню поправки про можливість участі у виборах тільки тих партій, місцеві осередки яких зареєстровано за 365 днів до виборів, наша партія зробила заявку на владу практично у всіх регіонах країни.

По-друге, в багатьох областях у нас були проблеми в рамках взаємодії з територіальними виборчими комісіями. Як відомо, «УДАР» не парламентська партія. Зрозуміло, що вона не має жодного стосунку до коаліції. У ТВК, згідно із законодавством, більшість належала провладним коаліційним партіям. Тож часто захищати свої права нам доводилося в судах. Практично всі суди ми виграли, а наші кандидати і списки були зареєстровані.

Що стосується дня голосування та підрахунку голосів, то дуже турбує інформація про нібито надруковані і вже заповнені додаткові бюлетені. Від наших представників у регіонах надходить досить багато тривожних сигналів про підготовку порушень. Усе це свідчить не на користь команди, відповідальної за підготовку і проведення виборів. Термін «фальсифікація» знову став актуальним. У цій ситуації ми можемо покладатися тільки на порядність влади та учасників кампанії. А також на своїх членів комісій і спостерігачів, які в міру можливостей протистоятимуть маніпуляціям і використанню будь-яких технологій при підрахунку голосів, якщо такі виникнуть.

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, голова Політичної Ради партії «Наша Україна»:

— Вибори 31 жовтня — подія набагато більшого масштабу, ніж планова демократична процедура в нормальній країні. І тут важливі не тільки результати виборів, а й сам процес організації волевиявлення громадян. Тривожні звістки про тиск, фальсифікації, підкуп виборців та махінації створюють у суспільстві атмосферу недовіри і конфронтації. Лише 8% громадян переконані, що вибори будуть чесними. І це перша жовта картка керівникам обласних і районних адміністрацій, які вже перейшли межу цивілізованого політичного процесу і взяли курс на свавілля та використання адміністративного ресурсу. Руйнуються всі демократичні завоювання 2005—2010 років, протягом яких в Україні пройшли три виборчі кампанії, які дістали високу оцінку міжнародного співтовариства і були визнані навіть тодішніми опозиціонерами.

Демократія не може бути половинчастою. Не може називатися демократичною країна, в якій опозиційні партії просто викидають з виборчого процесу, в якій чиновникам ставлять завдання «зробити» не менше 60% голосів для правлячої партії, в якій бюджетників і службовців силоміць заганяють до лав «правильної» політичної сили, а на інакомислячих кандидатів нацьковують силові та контролюючі органи. Це шлях до совка, шлях до тоталітаризму.

Агресію відчула на собі й «Наша Україна». Хмельницька та Кримська організації позбавлені можливості взяти участь у виборах, а Сумська, Волинська, Полтавська, Запорізька організації — мати своїх представників у ТВК і навіть ДВК. Не зареєстровано або знято з реєстрації десятки кандидатів у депутати різних рівнів. На рейтингових кандидатів з різних областей України чинять тиск силові органи.

Проте «Наша Україна» не відмовилась і не відмовиться від боротьби. Навпаки, у відповідь на тиск, махінації та свавілля влади партія проводить кампанію «Владу — під контроль!», мета якої — захистити результати виборів. Працює «гаряча лінія» 0800502818, зателефонувавши на яку, будь-який виборець може повідомити про порушення та отримати консультацію кваліфікованих юристів. Партія делегувала на дільниці тисячі своїх фахових представників. Проведено зустрічі з міжнародними структурами, на яких їх поінформували про перебіг виборчої кампанії в Україні. Вдалося скоординувати свої дії з партнерами по демократичному табору в рамках комітету «Стоп фальсифікаціям!».

У цій війні за право обирати та бути обраним українці позбавлені відкритої суспільної дискусії на важливі для місцевих громад теми — якість послуг, тарифи, землевідведення, освіта і медицина. Тобто ці вибори — є не змаганням ідей і концепцій, а процесом встановлення владою однопартійної системи в Україні.

На мою думку, головним питанням 31 жовтня буде явка виборців. Якщо українці не «проголосують ногами» і прийдуть на дільниці, то фальсифікувати результати волевиявлення буде вкрай складно. Інший важливий аспект — партії, лояльні до влади, становлять більшість у виборчих комісіях всіх рівнів, при тому, що незалежних спостерігачів, у тому числі міжнародних, працюватиме мізерна кількість. Усе це створює велике поле для маніпуляцій і зловживань. Єдиний вихід — координація зусиль усіх представників опозиційних партій з метою захисту голосів українців. Окрема надія на ЗМІ — їхня принциповість і незаангажованість можуть стати серйозною перешкодою для нечистих на руку політиків.

Для «Нашої України» кожен, хто хоче вкрасти голоси громадян, є ворогом №1. Ми зробимо все для того, щоб захистити вільний вибір українців, а фальсифікатори понесли покарання, передбачене українським законодавством.

Лі ТЕРНЕР, Надзвичайний і Повноважний Посол Великобританії в Україні:

— Я вітаю той факт, що цього тижня відбудуться місцеві вибори. На початку цього року були деякі сумніви щодо можливості їхнього проведення. Рішення скасувати або відкласти вибори послабило б репутацію України як лідера демократії серед країн СНД. Регулярні вибори, що проводяться відповідно до графіка, є наріжним каменем демократії.

Але також важливим є те, щоб виборчий процес був вільним і чесним. Щиро кажучи, я стурбований повідомленнями, що деякі умови навколо виборчої кампанії можуть не відповідати демократичним стандартам. Я маю на увазі заяви про те, що виборче законодавство, зокрема в частині порядку формування виборчої комісії, висвітлення в ЗМІ, а також певні дії, начебто скоєні службами безпеки, є несправедливими щодо опозиційних партій.

Велика Британія бажає найкращого Україні, країні, яка має велике значення для нас. Репутація України як лідера демократії в регіоні є важливою для зовнішньої репутації країни та її керівництва, а також для відносин України з ключовими міжнародними партнерами, зокрема Європейським Союзом. Тому дуже важливо, щоб влада зробила все можливе, аби довести в Україні та за її межами, що демократичних принципів було дотримано 31 жовтня та опісля.

Думки збирав Володимир КРАВЧЕНКО


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі