Єдність і боротьба

Поділитися
Планувалося, що погоджений передвиборний список об’єднаної опозиції буде оприлюднено вже цього тижня. Але головні упорядники реєстру — Олександр Турчинов і Арсеній Яценюк — укотре взяли паузу.

Планувалося, що погоджений передвиборний список об’єднаної опозиції буде оприлюднено вже цього тижня. Але головні упорядники реєстру - Олександр Турчинов і Арсеній Яценюк - укотре взяли паузу. Новою «крайньою датою» буцім названо 10 квітня. Найімовірніше, через труднощі з утрушуванням реєстру кандидатів у депутати від фронди було вирішено перенести з’їзд «Батьківщини», запланований спочатку на кінець березня. Перший етап партійного форуму перенесено на кінець квітня - початок травня, другий передбачається провести наприкінці серпня - на початку вересня, приурочивши його стартові офіційного висунення кандидатів.

Формальна причина відстрочки формування довгоочікуваного списку - продовження переговорів із партією «УДАР». Олександр Турчинов, як і раніше, стверджує, що не перестає сподіватися на спільний похід «Батьківщини», «Фронту змін» та команди Віталія Кличка. І навіть натякнув на готовність його партії підтримати лідера «ударників» на виборах мера столиці. Однак більшість спостерігачів вважають, що альянс не відбудеться. У цьому зайвий раз переконали недавні вибори мера Обухова, де кличковець Шафаренко і бютівка Старикова не зуміли домовитися про об’єднання зусиль, чим серйозно спростили завдання переможцеві, ставленику Партії регіонів Левченку. Після оголошення результатів представники посоромлених політичних дружин обмінялися стриманими «люб’язностями». Що тільки підтвердило припущення: «УДАР», який так і не приєднався до Комітету опору диктатурі, вирушить на вибори окремою колоною. «Свобода», що бере участь у КОД, - теж. Отож словосполучення «об’єднана опозиція» вожді вживають, швидше, для заспокоєння електорату, ніж для відображення реального стану речей. Хоча, як казав Жеглов, «яке тут, до чортів собачих, заспокоєння».

Однак переговори між КОД і Кличком справді тривають. Наступний їх раунд запланований на останні числа березня, коли очікується повернення лідера «УДАРу» з Німеччини. Обидві сторони зацікавлені в укладенні дійового «пакту про ненапад» і затвердженні механізму погодження кандидатів, які балотуються на мажоритарних округах, аби унеможливити ситуації, аналогічні обухівській. Отже, переговори тривають, але тривають вони в обстановці взаємної недовіри. Представники КОД і Турчинов, зокрема, сумніваються в готовності Кличка висувати свою кандидатуру на посаду столичного мера. З різних джерел надходить інформація, що вождь ударників готовий піти на «розмін» із Банковою - він знімається з київських виборів, а влада не ускладнює йому життя на виборах парламентських. Не слід забувати, що «УДАР» не має привілеїв парламентської партії, отже, організації буде вкрай складно завести у виборчкоми достатню кількість своїх представників, аби захистити результати. Чи справді режим пропонував Кличкові угоду, й чи готовий він на неї піти - невідомо. Він сам нещодавно вкотре підтвердив наявність у себе мерських амбіцій, але в щирість цих заяв вірять не всі. У КОД активно обговорюють можливий фантомний страх Кличка перед третьою поспіль поразкою на виборах столичного голови. Бажання чемпіона не прославитися невдахою зрозуміле. Особливо у світлі того, що він мріє стати майбутнім президентом.

У Турчинова та його колег з’явився ще один привід насторожитися. За деякими даними, представники «УДАРу» активізували контакти з емісарами Наталі Королевської. Теоретичний союз Кличка з «бютівською ренегаткою» серйозно ускладнює укладення будь-якого союзу між «Батьківщиною» та «УДАРом». Крім того, гіпотетичне об’єднання зусиль Кличка, Королевської і, можливо, Катеринчука загрожує створенням «альтернативного КОДа». А якщо невгамовний Ющенко виконає свою обіцянку і створить анонсовану «правицю» (куди можуть увійти, крім «Нашої України», «Собор» Анатолія Матвієнка і «Українська платформа» Павла Жебрівського, а також, не виключено, КУН та УНП), - «кодів» виявиться не два, а три. Якщо згадати про самостійний анабазис «Свободи», то шанси опозиції отримати на виборах пристойний результат серйозно знижуються. Попри серйозне зниження рейтингу Партії регіонів.

Із «НУ», точніше - з Валентином Наливайченком та Сергієм Бондарчуком, об’єднана опозиція намагалася домовитися. Нашоукраїнцям пропонували місця в об’єднаному списку і обіцяли поступитися частиною одномандатних округів. Але за однієї умови - позбутися Ющенка. Обґрунтованість такої вимоги голова політради й керівник виконкому партії розуміють. Однак вирішити цю проблему, очевидно, не в змозі.

Фактично, список «об’єднаної опозиції» буде розділений між двома партіями- важковаговиками - «Батьківщиною» та «Фронтом змін». Представники інших політичних сил будуть у ньому присутні як незначні вкраплення. За квотою «Батьківщини» у табель про ранги «заведуть» представників «Реформ і порядку», Руху та «Народної самооборони», за квотою «Фронту змін» - представників партії-сателіта «За Україну!». Решті організацій, які входять у КОД, як відомо, запропонували добровільно відмовитися від висунення своїх кандидатів у мажоритарних округах в обмін на надання обмеженої кількості місць у загальному списку. Певна логіка в такому ультиматумі є. Але вожді нерейтингових партій так само логічно зажадали гарантій, що їхні висуванці точно потраплять у список, причому, бажано, в прохідну частину. А вона не така велика, як хотілося б. У цьому сенсі автономність Тягнибока і Кличка, а також позбавлення від Королевської, упорядникам списку на руку.

Тиждень тому DT.UA повідомляло: «Батьківщина» і «Фронт змін» попередньо погодилися ділити список у співвідношенні 60% на 40%. Одні джерела підтверджують, що ця домовленість залишилася в силі, інші - запевняють, що Яценюку вдалося виторгувати п’ятивідсоткове збільшення його квоти. У кожному разі, як бачимо, «контрольний пакет» зберігається за «Батьківщиною». Так само очевидно, що першим номером списку залишиться Арсеній Яценюк.

Досі не зрозуміло, за чиєю квотою й на які місця у список потраплять представники нерейтингових партій, котрі брали участь у КОД (зокрема Партії захисників Вітчизни Кармазіна, Європейської партії Катеринчука, УНП, КУН, РХП), якщо лідери цих партій погодяться на спільний похід і пристануть на умови Турчинова та Яценюка. Участь «Нашої України» у цьому поході видається малоймовірною, участь «Свободи» та «УДАРу» - практично неможливою.

Крім того, незрозуміло, як і коли буде визначене коло так званих погоджених мажоритарників. В окремих округах (гіпотетичних, бо реальні ще не «нарізані» ЦВК) зокрема на Заході і в Центрі, представники опозиційних сил уже пробують домовитися. Але не факт, що погоджені ними кандидати схвалить керівництво КОД. Це вносить певну нервозність, особливо там, де кандидати від влади вже фактично розпочали кампанію, не чекаючи офіційного старту.

Найімовірніше, механізм відбору буде дуже простим і не дуже демократичним. Усі охочі подаватимуть свої пропозиції в центр, у КОД, де вожді (читай - Турчинов і Яценюк) визначать достойних. Наскільки відомо, на засіданнях КОД лунали пропозиції провести праймеріз, поміряти рейтинги. Але бонзи великих партій, наскільки відомо, ці пропозиції блокували. «Свобода», яка кілька разів поривалася вийти з КОД, зберігає своє членство в ньому, сподіваючись, що при остаточному узгодженні «мажоритарників» буде враховано її інтереси. Обіцянку таку їм дали, але якою мірою КОД піде назустріч побажанням партії Тягнибока та «УДАРу» (якщо з Кличком усе ж таки домовляться), все ще загадка.

Регулярно обговорювалася на КОД і можливість залучення у процес представників «третього сектору» та регіональних еліт, громадських діячів, знакових персон, прямо не пов’язаних із політсилами, які сформували Комітет опору. Цю пропозицію вожді сприйняли також досить мляво. Було заявлено, що перевагу віддадуть представникам партійних активів. Якщо окремі парторганізації наполягатимуть на точкових вкрапленнях «сторонніх» і якщо ці кандидатури не викличуть заперечення - тоді звісно…

Інформовані громадяни стверджують, що основну частину Олександр Турчинов і Андрій Кожемякін (з одного боку) та Арсеній Яценюк з Миколою Мартиненком (з іншого) уже погодили. Ці ж громадяни стверджують, що, незважаючи на плідну співпрацю, вожді двох великих партій не дуже довіряють один одному, і тема взаємних гарантій під час нескінченних переговорів порушується регулярно.

Зокрема, лідер «ФЗ» з особливим занепокоєнням спостерігає за контактами «Батьківщини» і Кличка, якого Арсеній Петрович уже розглядає як прямого конкурента на майбутніх президентських виборах. Деякі джерела вважають, що дані про можливі переговори представників «УДАРу» і членів команди Королевської Турчинову підкидають «фронтовики» з цілком очевидною метою.

Питання про теоретичну підтримку Кличка на виборах мера столиці для партій, котрі входять до КОД, залишається відкритим. Одні вважають, що у Віталія немає дороги назад, що він не зможе пояснити киянам свою неучасть і що його підтримка всіма опозиційними силами відкриє йому шлях до перемоги. Інші сумніваються й пропонують терміново підшукати «запасного» рейтингового кандидата. Але де його взяти, ніхто не знає. А «дарувати» владі столицю нікому не хочеться.

Процес пошуку компромісів триває. Неузгоджених питань залишається дедалі менше. Але й часу на пошук відповідей - обмаль.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі