Білоруська дилема Євросоюзу

Поділитися
Цілком можливо, що ізоляція не зачіпала б Лукашенка так сильно, якби не було фінансово-економічної кризи та крайньої потреби Мінська в зовнішніх запозиченнях.

Порожнє крісло представника Білорусі на варшавському саміті «Східного партнерства» для Вік­тора Януковича мало б стати наоч­ною ілюстрацією того, що може очікувати в майбутньому його персонально та Україну. Міжнародна ізоляція, неможливість виїхати в країни Європейського Союзу й у рам­ках того чи іншого саміту потиснути руку лідерам європейських держав - приниження для політика, удар по його самолюбст­ву. Цих почуттів нині повною мірою зазнає Олександр Лукашенко, який став нев’їзним у країни Євросоюзу.

У цьому контексті не випадкова трохи істерична реакція білоруського президента - заява про намір Мінська вийти зі «Схід­ного партнерства», що не забарилася після відмови Євросоюзу запросити посла Білорусі на вечерю, де за протоколом були присутні глави держав і урядів. Утім, через кілька днів голова білоруського МЗС Сергій Мартинов повідомив, що країна збереже участь у євросоюзівській ініціативі. Адже на сьогодні це майже єдиний зв’язок Білорусі з ЄС...

Цілком можливо, що ізоляція не зачіпала б Лукашенка так сильно, якби не було фінансово-економічної кризи та крайньої потреби Мінська в зовнішніх запозиченнях. Тільки вони можуть урятувати «білоруське економічне диво» і стабілізувати ситуацію в країні. Від них залежить виживання режиму Лукашенка.

Якщо в грудні минулого року білоруси в середньому заробляли близько п’ятисот доларів, то нині їхня зарплата не дотягує до двохсот. А зовнішній борг уже становить приблизно 56% ВВП! На думку експертів Науково-дослідного економічного інституту білоруського мінекономіки, інфляція в країні у 2011 році може зрости до 110-120% проти 9,9% у 2010-му. «За дев’ять місяців ми стали біднішими у два-два з половиною рази. Не дивно, що рейтинг Лукашенка вперше опустився на рекордно низьку позначку - менш як 25%», - констатував у бесіді з DT.UA голова Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько.

У країні зростає невдоволення політикою влади. Найяскра­вішим його проявом стала акція автомобілістів «Стоп - бензин» і мовчазні акції протесту, коли на вулицях білоруських міст тисячі людей хлопками виражали своє невдоволення погіршенням рівня життя. Реакцією режиму стало посилення репресій і заборона на масові збори громадян. Доходить до абсурду. Днями, наприклад, міліціонери не дозволили в мінсь­кому парку робити пробіжку учасникам громадського об’єднан­ня «Тверезість - це легко». А парламентарії, своєю чергою, збираються вже законодавчо віднес­ти флешмоби до пікетування!

Утім, поліцейськими методами не збити невдоволення людей. Але, крім як від Заходу, Росії та Китаю, критично потрібні кошти взяти ніде. Однак натомість Москва вимагає продати російському капіталу білоруські підприємства й активніше брати участь в інтеграційних проектах Кремля. Ці «братні» пропозиції ніяк не влаштовують Лукашенка. Пекін же воліє давати кредити не живими грішми: над інвестиційними проектами в Білорусі працюватимуть китайські фахівці, використовуючи китайські ж технології. Ну а Мінську потрібні кошти, щоб платити зарплату, підтримувати соціальні програми...

Захід готовий дати гроші. Але європейські лідери не тільки вимагають звільнити політв’язнів, а й наполягають на проведенні чесних і справедливих виборів. Тіль­ки в цьому разі, заявив польський прем’єр Дональд Туск, Мінськ може отримати 9 млрд. євро. Чи увінчається успіхом стратегія Євросоюзу? Лукашен­кові вкрай потрібні гроші для порятунку свого режиму. Але каятися у власній неправоті? Це суперечить природі режиму. Схоже, бацька розраховує отримати західні кредити без виконання будь-яких зобов’язань у сфері економіки та політики. «Режим Лука­шенка хо­че нав’язати Європейсь­кому Сою­зу зовсім іншу модель, зовсім інші умови розморожування політичних відносин», - вважає білоруський політичний аналітик Андрій Ляхович.

Нині Лукашенко активно грає перед Заходом давній спектакль - загрозу незалежності Білорусі з боку Росії. Це традиційна дилема, що стоїть перед Євросоюзом: чи підтримати країну й заплющити очі на дії її президента перед явною загрозою інкорпорування Білорусі до складу Росії, чи все-таки до кінця дотримуватися твердого курсу? Але після того як у Кремлі озвучили, хто з правлячого тандема піде на президентсь­кі вибори, бацька отримав додатковий аргумент у своїй грі. Путін має старі рахунки з Лука­шенком. І під час свого третього президентства він не забуде використати весь інструмент тиску, щоб Мінськ брав активну участь у реалізації інтеграційних проектів Москви. Адже ці переднакреслення - давні «фішки» Володи­мира Путіна.

«Лукашенко поки що розраховує на те, що Європа знову погодиться заплатити йому за незалежність Білорусі. При цьому Лу­кашенко дає зрозуміти, що звільнення політичних в’язнів буде тимчасовим: якщо буде треба, він знову сховає за ґрати тих, хто дошкулятиме йому найбільше», - вважає Андрій Ляхович. Не можна виключати, що через російсь­кий чинник Захід відкоригує свою позицію щодо Біло­русі й піде на те, щоб дати кредит Мінсь­­ку для підтримки білоруської влади у протистоянні з Москвою.

Звичайно ж, такий підхід не вирішить білоруської проблеми. «Через певний час буде нова виборча кампанія і, якщо не міняти умов її проведення, то в нас знову будуть політв’язні. Тому важливо, щоб проблема розглядалася в комплексі. Гадаю, що економічні й фінансові проблеми змусять владу робити те, чого їй не хотілося б. У всякому разі днями влада вже звільнила одного з кандидатів у президенти Білорусі Дмитра Усса», - каже А.Лебедько.

Утім, за словами політичного оглядача Романа Яковлевського, слова Дональда Туска в Мінську сприйняли скептично. Принаймні білоруські експерти, з якими ми розмовляли, все-таки схильні вважати, що Євросоюз задовольниться звільненням політичних опонентів режиму й не нарощуватиме тиску на владу. Цей «режим не­можливо реформувати, і жодних чесних виборів за Лукашенка не може бути за визначенням. Як на мене, вимогу реабілітувати по­літв’язнів і провести чесні вибори було спеціально завищено, аби послати меседж номенклатурі», - сказав у бесіді з DT.UA Роман Яковлевський.

Попри зростання невдоволення в білоруському суспільстві, все-таки малоймовірно, що найближчим часом доля Білорусі вирішуватиметься на вулиці. На думку експертів, значнішу роль може відіграти оточення Лука­шенка, де йде непомітний процес «бродіння»: тяжка фінансово-економічна ситуація не може не впливати на номенклатуру. «Уже той факт, що Олек­сандр Лукашен­ко робить ставку на силовий блок, свідчить: він боїться номенклатур­ної змови більше, ніж білоруського «майдану», - вважає Роман Яковлевський. Інше питання, коли це невдоволення сягне критичної маси. До того ж у білоруському істеблішменті не видно постатей, які можуть скласти реальну конкуренцію бацькові: Лука­шенко постарався зробити все, щоб довгі роки одноособово залишатися на владному олімпі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі