Автори скандального законопроекту про медіа вирішили допомогти доопрацювати проект про дезінформацію Кожна нова влада намагається обмежити медіа, забувши про деклараціях до виборів
Депутати - члени комітету виступили з заявою

В Україні посилено намагаються прийняти новий закон про медіа. Пропозиції щодо "модернізації" інформаційної сфери до Верховної Ради надходять регулярно протягом багатьох років, і кожна наступна радикальніша попередньої. Зараз в розробці знаходяться кілька законопроектів, і депутати можуть якийсь з них прийняти.

Найбільше запитань викликав так званий "закон про дезінформацію", який викликав шквал критики з усіх боків, включаючи світові інституції.

У комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з'явилася заява низки депутатів - членів комітету, які вказали, що їх турбує ряд аспектів цього законопроекту" і запропонували свою допомогу в роботі.

Зокрема, депутатів, які, втім, висловили свою думку тільки після того, як на проект закону Мінкульту з усіх боків звалився шквал критики, стурбувало наступне:

• непропорційний рівень покарань і криміналізація деяких статей діяльності журналістів;
  • поява органу уповноваженого за рішенням Кабміну з широким колом можливостей застосування механізмів держави в регуляції свободи слова;
  • розподіл журналістів на тих, хто увійде в пропоновану асоціацію і тих, хто не захоче;
  • принцип правової визначеності при тлумаченні терміну "дезінформація" і відповідності змісту і обсягу цього терміну сучасним викликам;
  • принцип пропорційності покарання за вчинене правопорушення, в тому числі, залучення занадто широкого кола громадян на яких буде поширюватися діяльність цього закону;

"Вважаємо, що такі методи можуть призвести до наступу на свободу слова і служити підставою для тих, хто насправді нехтує роботою журналістів, у звинуваченні влади у зворотних діях", - додається в заяві.

Під заявою підписалися народні депутати Олександр Ткаченко, Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Гео Лерос, Ліза Богуцька, Андрій Боблях і Тетяна Рябуха.

Що цікаво, з заявою виступили і допомогу в розробці законопроекту запропонували саме ті депутати (на чолі з Олександром Ткаченком), які раніше надали свій, не менш скандальний та дискримінаційний законопроект про медіа в Україні 27 грудня - № 2693, до якого також є безліч питань (зокрема, щодо присутності української мови в медіа), але який в цілому на тлі пропозицій Мінкульту виглядає більш м'яко - його положення згасають на тлі закону про дезінформацію. На суд широкої громадськості він не виносився, хоча слухання пройшли. Є й альтернативний законопроект, №2693-1- запропонований депутатами фракції "Європейська солідарність", але про нього говорять найменше, незважаючи на доцільність багатьох пунктів.

Міністр Бородянський заявив, що законопроект про дезінформацію доопрацьовуватимуть.

"Підкреслюю, сьогодні є лише проект закону. Він широко обговорюється професійним співтовариством, вже проведена перша стратегічна сесія, де були виявлені основні блоки питань, які викликають дискусію і вимагають додаткових професійних обговорень", - написав він.

"Це буде прозорий процес, і перед внесенням законопроекту до Верховної Ради обґрунтовані пропозиції міністерств, професіоналів, громадськості і наших міжнародних партнерів будуть враховані", - додав Бородянський.

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) зі свободи ЗМІ Арлем Дезір відвідає Україну з 4 по 7 лютого через законопроєкт про боротьбу із дезінформацією. Про це повідомив у Facebook голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

За його словами, також Дезір має зустрітися із керівництвом парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, яке є автором законопроєкту про медіа.

Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі