Передозування

Поділитися
За останні роки в багатьох країнах — членах ЄС збільшилося число смертей серед споживачів наркотиків, внаслідок передозування...

За останні роки в багатьох країнах — членах ЄС збільшилося число смертей серед споживачів наркотиків, внаслідок передозування. Героїн, як і раніше, залишається основним наркотиком, який спричиняє найбільше проблем у ЄС. Як повідомляє прес-центр Європейської комісії, вирішення проблем, пов’язаних зі споживанням наркотиків у Європейському Союзі, коштує їхнім громадянам у середньому 60 євро на рік. Враховуючи зростання кількості смертей від передозування наркотиками, можна зробити висновок, що на європейський ринок потрапило більше героїну. Значна його частина — родом із макових полів Афганістану, де за 2006 і 2007 роки було зібрано рекордні врожаї опіуму. У багатьох країнах ЄС зростання кількості смертей хоч і не дуже велике, проте помітне, зважаючи на той факт, що на початку століття було зафіксовано спад, зазначають у прес-центрі.

Так, 2005 року кількість смертельних випадків через передозування, зареєстрованих у ЄС, становила 6873, порівняно з 6780 у 2004 році і 6350 у 2003-му. Досить часто причиною смерті є споживання героїну, котрий тривалий час був однією з основних причин смертельних випадків молодих людей у Європі, зокрема підлітків у міській місцевості.

Тим часом зростання кількості смертей є тільки одним з небагатьох
тривожних сигналів. Річний звіт Європейського наглядового відомства з проблеми наркотиків у Європі (EBDD) також підтверджує, що за останній рік було конфісковано більше героїну, а крім того, збільшилося число залежних від наркотиків, які шукали можливість отримати лікування. Ці результати — пряма протилежність тенденції, котра спостерігалася в Європі у зв’язку зі зменшенням кількості споживачів героїну.

У цілому, споживання наркотиків у Європі залишається високим, хоча намітилася тенденція до стабілізації. За останній рік приблизно 2 млн. європейців віком від 15 до 34 років приймали стимулюючі речовини, 2,5 млн. — пробували екстазі.

Водночас кокаїн, як і раніше, продовжує свій наступальний марш: за останніми оцінками, за минулий рік кількість молодих європейців, котрі споживали цей наркотик, склала 3,5 млн. Канабіс (марихуана і гашиш) залишається, як і раніше, наркотиком «номером один», хоча спостерігається незначне скорочення числа його споживачів. За останній рік кількість європейців, які споживали цей наркотик, склала 17 млн. (7%), причому приблизно чверть — регулярно.

Кількість залежних від героїну в Європі на сьогодні точно не відома. За даними EBDD, кількість людей у ЄС та Норвегії, котрі споживають похідні опіуму (морфін і героїн) та синтетичні наркотики зі схожим впливом, коливається в межах від 1,3 до 1,7 млн.

«Попри те, що кількість споживачів канабісу в цілому перевищує кількість залежних від героїну, споживання героїну серед усіх наркотиків усе ще залишається найбільшою проблемою в ЄС, пов’язаною зі здоров’ям і суспільними витратами з її подолання. Окрім того, що героїн викликає сильну залежність і становить небезпеку передозування, він сприяє також поширенню ВІЛ і гепатиту С, котрі можуть переноситися через нестерильні шприци», — наголошують у Єврокомісії.

Водночас, за даними Європейської комісії, на сьогодні Європа має найкращі у світі можливості контролю та моніторингу проблем, пов’язаних зі споживанням наркотиків. Однак для реалізації плану дій ЄС щодо боротьби з наркотиками на 2009—2012 роки потрібна ще більша ясність стосовно актуальних викликів із даної проблематики.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі