Інцидент із багатьма невідомими

Поділитися
15 вересня в Дніпропетровську стався вибух. Правда, цього разу нікого не вбило. Вибуховий пристрій заклали під диваном, біля якого сидів один із відомих бізнесменів...

15 вересня в Дніпропетровську стався вибух. Правда, цього разу нікого не вбило. Вибуховий пристрій заклали під диваном, біля якого сидів один із відомих бізнесменів. Поруч із ним сиділо двоє інших не менш відомих людей. І, як повелося в останні п’ять років, усі вони були пов’язані з групою «Приват».

Вибух у ресторані Pepperoni — це не вибух на вулиці Харківській, у результаті якого загинув В’ячеслав Брагинський, один із відповідальних «Привату» за організацію поглинань підприємств, і тим паче не замах на Геннадія Корбана в березні 2006 року. Цього разу, найшвидше, вбивати нікого не хотіли. Потужність вибухового пристрою становила «всього» близько 20 г у тротиловому еквіваленті. Утім, цього вистачило, щоб диван, на якому «пощастило» сидіти Геннадію Аксельроду, розірвало навпіл і на підлозі поруч утворилася велика тріщина. У результаті вибуху найбільше справді постраждав Геннадій Корбан — за даними медиків, він дістав численні осколкові поранення обох ніг, правої руки, сильні опіки правої частини тулуба та обличчя. Крім цього, йому довелося назавжди попрощатися з темними окулярами відомої французької марки і дорогими англійськими замшевими черевиками.

Нині є всі підстави казати, що акцію було ретельно сплановано: виконавці достеменно знали, що Корбан, Левін і Аксельрод з певного часу зустрічаються в одному й тому ж самому ресторані, сидять за тим самим столиком, на тих самих місцях, ніколи не пересаджуючись. Знали, що цей столик призначений тільки для них — коли їх немає, співробітники ресторану строго стежать за тим, щоб його ніхто не займав. Знали вони також і те, що подушки диванів на ніч складають в одному місці, а вранці їх знову перекладають на дивани. У спілкуванні зі ЗМІ та правоохоронними органами Геннадій Корбан стверджує, що вибух був замахом, спрямованим на нього особисто, і він дивом залишився живий. У своїх показаннях він розсудливо не висуває ніяких версій. Досі вже двічі, коли Корбан називав осіб, зацікавлених у його загибелі та загибелі В’ячеслава Брагинського, він змушений був відшкодовувати їм моральний збиток. Наприклад, за позовом Павла Лазаренка він «важить» 170 тис. гривень. Щоправда, юристи Корбана подали апеляцію на судове рішення про задоволення моральної шкоди Лазаренку.

У міліції і прокуратурі не знають, із чого розпочинати розслідувати останній інцидент за участі пана Корбана. «Надто багато конфліктів пов’язано з Корбаном, і звідусіль можуть «рости вуха», — сказало «Дзеркалу тижня» джерело в ГУ МВС області. Справа Брагинського вже понад півроку залишається без руху: співробітники міліції затримували двох колишніх бійців спецназу, які мають знання і досвід для організації і здійснення такого вибуху. Але після різних перевірок їх відпустили. Таким самим шляхом — виявлення і затримання професійних підривників — слідство піде й цього разу. І вкотре спіткнеться? Опитування співробітників правоохоронних органів, близьких до слідства, а також людей, близьких до оточення потерпілих, засвідчило: в останні кілька місяців життя Геннадія Корбана стало більш неспокійним — він пересів з Mercedes у Lexus, а його охоронців із приватного охоронного агентства змінили співробітники спецпідрозділу «Беркут». Джерела «ДТ» не виключають, що Корбан раніше звернувся в міліцію у зв’язку з учиненням якогось іншого злочину, і йому призначили охорону.

«ДТ» вдалося відновити приблизну картину подій, які передували зустрічі Корбана, Аксельрода і Левіна. З неї не випливає нічого надзвичайного. Крім одного факту. Незадовго до зустрічі за «недоторканним» столиком сидів відомий бізнесмен і діяч єврейської громади Дніпропетровська, який очікував від Корбана важливих новин. У компанії з ним перебував топ-менеджер великого холдингу, який нещодавно очолив обласну організацію однієї з провідних політичних сил. Топ-менеджер поїхав раніше. Бізнесмен, який до того ж має інтереси в будівельному бізнесі, досидів практично до початку зустрічі, але Геннадія Корбана не застав. Він напевно чекав тих самих новин, що й Аксельрод із Левіним. З великою часткою ймовірності вони стосувалися долі ПФК «Спарта», точніше, її банкрутства і колосальних боргів перед банком «Форум» і низкою компаній.

Щодо «Спарти», яка будує торговельні центри на земельних ділянках, які належать зокрема й Геннадію Корбану, розпочата процедура банкрутства. Корбан перший серед тих, хто «рятує» «Спарту». За деякими даними, заставою за кредитами «Спарти» є будівлі, які належать «батькам» групи «Приват», і «звільнити» їх від можливих проблем — найважливіше завдання фахівців у сфері поглинань. Як відомо, план порятунку в «Привату» може бути один: група сильна в реалізації схем банкрутств — санацій підприємств, коли підприємства-банкрути добре працюють і приносять прибуток. Так було з ДМЗ імені Петровського, «Дніпроавіа» і Південним ГЗК. За деякими даними, «рятувальники» працюють досить успішно — реалізовані схеми роблять важким для кредиторів процес управління заставним майном.

Здогадно Геннадій Корбан у ході зустрічі збирався поінформувати Аксельрода і Левіна насамперед щодо справи «Спарти»: напередодні він побував у Києві. Але навряд чи встиг це зробити. Вибух відбувся через кілька хвилин після його приходу. Інцидент у Pepperoni — третій нерозкритий гучний злочин, здійснений у Дніпропетровську з допомогою вибухового пристрою. У липні 2008 року в дніпровській бухті в ресторані «Хутір» загинув власник мережі ресторанів «Корпорація гостинності і відпочинку» Леонід Котляр. Вибух стався в той момент, коли він сів у моторний човен і від’їхав від берега. Човен рознесло на друзки, і правоохоронним органам насилу вдалося виявити сліди вибухової речовини. Висловлювалося припущення, що до вибуху причетні співробітники «Хутора», які відповідали за збереження човна, але довести це правоохоронцям не вдалося. Бізнесмена Брагинського вбила радіокерована вибухівка, прикріплена до газової труби. За свідченнями фахівців, обидва вибухи були здійснені мистецьки й ефектно. Щоб підсилити страх і породити відчуття безпорадності. В усій цій історії не можна не звернути увагу на присутність на зустрічі співвласника Дніпропетровського стрілочного заводу Олега Левіна. Крім того, що Левін з Аксельродом відповідає за будівництво торговельного центру на місці «Дитячого світу», яке ведеться на замовлення структур Корбана, він ще є сполучною ланкою між «Приватом» і Загідом Красновим. Місцеві ЗМІ відмовили Краснову в доступі, а «приватівський» «9-й канал» дозволив. І з цього майданчика Краснов критикує міську владу. Втім, це не означає, що «Приват» поставив на «Громадську силу» Краснова. Просто там звикли робити відразу кілька ставок.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі