Європерспективи Юрія Луценка

Поділитися
Під час розгляду справи колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка порушено низку європейських стандартів.

Під час розгляду справи колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка порушено низку європейських стандартів. Про це заявила адвокат Луценка в Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко.

«Ключові зловживання у справі Луценка - це, по-перше, тримання особи під вартою без такої потреби. По-друге, ігнорування клопотань про зміну запобіжного заходу, коли захисники посилалися на пілотну справу «Харченко проти України» і роз’ясняли перевагу європейських стандартів над стандартами українського судочинства», - зазначила Валентина Теличенко в ефірі Радіо «Свобода».

«По-третє, захисники зазначали, що тримання Луценка під вартою - це також порушення українського Кримінально-процесуального кодексу, бо там сказано, що суд може винести рішення про тримання особи під вартою тільки за наявності відповідних підстав, а в нас цих підстав не було», - уточнила Теличенко.

«Є ще стаття 6 Конвенції про справедливий суд і є кілька європейських стандартів як ознак справедливості суду, яких не можна порушити. Якщо захист заявляє про необхідність допитати свідка, то свідка треба допитати. Не допитали свідка - порушили європейські стандарти. Таких порушень було дуже багато», - додала адвокат.

Вона також нагадала про принцип безпосередності судового процесу.

«Тобто якщо суд особисто допитав свідка, - значить, допитав. Допитом у суді не може вважатися те, що суд прочитав протоколи досудового слідства і не подивився на цього свідка наживо, хоча той міг з’явитися на допит», - заявила Теличенко.

«У справі Луценка були просто зачитані протоколи з досудового слідства близько 40 свідків - і це тоді, коли допитані в суді свідки майже всі без винятку сказали про тиск на етапі досудового слідства, значною мірою відмовилися від того, що підписали на цьому етапі», - підкреслила вона.

За її словами, «всі ці грубі порушення європейських стандартів також є грубим порушенням українських законів».

«Я веду до того, що навіть зміна Кримінально-процесуального кодексу, який діє сьогодні, і новий, навіть якщо він буде кращим, нашої проблеми не вирішить. Тому що в нас системно створено передумови для управління судами і суддями в ручному режимі тими, хто сидить вище», - резюмувала Теличенко.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі