Зелений чай для нервових клітин - Здоров’я - dt.ua

Зелений чай для нервових клітин

21 січня, 2005, 00:00 Роздрукувати Випуск №2, 21 січня-28 січня

Cпиртовий екстракт зеленого чаю стимулює регенерацію нейронів спинного мозку — такого висновку д...

Cпиртовий екстракт зеленого чаю стимулює регенерацію нейронів спинного мозку — такого висновку дійшли спеціалісти Кубанського державного університету, Кубанської науково-виробничої лабораторії фізіологічно активних речовин та Інституту мозку РАМН.

Експерименти проводили на 1-2-денних щурятах, але малюкам не довелося розсмакувати спиртовий екстракт. По-перше, тому що екстракт зеленого чаю використовували в сухому вигляді, а спирт перед вживанням відганяли. По-друге, ученим були потрібні не самі пацюки, а їхні спинномозкові ганглії (скупчення нервових клітин), які культивували в живильному середовищі. У це середовище і додавали сухий екстракт у різних концентраціях. Про стан нейронів і їхню здатність до регенерації дослідники судили з кількості та довжини відростків нервових клітин. Від довжини та кількості відростків залежить «якість зв’язку» між нейронами і, в остаточному підсумку, здатність ділянки нервової системи виконувати свої функції. Здатність відновлювати зв’язки — показник стійкості клітин до нейродегенеративних захворювань, таких, наприклад, як ішемія чи хвороба Паркінсона.

Найбільш виражену стимулюючу дію екстракт зеленого чаю виявляв у концентрації 0,004—0,006%. На другу добу культивування кількість клітинних відростків, порівняно з контролем, збільшується, а потім починає зростати і їхня довжина. На четвертий день експерименту відмінності між контролем та дослідом максимальні для обох показників. На п’яту добу ефект екстракту зеленого чаю зникав.

Менші концентрації препарату теж змінюють ростові характеристики нейронів спинного мозку, але не дуже. Переборщувати з зеленим чаєм не варто. Дворазове збільшення концентрації екстракту не дає взагалі ніякого ефекту, а коли концентрацію збільшили вдесятеро, порівняно з оптимальною, 85% клітин загинули. У нейронів, що збереглися, майже не було відростків.

Очевидно, цілющі властивості зеленого чаю зумовлені високим вмістом антиоксидантів — флавоноїдів, поліфенолів, а також таніну й вітамінів.

Результати дослідження краснодарських учених, які вперше показали стимулюючий вплив екстракту зеленого чаю на регенерацію нервових клітин, доповнюють дані, отримані дослідниками з інших країн. Відомо, що введення таніну в шлуночки мозку монгольської піщанки запобігає загибелі нейронів головного мозку при ішемії. Захищає нервові клітини і внутрішньочеревна ін’єкція поліфенолів. У мишей різні компоненти зеленого чаю запобігають розвитку експериментально викликаної хвороби Паркінсона.

Зелений чай зараховують до групи харчових продуктів, які запобігають надлишковому синтезу оксиду азоту, що може бути причиною нейродегенеративних захворювань. Незаперечний інтерес становлять і недавні закордонні дослідження, які продемонстрували антиканцерогенний ефект чайних поліфенолів, — повідомляє агентство «ІнформНаука».

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №38, 12 жовтня-18 жовтня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво