ВІТАМІНИ: ДО ЧОГО ПРИЗВОДИТЬ ПЕРЕДОЗУВАННЯ? - Здоров’я - dt.ua

ВІТАМІНИ: ДО ЧОГО ПРИЗВОДИТЬ ПЕРЕДОЗУВАННЯ?

18 квітня, 2003, 00:00 Роздрукувати Випуск №15, 18 квітня-25 квітня

Англійське державне Агентство зі стандартизації харчових продуктів опублікувало з цього приводу вельми цікаве дослідження...

Англійське державне Агентство зі стандартизації харчових продуктів опублікувало з цього приводу вельми цікаве дослідження. «За останні кілька років ми зібрали досить свідчень того, що певні вітаміни у великих дозах можуть зашкодити здоров’ю людини», — переконаний голова експертної комісії агентства професор Майкл Лангман. Експерти стурбовані тим, що вітамінно-мінеральні комплекси продаються і споживаються масово, а досліджень їх безпечності проводиться обмаль. Особливо недостатньо вивчено вплив таких комплексів на дітей і людей похилого віку. А підстав для занепокоєння предосить.

«В епідеміологічних дослідженнях продемонстровано, що ризик перелому стегна в жінок після менопаузи вдвічі вищий у тих, хто щодня споживає понад 1500 мкг вітаміну А, порівняно з жінками, які обмежуються 500 мкг цього вітаміну», — пишуть англійці в офіційній доповіді (інформація про неї розміщена на сайті www.intellect.org.ua). Ще небезпечнішим цей вітамін може бути для жінок дітородного віку, точніше — для їхніх дітей. «Є повідомлення про зв’язок вітаміну А із серйозними вродженими дефектами», — пишуть експерти. Причому, вважають учені, особливо небезпечне його передозування (від 3000 до 9000 мкг на день) у перші три місяці вагітності. Але точно визначити безпечну дозу вченим складно — проблема недостатньо досліджена. Зате є багато комплексів із вітаміном А для вагітних. Тому, вживаючи такі препарати, слід бути дуже обережними, оскільки вітаміну А багато в печінці, нирках, яєчному жовтку, жирній рибі, вершковому маслі, молочних та ряді інших продуктів, і його легко передозувати.

Вітамін Е в дуже високих дозах спричиняє головний біль, утому, шлунково-кишкові проблеми, двоїння в очах і слабкість м’язів. Крім того, у таких кількостях він перешкоджає дії вітамінів А, Д, К і бета-каротину. Курці, що вживали великі дози вітаміну Е, зазначають експерти, частіше помирають від крововиливу в мозок. У сердечників вітамін Е у великих кількостях призводив до нових проблем із серцем, хоча саме його рекомендують сердечникам для профілактики. Надлишкове споживання міді, що міститься в багатьох вітамінно-мінеральних комплексах, може провокувати розлади травної системи. Препарати з цинком у декого викликають болі в животі і нудоту — особливо якщо їх приймати натщесерце і з невеликою кількістю води. У великих кількостях цинк перешкоджає засвоєнню міді і викликає її дефіцит. Це призводить до підвищення холестерину в крові, отже, до проблем із серцем. Крім того, залізо й цинк часто негативно впливають на засвоєння один одного, що може спровокувати анемію.

Бути пильними варто й алергикам. Не виключено, що деякі нутрієнти можуть викликати серйозні алергічні реакції. Приміром, відомо, що до цього призводить контакт нікелю зі шкірою. Але такі реакції цілком можливі і в результаті прийому нікелю всередину. У чоловіків-добровольців, які приймали підвищені дози бору на день (по 10 мг), через чотири тижні збільшувався вміст жіночих гормонів у крові, що, мабуть, не найкращим чином позначилося на їхній репродуктивній системі.

Висновок англійських експертів однозначний: збалансоване харчування повністю забезпечує організм вітамінами та мінералами, а додаткове вживання препаратів і біодобавок з ними більшості людей не лише не потрібне, а й небезпечне. До таких висновків доходять і фахівці ВООЗ, і багато вітчизняних дієтологів.

— Щоб протистояти несприятливим зовнішнім чинникам, необхідна нормальна робота гормональної системи, — вважає завідуючий лабораторією спеціальних харчових продуктів Інституту гігієни і медичної екології ім. Марзєєва професор Віталій Корзун. — Ця злагодженість досягається з допомогою споживання натуральної їжі. Ми їмо переважно білий хліб, проте чорний, з біологічного погляду, набагато корисніший, купуємо очищені і перероблені крупи. Звичайно, неочищені їсти неприємно, але можна з того ж таки вівса або ячменю пити відвари, в які потрапляють вітаміни і солі, що містяться в оболонці. Ми забули, що таке бруква, біла редька, квашений буряк, горобина, в яких багато клітковини, органічних кислот і вітаміну С. Позитивно впливають на обмін речовин і бурі морські водорості (ламінарія, цистозира), квіткова прибережна трава зостера, багаті на білки, полісахариди, вітаміни, чимало макро- і мікроелементів. Поповнити запас вітамінів узимку можна протертою з цукром смородиною, малиною, квашеною капустою, кислими яблуками. Але якщо неможливо налагодити раціональне харчування і лікар рекомендує приймати вітаміни, то краще віддати перевагу вітчизняним. Вони більше враховують потреби нашого населення, їх ефективність підтверджена солідними клінічними дослідженнями (зарубіжні комплекси здебільшого не проходять клінічних досліджень: вважається, що достатньо досліджень, які підтверджують вплив на організм окремих вітамінів, а не всього комплексу. — Т.Г.), у них дотримані вітчизняні норми споживання вітамінів, та й проконтролювати їх якість значно простіше.

Справді, як повідомили в Українському науково-дослідному інституті харчування, в якому тестують вітамінно-мінеральні добавки, західні комплекси нерідко містять вітаміни в кількостях, що у 80—100 разів (а інколи й у тисячу!) перевищують рекомендовані норми.

До речі, західні медики також стурбовані безконтрольним споживанням вітамінів. Європейський Союз навіть прийняв рішення про те, що вітамінні препарати у високих дозуваннях можна продавати лише за рецептом. Споживання високих доз вітамінів, що багаторазово перевищують середню денну норму (безпечним вважається її триразове збільшення), особливо поширене у Великобританії. Мабуть, тому, що там фірми, які виробляють такі препарати, ніяк не обмежені в концентрації вітамінів у своїй продукції. Перехід на рецептурний продаж вітамінних комплексів має відбутися вже до 2004 року: без «формальностей» продаватимуть лише ті, що вміщують в одній дозі, щонайбільше, денну норму. Понад те, виробників вітамінів зобов’яжуть сертифікувати високодозовані препарати, включно з підтвердженням їхньої ефективності та безпеки. Але вже нині вітамінно-мінеральні комплекси, які вміщують високі дози нутрієнтів, вільно можна купити тільки в Англії — в інших країнах Євросоюзу потрібен рецепт.

Звичайно, більшість вітамінно-мінеральних комплексів, що продаються в наших аптеках, цілком безпечні. Проблеми можуть спричиняти лише окремі спеціалізовані препарати, призначені, приміром, для зниження ваги — приймаючи по п’ять-шість таких таблеток на день, легко перевищити всі допустимі норми. Єдине, про що попереджають дієтологи, — не варто приймати вітаміни весь рік, як це радять виробники. Оптимально доповнювати ними харчування в осінньо-зимовий період, причому не постійно, а з перервою через кожні три-чотири тижні. Річ у тому, що жиророзчинні вітаміни — А, Д і Е — мають властивість накопичуватися в організмі (всі інші, водорозчинні, вільно виводяться), і постійне їх споживання в поєднанні з харчовими продуктами може спричинити передозування. Обережність не зашкодить і вагітним. З одного боку, вкрай небезпечний брак основних вітамінів та мінералів — в окремих випадках це може викликати серйозні вади розвитку в новонароджених, — наприклад, спинного мозку при нестачі в організмі матері фолієвої кислоти. Але водночас дуже важливо не перевищити індивідуальних норм. Медики вважають: далеко не всім вагітним корисно ковтати вітаміни і в рекомендованій виробниками дозі — у деяких комплексах вона становить три таблетки на день. І, зрозуміло, перш ніж починати приймати будь-які препарати або добавки, слід порадитися з лікарем.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №38, 12 жовтня-18 жовтня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво