Виробники ковбасних продуктів не дотримуються ані державних стандартів, ані рецептури, вказаної на упаковці. Це з’ясували фахівці лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни і медичної екології Академії медичних наук України в результаті перевірки харчових продуктів, ініційованої «ДТ».
Наприклад, на одному зі зразків сосисок заявлено, що їх виготовляють за радянським стандартом (ДЕСТ 23670-79), проте норми цього стандарту виробниками не дотримуються. У відповідності до стандарту, в рецептуру повинні бути включені свинина, яловичина, яйця, молоко сухе та приправи. Наявність свинини повинна забезпечити 24% жиру, а в лабораторії виявили тільки 15,2%.
У всіх зразках сосисок було зафіксовано різний вміст жиру, хоча всі вони відносяться до однієї групи. При нормі «не більше 32%», вміст жиру коливається від 7,5% до 30,1%, що свідчить про різне прочитання рецептури.
Інший зразок виготовляється за тим же Держстандартом СРСР. Свого часу даний продукт був відмічений в рамках Національного конкурсу «За найвищу якість». Тут рецептура теж не дотримана: замість визначенних 24% жиру, він містить 30,1%.
Ще один зразок сосисок, що отримав свого часу знак «Вища проба» за відмінну якість, помітно відрізняється як від заявленого стандарту (ДСТУ 4436-2005), так і від інформації на етикетці. Стандарт гарантує «не більше 32%» жиру, виробник на папері затвердив «не більше 28%», а в сосисках виявлено всього 7,5%.
Раніше «ДТ» писало про те, що в рамках проекту з перевірки продуктів харчування, учені виявили в тестованих зразках наявність золотистого стафілокока, кишкової палички та перевищення норми вмісту розкладаючих мікроорганізмів.
Докладніше читайте в статті Ольги Скрипник «Ковбаса — все, що від рогів і до хвоста?» у свіжому номері «ДТ».