«Усі сухі сніданки сертифіковані» - Здоров’я - dt.ua

«Усі сухі сніданки сертифіковані»

28 серпня, 2009, 13:27 Роздрукувати Випуск №32, 28 серпня-4 вересня

Компанія ВАТ «Латманнен Акса», яка випускає пластівці, мюслі, фігурні вироби із зернових, веде свою господарську діяльність на території України відповідно до чинного законодавства країни...

Компанія ВАТ «Латман­нен Акса», яка випускає пластівці, мюслі, фігурні вироби із зернових, веде свою господарську діяльність на території України відповідно до чинного законодавства країни. Опублікована в «ДТ» (№21, 2009 р.) стаття «Такий сніданок краще віддати ворогу» містить недостовірні відомості про наші продукти, чим ганьбить нашу репутацію. Зокрема хочемо зазначити, що маркірування нашого продукту повністю відповідає вимогам чинного законодавства України про безпеку і якість харчових продуктів, санітарним нормам і правилам, вимогам сертифікації та стандартизації, рекламі, захисту прав споживачів тощо. Вся продукція проходить випробування на відповідність показникам безпеки (токсичні елементи, пестициди, мікотоксини, мікробіологічні показники і т.ін.), на підставі яких видається висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи МЗ України.

Усі сухі сніданки сертифіковані, що підтверджено сертифікатом відповідності. Твердження, що «в шоколадних кульках Start харчові добавки просто «сховали» серед даних про вітамінний і мінеральний комплекси», є прямою дезінформацією, оскільки продукт не містить прихованих харчових добавок, що ми можемо підтвердити безпосередньо документами, виданими МОЗ України. До складу продукту не входять добавки із символом Е, продукт збагачений вітамінним і мінеральним комплексом австрійської фірми Brenntag CEE GmbH.

Наведені дані щодо досліджень носять дуже сумнівний характер. На початку статті йдеться про те, що в Україні «...немає своїх результатів тестування» (досліджень), а ниж­че дається посилання на тестування «вчених Київського національного торговельно-економічного університету (КНТЕУ)». При цьо­му інформація про те, чи сертифіковане обладнання, на якому проводилися дослідження, про методику розрахунків та інші дані, у статті відсутня, що дає підстави поставити під сумнів науковість цих заяв.

Ми можемо документально підтвердити, що висновки вчених КНТЕУ, на яких будується основна частина статті, не відповідають дійсності. Наприклад: «пластівці Harmony містять 18,7% цукру та 1,9% солі», проте відповідно до рецептурного закладання, у складі продукту зовсім не використовується цукор; його заміняє глюкоза. А глюкоза — це моносахарид, продукт вуглеводного обміну, основний енергетичний субстрат організму. Що ж до солі, то її міститься — 1,2%, і це відповідає рецептурному закладанню. Вміст цукру в сухих сніданках, вироблених нашою компанією, відповідно до рецептурних закладань, становить від восьми до 35% залежно від виду продукту (що знову ж таки ми можемо підтвердити відповідними документами), а не 55%, як зазначено у статті.

Що ж до фрази про те, що «зерно, оброблене до такого стану, що, крім клітковини, уже не містить ні вітамінів, ні мінералів», то хочемо повідомити таке: за нашою технологією, зернові сніданки виробляють методом екструзії, що не дає можливості отримати повний ефект стерилізації зерна і дозволяє збагачувати продукти різними добавками. Вітаміни та мінерали, яких не вистачає для збалансованого харчування, вносяться додатково під час глазурування продуктів. Якість вітамінного та мінерального комплексів підтверджена документами виробника.

Додамо, що на підприємстві впроваджено інтегровану систему управління якістю та безпекою продукції ISO-HACCP. Один раз на рік проводиться наглядовий аудит на відповідність вимогам ДСТУ ISO 9001 — 2001 і ДСТУ 4161 — 2003.

Крім того, будучи підрозділом Lantmannen Group — шведської продовольчої компанії, однієї з найбільших продуктових бізнес-компаній у Скандинавії, яка займається розробкою, виробництвом і просуванням продукції на основі зернових, ми стурбовані тим, що дана стаття негативно позначиться як на іміджі компанії, так і на сприйнятті наших продуктів. Наша компанія також поставляє свої продукти до країн Євросоюзу, котрі, як ніхто інший, відстежують якість і відповідність наших продуктів жорстким вимогам ЄС.

Ми, безперечно, поділяємо занепокоєння редакції щодо зростання різноманітних захворювань і випадків зайвої ваги в населення України, але хочемо зазначити, що дана проблема — комплексна. Серед причин — неправильний спосіб життя, гіподинамія, нераціональне харчування, вживання продуктів із підвищеним умістом жирів. Тому дану проблему необхідно висвітлювати всебічно, а не вводити в оману споживачів, надаючи їм неправдиву інформацію: «перестанеш їсти сніданки — станеш здоровим і струнким».

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №39, 19 жовтня-25 жовтня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво