Отримати дозволи для початку будівництва «Дитячої лікарні майбутнього» вдалось лише за 3 роки

Поділитися
Затримка з будівництвом «Дитячої лікарні майбутнього» пов’язана з тим, що до початку будівництва...

Затримка з будівництвом «Дитячої лікарні майбутнього» пов’язана з тим, що до початку будівництва необхідно було отримати 211 дозволів, що зайняло 1374 дні, пишуть у своїй статті для «ДТ» голова правління Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Олександр Максимчук і голова правління Благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» Віра Павлюк.

«З весни 2006 року, коли було озвучено ідею будівництва ДЛМ, до теперішнього часу Благодійний фонд «Дитяча лікарня майбутнього» отримав 211(!) дозволів, рішень, погоджень, протоколів, експертних висновків та інших документів, які, нарешті, дозволили техніці вийти на майданчик. Понад 200 різних людей поставили свої підписи під цими документами», - пишуть керівники проекту.

При тому вони підкреслюють, що процес отримання дозвільної документації все ще не завершено.

«Попереду погодження, які пов’язані зі специфікою об’єкта, проводяться на етапі його будівництва та введення в експлуатацію і зумовлені експериментальним статусом. Сьогодні ніхто не в змозі визначити вичерпний перелік та вибудувати логічний ланцюжок погоджувально-дозвільних процедур», - зазначили співробітники.

Загалом, проект будівництва лікарні зіштовхнувся з багатьма формальними перешкодами.

«Багато питань, які актуальні для ДЛМ, врегульовані Державними будівельними нормами 1970-х років. Напевно, в той час вони були обґрунтовані і відповідали часу. Але все змінюється, з’являється нове устаткування (томографи, лінійні прискорювачі тощо), нові стандарти будівництва, скажімо, операційних відділень, які не можна «втиснути» в застарілі радянські рамки», - пишуть організатори проекту, - Отже, щоб зрушити справу з місця, доводилося розробляти пропозиції, обґрунтовувати їх по всій чиновницькій будівельній вертикалі і домагатися ухвалення рішень про особливий статус — експеримент».

Крім того, виникли проблеми з відведенням ділянки під будівництво.

«Як виявилося згодом, крім Земельного кодексу (документ, норми якого — прямої дії), є велика кількість інших підзаконних актів та директивних листів, які регулюють цю галузь. Добре, коли відомо, які інстанції за що відповідають. Частіше ж трапляється так, що ті чи інші питання або прямо не відносяться до компетенції жодного з дозвільно-регулюючих органів, або підпадають під юрисдикцію одразу кількох», - пишуть керівники проекту.

«Інший приклад. Для виконання низки санітарно-гігієнічних вимог щодо ДЛМ, ми змушені були звертатися до Голосіївської районної СЕС у м. Києві, Київської міської СЕС, центральної служби СЕС, а на завершення ще й галузевої СЕС Державного управління справами, до якого належить Клінічна лікарня «Феофанія», замовник будівництва», - додали організатори.

При тому вони підкреслили, що частина обов’язкової дозвільної документації має відверто абсурдний характер.

«Скажімо, люди, які підтримали проект, надіславши смс-повідомлення чи переказавши кошти через банк, навряд чи здогадуються, що для будівництва лікарні на околиці міста потрібно отримати дозволи від аеропортів «Жуляни» і «Бориспіль», бо вони узгоджують висотність споруд, хоча й розташовані за 10 км від ДЛМ. Так само не очевидно, що будівництво медичного об’єкта містить деталі, які узгоджує Державний комітет ядерного регулювання, Мінекологїї чи МНС. На цьому тлі знешкодження боєприпасів часів Великої вітчизняної війни підрозділами МНС чи отримання довідки про відсутність паразитів у ґрунті (без нього ніяк!) видається буденною роботою», - зізнаються організатори проекту.

Детальніше про проблеми з будівництвом «Лікарні майбутнього» читайте в статті Олександра Максимчука і Віри Павлюк «Дорогу до «Лікарні майбутнього» здолає той, хто йде» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі