Органічні продукти не корисніші за традиційні, хоча, як правило, коштують значно дорожче. До такого висновку прийшли американські фахівці, які проаналізували результати 240 профільних досліджень за період з 1966 по 2011 рр..
Аналіз понад 200 звітів про користь таких продуктів показав: органічні і звичайні овочі, фрукти і продукти тваринного походження в цілому особливо не відрізняються за поживністю, за винятком того, що в органіці на 30% рідше зустрічаються пестициди.
Окрім показників поживних речовин, фахівців цікавила наявність бактерій та грибків у фруктах, овочах, злакових, м'ясі, яйцях і молоці. З'ясувалося, що в органічному і звичайному молоці містилася однакова кількість жирів, хоча захисники органіки стверджують, що перше більш багате на омега-3. Також в органічних продуктах дослідники знайшли більше азоту.
- Україна стала 44-ю у світі за якістю продуктів харчування
Також вчені з'ясували, що за харчовою цінністю, включаючи вміст вітамінів, між органічною і звичайною сільськогосподарською продукцією немає істотної різниці. Також вони приблизно однаково схильні до бактерійного зараження.
Що стосується пестицидів, ними забруднені приблизно 7% органічної та 38% традиційної продукції, хоча в органіці їх не повинно бути взагалі.
Головний автор дослідження - лікар зі Стенфордського університету Крістал Сміт-Спенглер - бачить причину у «витоку» пестицидів з сусідніх полів або в тому, що окремі речовини можуть зберігатися в землі довше, ніж передбачалося.
«Споживачі обирають органічні продукти через безліч причин, включаючи уявлення про більшу користь подібних продуктів. Але ці уявлення помилкові», - прокоментував результати дослідження професор Алан Денгур з лондонської школи гігієни і тропічної медицини. !zn
Читайте також:
Молочна продукція з вмістом замінників буде продаватися на окремих полицях та спеціально позначатися
Ціни на продовольство в Україні виростуть на 10-15%
Ціни на чай у світі зросли до максимуму за 2,5 роки