КОРИДА ПО-ФРАНЦУЗЬКОМУ - Здоров’я - dt.ua

КОРИДА ПО-ФРАНЦУЗЬКОМУ

17 листопада, 2000, 00:00 Роздрукувати Випуск №45, 17 листопада-24 листопада

У бій зі «скаженими коровами» у Франції вступила важка артилерія. Минулого тижня сам президент Фр...

У бій зі «скаженими коровами» у Франції вступила важка артилерія. Минулого тижня сам президент Франції Жак Ширак рішуче зажадав, аби чиновники від охорони здоров’я негайно повністю заборонили використання в кормі для тварин м’яса й кісткового борошна. Оскільки існує припущення, що саме таким чином поширюється губчастий енцефаліт. Проте прем’єр-міністр Ліонель Жоспен виступив проти такої акції, вказавши на необхідність дочекатися однозначних висновків найавторитетніших учених. Тим паче що м’ясні відходи, навіть якщо їх не використовуватимуть у корм для великої рогатої худоби, як і раніше, згодовуватимуть іншим сільськогосподарським тваринам.

Такі рішучі кроки потрібні у Франції для того, щоб спробувати відновити довіру до уряду, повністю підірвану недавніми скандалами. Французька влада, точнісінько так само, як її британські попередники, гучно запевняла французів у цілковитій безпечності вживання яловичини. Правда, після того, як у торговельну мережу потрапило м’ясо інфікованих тварин, яке благополучно обминуло «найсуворіший ветеринарний контроль», від цієї гучності не залишилося й сліду. Зате всі телеканали регулярно прокручували кадри, що зафіксували останні дні життя 14-річної дівчинки, яка померла від губчастого енцефаліту у Великобританії.

Відтак попит на м’ясопродукти у Франції різко впав, паніка серед населення почала наростати катастрофічними темпами, а експорт яловичини в інші країни Європи, який ще торік сягав мільйона євро, упевнено рвонув до нуля. Яловичину повністю виключено зі складу шкільних сніданків, а ресторани один по одному вилучають зі своїх меню традиційні страви, куди входить м’ясо на кісточці. Французькі органи, відповідальні за безпечність продуктів харчування, поки що не можуть запропонувати досить ефективного й еколо-гічно безпечного способу знищення відходів м’ясопереробки. Очікується, що на завершення всебічного аналізу цієї проблеми піде не менше чотирьох місяців. А тим часом британські вчені переконливо довели, що достатньо потрапити в корм тварини шматочкові інфікованого продукту розміром як зернятко перцю, щоб ця тварина сама стала джерелом поширення інфекції.

Євген СТАШЕВСЬКИЙ за матеріалами International Herald Tribune
Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №30, 17 серпня-23 серпня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво