Менше знаєш — більше купуєш - Довкілля - dt.ua

Менше знаєш — більше купуєш

9 грудня, 2005, 00:00 Роздрукувати Випуск №48, 9 грудня-16 грудня

Результати відразу двох опитувань громадської думки, оприлюднені в США, надали і суспільству, і уряду дуже цікаву інформацію до міркувань...

Результати відразу двох опитувань громадської думки, оприлюднені в США, надали і суспільству, і уряду дуже цікаву інформацію до міркувань.

Одне з них проводилося компанією Mellman Group Inc. Темою обговорення було обрано безпеку продуктів харчування, отриманих із використанням методики клонування. Тисячу респондентів із 10 по 16 жовтня по телефону розпитували про їхнє ставлення до цієї групи продуктів. 66 відсотків опитаних зазначили, що вони відчувають «дискомфорт» чи «сильний дискомфорт» стосовно таких продуктів харчування, і тільки 24 відсотки вибрали протилежні опції — «не відчувають дискомфорту» або ж «відчувають повний комфорт». Понад те, 43 відсотки вважають, що ця їжа ризикована для їхнього здоров’я, причому 28 відсотків із них у цьому переконані твердо. 34 відсотки опитаних узагалі не мають своєї думки з питання безпеки такої продукції.

Друге опитування на замовлення ViaGen Inc., техаської біотехнологічної компанії, яка займається клонуванням, проводилося компанією KRC Research. У цьому дослідженні респондентам повідомляли, що FDA (американське управління контролю безпеки лікарських препаратів і продуктів харчування) ймовірно збирається визнати продукти харчування, отримані з застосуванням клонування, безпечними. І лишень потім цікавилися, чи будуть опитувані купувати таку продукцію. 29 відсотків із них запевнили, що будуть, 35 відсотків заявили, що «ніколи не куплять», і 34 відсотки — не виключають таку можливість після того, як дізнаються про цю продукцію більше.

Головний висновок із цих досліджень зводиться до того, що кожний третій американець не має думки про небезпеку чи безпеку продуктів харчування, отриманих за допомогою клонування. А друге спостереження випливає з порівняння результатів попередніх опитувань і реальної поведінки американських споживачів у торговельних залах. Понад половину опитаних американців у численних дослідженнях стверджували, що заперечують проти вживання в їжу генетично модифікованих рослин. Причому такі заяви робилися вже після того, як ця продукція протягом десятиріччя заполонила всі полиці американських універсамів. Щоправда, без відповідного маркірування. І проблем із їхньою реалізацією, за винятком кількох скандальних подій, не було. «Поки люди не замислюються над тим, що вони їдять, у них усе буде гаразд», — стверджує Дуг Ушер, віце-президент Mellman Group. І, схоже, FDA повністю поділяє цю думку. Принаймні очікується, що воно ось-ось дасть згоду на вживання у їжу молока клонованих корів і м’яса їхнього потомства. Звичайно, без будь-якого «зайвого» маркірування.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №34, 14 вересня-20 вересня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво