Единбург і Київ зближує освіта

Поділитися
У світлі сьогоденних реалій, коли все, що ще недавно здавалося стабільним, хитається на глиняних ногах, мабуть, найнадійніше інвестування — вклад у саморозвиток...

У світлі сьогоденних реалій, коли все, що ще недавно здавалося стабільним, хитається на глиняних ногах, мабуть, найнадійніше інвестування — вклад у саморозвиток. Пішла прахом блискуча кар’єра, «накрилася» власна справа — але якщо є голова на плечах, знання і навички, можна почати спочатку і знову домогтися успіху. І навряд чи залишиться за бортом фахівець, в арсеналі якого — якісна бізнес-освіта, підкріплена особистим досвідом.

Для навчання та підвищення кваліфікації менеджерів, керівників і підприємців у всьому світі відкриваються програми MBA (Master of Business Administration — магістр ділового адміністрування). Програма для здобуття ступеня MBA вперше з’явилася в США наприкінці ХІХ століття. Розвивалася промисловість, і компанії були зацікавлені в тому, щоб управління бізнесом мало наукову основу. У наші дні подібні програми існують в університетах багатьох країн світу. Основні курси програм ділового адміністрування знайомлять студентів з різними сферами бізнесу, такими як бухгалтерський облік, маркетинг, управління людськими ресурсами тощо.

Поєднувати навчання з роботою важко — на останніх курсах бакалаврату із цим стикається більшість студентів. А якщо підвищити рівень освіти бажає бізнесмен або керівник, котрий не може кинути свою справу, щоб провчитися кілька років, тим більше за кордоном? Програми MBA, як правило, передбачають гнучкий індивідуальний графік навчання, дистанційне спілкування з викладачами.

Сьогодні на українському ринку бізнес-освіти представлено кілька десятків різних програм MBA. Нещодавно їхній список поповнився ще однією цікавою пропозицією. Единбурзька бізнес-школа (EBS) при університеті Геріот-Ватт (одному з найстаріших у Великобританії) у співробітництві з Інститутом політичних наук відкриває в Україні три програми, розраховані на різну цільову аудиторію. Для бакалаврів без досвіду роботи, які добре володіють англійською, — програма MSc (Master of Science) зі спеціальностей «магістр фінансового менеджменту» і «магістр маркетингу». На сьогодні це єдина така програма в нашій країні. Викладання — тільки англійською мовою. На підприємців і менеджерів середньої ланки розраховано програму Managerial MBA, а на керівників і бізнесменів вищої ланки, а також приватних підприємців і державних управлінців, які потребують бізнес-освіти, — програму Executive MBA. На цих двох програмах навчання здійснюватиметься англійською або українською мовою — на вибір студентів. Окремо вони зможуть вибрати, якою мовою складати іспити.

Програму MBA EBS визнано другою у світі за масштабами в рейтингу «Найкращі MBA дистанційного навчання» газети Financial Times у 2003-му, а також у 2006—2009 рр. Як зазначив пан Одед Лотан, генеральний директор програми EBS в Україні, диплом Единбурзької бізнес-школи університету Геріот-Ватт визнано в усьому світі, тому його власник стає більш конкурентоспроможним не лише в рідній країні, а й на світовому ринку праці. І тепер цей диплом можна отримати, не покидаючи меж України.

Кожна програма Единбурзької бізнес-школи складається з дев’яти курсів: бухгалтерський облік, економіка, фінанси, маркетинг, організаційна поведінка, управління проектами, стратегічне планування/лідерство, поведінка споживача, управління персоналом. Прослухавши три курси, студент отримує сертифікат, за шість курсів — диплом, а за всі дев’ять курсів і захист проекту — ступінь MBA.

EBS пропонує своїм студентам гнучкі модульні системи навчання та оплати. Повна вартість навчання в середньому — 22 тис. дол., проте можна платити окремо за кожен курс. Студент має право вибрати лише ті курси, які вважає за потрібне вивчати, і рознести їх у часі так, щоб навчання не заважало роботі. Приміром, заняття можуть проводитися ввечері в один з робочих днів і у вихідні.

Лекції студентам читатимуть вітчизняні викладачі, яких британські колеги забезпечать усіма необхідними методичними матеріалами. З 250 кандидатів було відібрано 18 викладачів, які володіють як вагомими науковими досягненнями, так і солідним практичним досвідом у сфері бізнесу. Окрім традиційних лекцій, семінарів і практичних занять, на студентів чекають зустрічі з провідними фахівцями у сфері управління, відомими в ділових колах ученими та підприємцями. У рамках програми Executive MBA передбачено діловий тур у Великобританію, під час якого відбудуться зустрічі з фахівцями у сфері нових технологій, науки, бізнесу та виробництва. Під час навчання буде використано інтерактивні технології, студенти отримають доступ до електронних баз даних EBS та бібліотеки Інституту політичних наук. Місце стажування майбутніх магістрів підбиратиметься індивідуально.

Щоб стати слухачем однієї з програм EBS, недостатньо бажання та наявності коштів. Рівень викладання в цій бізнес-школі досить високий, і майбутній студент повинен бути до нього готовий. Кожен вступник подає дві рекомендації — з місця навчання та місця роботи, документи про вищу освіту, за наявності — наукові публікації. Бажаючий прослухати курс навчання англійською повинен пред’явити результати міжнародного тесту з англійської мови (IELTS, TOEFL). Після того як приймальна комісія перевірить документи, потенційного студента чекає співбесіда з керівником програми.

Сьогодні Единбурзька бізнес-школа навчає понад 11500 студентів зі 150 країн світу. Її випускники працюють більш як у 40% компаній зі списку «Топ-500 корпорацій» за версією Fortune. Вони підтримують ділові зв’язки один з одним, обмінюються досвідом. Тепер українці мають можливість приєднатися до цієї величезної спільноти. Перша цільова програма стартує вже в листопаді цього року. Зареєструватися і дізнатися про програми більше можна на сайті //mba-ukraine.com.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі