«Я пройшов в Україні всі судові інстанції»... Пенсіонер Августімов проти постанови №1783

Поділитися
Можливо, читачі «ДТ» ще пам’ятають гучну історію на межі 2003—2004 років про маніпуляції з середньою зарплатою (СЗП) за 2002 рік...

Можливо, читачі «ДТ» ще пам’ятають гучну історію на межі 2003—2004 років про маніпуляції з середньою зарплатою (СЗП) за 2002 рік. 20 листопада 2003-го, напередодні перерахунку пенсій відповідно до нового пенсійного закону, Кабмін під керівництвом Януковича приймає постанову №1783, якою на 70 грн. «коригує» офіційну, держкомстатівську СЗП за 2002 рік, що застосовується при перерахунках пенсій, а також потроху — СЗП за 1958—1991 роки. А ще доручає розробити методику визначення середньої зарплати, що застосовується при розрахунках пенсій. Хоча законодавець не доручав запопадливим чиновникам ні розробляти методику, ні виправляти за їхнім розумінням держкомстатівські цифри.
Хвиля протестів із вимогами скасувати постанову як незаконну дуже скоро перейшла в судову площину. Першим судового фінішу дістався колишній директор одного з великих київських підприємств, а нині пенсіонер Віталій Августімов: у січні—березні його справу роз­глядали в Печерському райсуді, у квітні—липні — в Апеляційному суді м.Києва.
— Востаннє мені пояснили, що я неправий, у Верховному суді: 1 жовтня 2004 року я одержав відповідне рішення, — розповідає Віталій Леонідович. — Я підготував скаргу до Європейського суду з прав людини, — дуже велику, із 50 додатками, але вирішив не відсилати — дочекатися виборів. Пройшли вибори, до керівництва країною прийшла моральна влада. Я дуже задоволений її моральністю, тому вирішив поки в Страсбург не скаржитися. На початку лютого написав звернення до Президента України Віктора Ющенка, додав рішення судів і попросив Президента скасувати постанову Кабміну №1783 за 2003 рік як незаконну, зобов’язати Пенсійний фонд перерахувати пенсії всім пенсіонерам — адже їх грабували із січня по серпень 2004-го включно приблизно на 20% їхньої пенсії на місяць. (Заборгованість ПФ перед людьми за ці вісім місяців, за моїми найскромнішими підрахунками, становить 2—3 млрд. грн.) А також зробити перерахунок тим «високооплачуваним» пенсіонерам, які одержують пенсію вищу від мінімальної і яких продовжують грабувати й досі. Таких небагато, але кілька мільйонів набереться...
Уряду Януковича вже давно немає, але його неправе діло живе. Методика, затверджена 31 грудня 2003 року і заюстована 20 січня 2004-го, з місяця в місяць зменшує СЗП, що застосовується для розрахунків пенсій. За минулий рік офіційна, держкомстатівська середня зарплата становила 589 грн. 62 коп., «пенсійна» — 524 грн. 14 коп. За січень 2005-го — відповідно 640,86 і 607,11 грн.
Скільки триватиме це свавілля? Свавілля — бо спроба уряду Януковича заднім числом легалізувати свої «знахідки» у частині СЗП внесенням змін до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування успішно провалилася ще навесні минулого року.
— Припустимо, я не розумію, за що борюся. Але коли мою справу розглядали в Апеля­ційному суді, вийшла постанова ВР №1700 від 11 травня 2004 року «Про сучасний стан пен­сійного забезпечення та впровадження пенсій­ного страхування в Україні». Верховна Рада в цьому документі дала негативну оцінку постанові №1783 як такій, що «призвела до порушення прав громадян». І далі — зобов’язала Кабмін привести показники середньої зарплати до офіційної держкомстатівської. За це рішення проголосував 341 депутат, конституційна більшість. У тому числі Ющенко, Литвин, Тимошенко, Безсмертний, Кириленко, Зварич, Тарасюк, Павленко, Червоненко, Третьяков... А тепер вдають, що нічого не було?
…До редакції Віталій Леонідович завітав із двома папками документів (удома залишилися ще три). Не за себе просить — він тепер одержує велику наукову пенсію. Сподівається, що справедливість восторжествує. Незаконний акт Кабміну буде скасовано, Пенсійний фонд зобов’яжуть перерахувати пенсії всім пенсіонерам виходячи з офіційної СЗП, а Президент доручить Вищій раді юстиції провести дисциплінарне розслідування стосовно всіх суддів, які вели справи з приводу постанови №1783 (таких справ в Україні було 14).
— Звісно, перерахунок пенсій тягне 3—4 млрд. грн. із бюджету додатково. Я розумію, що ці мільярди неможливо знайти негайно. Але уряд мусить розробити графік повернення боргів обкраденим пенсіонерам. Нехай 2006-го, але гроші людям необхідно повернути.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі