ВИНО З КАЛАМУТІ - Економіка - dt.ua

ВИНО З КАЛАМУТІ

30 травня, 2003, 00:00 Роздрукувати Випуск №20, 30 травня-6 червня

Ринок алкогольних напоїв бурхливо розвивається. Конкуренція загострюється. На телеканалах і в газетах раз по раз з’являються разом із відомими все нові й нові торговельні марки...

Ринок алкогольних напоїв бурхливо розвивається. Конкуренція загострюється. На телеканалах і в газетах раз по раз з’являються разом із відомими все нові й нові торговельні марки. І чекати спокою в цій сфері, яка приносить надприбутки, напевно, не доводиться. І не в останню чергу тому, що в конкурентну боротьбу на привабливому алкогольному фронті дедалі рішучіше вступають винні «барони», демонструючи конкурентам той незаперечний факт, що виноградарство й виноробство після варварських рубань лози та знищення винзаводів відновили сили й готові до конкурентної боротьби.

Уже помітно, що й Україну не оминає тенденція спаду горілчаного буму, зростання питомої ваги менш міцних напоїв у вигляді вин (особливо сухих). Тим більше, що у виноградарських районах Криму, у південних областях, Закарпатті спостерігається пожвавлення в плані закладання нових виноградників, переоснащення винзаводів імпортною технікою.

Проте аналітики б’ють на сполох: велика кількість вин, коньяків та іншої «благородної» алкогольної продукції на оптових складах і на прилавках магазинів явно не відповідає все ще скромним можливостям вітчизняних виноградників, винних і коньячних заводів. Звідки ж стільки продукції? На жаль, відповідь проста. Не все, що прозоре, є горілкою, і не все червоне — вином. І те й інше цілком можна замінити фальсифікатом.

У магазині приватного підприємця Г., розміщеного в Бородянці, перевіряючі Київського обласного управління в справах захисту прав споживачів виявили коньяк «Ікар», небезпечний для вживання. У магазині «Еврика», що в Ставищі, більш як половина перевірених вин була непридатна для вживання: у них переважали каламуть, осад, сторонні інгредієнти. У одній із торговельних точок селища Пирново забраковано та знято з продажу червоне міцне вино «Приморське» виробництва приватного підприємця К. із Ялти. Перевірка в лабораторії Українського центру з проблем захисту прав споживачів (УкрЦПЗПС) показала: воно далеке як від стандарту, так і від задекларованої на його етикетці якості. У цій самій лабораторії перевірили вино «Кагор Український» виробництва Лиманського винзаводу Одеської області. За її висновком, споживати його також небезпечно.

А загалом, у першому кварталі нинішнього року 12 досліджуваних лабораторією УкрЦПЗПС зразків алкогольних напоїв не відповідали нормативним вимогам. Не рятує становище з якістю й імпортна продукція. У вже згадуваному ставищенському магазині перевіряючі зняли з продажу грузинські вина знаменитих марок «Хванчкара» й «Кіндзмараулі». На них у продавців навіть сертифікатів не було.

Начальник Київського обласного управління в справах захисту прав споживачів Микола Мотузка розповів автору цих рядків, що порушення при реалізації виноробної продукції набули воістину масового масштабу. Під час прийому товарів працівники торгівлі не спромагаються оцінити якість продукції навіть за зовнішніми ознаками, впритул не помічають, що у вині багато каламуті, осаду, не вимагають свідоцтва якості від постачальників. У результаті питома вага реалізовуваної неякісної й фальсифікованої продукції дуже висока. Із перевірених працівниками управління за перший квартал теперішнього року 32,71 декалітра алкогольних напоїв було забраковано та знято з продажу 21,92, зокрема 11,72 — через невідповідність нормативним вимогам. Загалом перевірено 62 підприємства торгівлі різних форм власності. Порушення виявлено в 25.

Уже ці цифри вражають, а й це ще не все. На відміну від горілки, вино й коньяк навіть у лабораторії не можна оцінити за повною програмою. Там можна провести фізико-хімічне й хімічно-токсикологічне дослідження напою, але складно визначити його букет, аромат. А либонь для вин це — головне. Отож, якби контролери могли враховувати й ці далеко не другорядні показники, то питома вага високоякісної винної продукції в торговельних точках виявилася б ще нижчою...

Фахівці з захисту прав споживачів небезпідставно порушують питання, щоб при лабораторії УкрЦПЗПС було створено дегустаційну комісію, бо лише «жива» дегустація здатна визначити справжню якість вин і коньяків, поставити заслін фальшивкам, що надмірно розповсюдилися. Якщо вже на самому початку винного «буму» не поставити перепону фальсифікату, то й цивілізоване пиття завтра може завдати шкоди здоров’ю та життю людей не меншої, ніж сьогодні — отруєння горілкою. Не приведи Господи — дійдемо до такого життя, коли справжнє вино можна буде покуштувати лише в дегустаційному залі винзаводу...

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №34, 14 вересня-20 вересня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво