Споживання цукру в Україні скоротилось на 21% - Економіка - dt.ua

Українці з'їдають до 30 кг цукру на рік

5 липня, 2018, 20:31 Роздрукувати

Споживання солодкого продукту в останні роки скоротилося.

Культура харчування українців змінюється

Споживання цукру в Україні протягом останніх восьми років скоротилося на 830 тисяч тонн, або на 21%. Якщо у 2005 році українці спожили 1795 тисяч тонн, то в 2017 році споживання впало до 956 тис. тонн. За даними Держстату України, в 2005 році середньостатистичний українець протягом року вжив в середньому 38 кг цукру, тоді як у 2017 році даний показник знизився до 30 кг.

"Стрімке зниження обсягів споживання пов'язане зі скороченням населення, нестабільною купівельною спроможністю і зміною культури харчування. Сприяло скороченню і поширення практики сухого заморожування плодово-овочевих культур. Якщо раніше господині запасали ягоди, фрукти на зиму, використовуючи консервування, яке потребувало багато цукру, то зараз використання камер для зберігання даних продуктів значно зменшило потребу в цьому продукті",— йдеться в повідомленні УКАБ.

Нагадаємо, що з урожаю 2017/2018 маркетингового року Україна вже експортувала за вересень-квітень 379,9 тис. тонн цукру. При збереженні нинішніх темпів, на кінець маркетингового року експорт складе понад 500 тис. тонн. Експортним рекордом для України став показник сезону 2016/2017 МР, коли поставки за кордон склали 767,3 тис. тонн.

Згідно з даними Мінагрополітики, незважаючи на зростання вартості оптових партій цукру, ціна на роздрібному ринку дещо знизилася в порівнянні з минулим місяцем. Станом на 27 травня вартість солодкого продукту становила 14,08 грн / кг, на 27 червня ціна знизилися на 2% - до 13,84 грн / кг. Незначно скоротилися ціни на яйця, гречку, молоко і курятину. Інші продукти харчування зростали в ціні. Найбільше додали в порівнянні з травнем овочі - найбільше подорожчали морква - на 39%, капуста + 32%, буряк подорожчав на 30%, до 13,41 грн / кг.

Читайте також: Україна збільшила експорт зернових у три рази за сім років

Нагадаємо, Україна вичерпала більшість квот на експорт товарів АПК в країни ЄС. Найбільшим попитом у європейських споживачів користуються зернові злаки, їх експорт до ЄС склав $ 749,5 млн, масло - $ 370,9 млн, насіння олійних культур - $ 194,3, залишки та відходи харчової промисловості - $ 177,2 млн, м'ясо та харчові субпродукти свійської птиці - $ 76,4 млн.

За матеріалами: DT.UA /
Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №39, 19 жовтня-25 жовтня Архів номерів | Зміст номеру < >