Україна збільшила частку переробленої продукції у структурі агроекспорту

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Україна збільшила частку переробленої продукції у структурі агроекспорту Україна стала більше експортувати переробленої продукції, але частка сировини все ще переважає. Ілюстрація
Тим не менш, частка сировини залишається високою і складає 67% в структурі агроекспорту в країни Євросоюзу.

Структура експорту української агропромислової продукції поступово змінюється на користь тієї продукції, яка пройшла переробку.

Як пише в статті на DT.UA редактор відділу мікроекономіки та бізнесу Сергій Следзь, в 2014 р. 40% загального аграрного експорту України становила продукція з високою часткою доданої вартості на 6,9 млрд дол. США.

Так, якщо у першій половині 2014 р. частка в експорті до країн ЄС сировинних видів продукції становила 76%, то вже у 2015-му вона зменшилася до 67% при зростанні обсягів експорту продуктів переробки.

Найбільш показові приклади зростання експорту в позиціях:

- м'ясо птиці - в 3,1 разу, до 27,3 млн дол.;

- яєчні продукти - у першій половині 2014 р. така продукція не експортувалась, а за відповідний період 2015 р. обсяги експорту сягнули 4,5 млн дол.;

- томатна паста - в 9,5 разу, до 6,9 млн дол.;

- оброблене зерно зернових культур (лущене, плющене, у вигляді пластівців) - в 1,9 разу, до 5,6 млн дол.;

- цукор і кондитерські вироби з цукру - в 1,8 разу, до 17,8 млн дол.;

- готові продукти із зерна - в 1,3 разу, до 18,0 млн дол.

На думку міністра аграрної політики і продовольства України Олексія Павленка, у кожного, хто зараз готовий вчитися, розвивати своє господарство і удосконалювати методи його ведення, буде шанс знайти для споживача продукції власного виробництва.

За його словами, "неймовірно перспективне виробництво продукції з високою часткою доданої вартості", тому він радить виробникам підготуватися до змін і бути гнучкими.

"Сьогодні понад 200 українських підприємств експортують до країн-членів ЄС м'ясо птиці та м'ясні продукти з неї, яйця, рибу, мед, пух, шкірсировину, корми для непродуктивних тварин, інші субпродукти тощо. Тому українські підприємці цілком можуть шукати свій шлях у виробництві готової продукції", - зазначив міністр.

Детальніше про основні тенденції в українському агроекспорті читайте у статті Сергія Следзя Агроекспорт: прощавай, Росіє, - торгуємо з Китаєм у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі