Цією осінню сезонного здешевлення цукру може й не бути - Економіка - dt.ua

Цією осінню сезонного здешевлення цукру може й не бути

14 січня, 2011, 12:22 Роздрукувати

Експерти передрікають, що сезонного здешевлення цукру, яке відбувалося кожну осінь, у цьому році не буде. Як показує статистика, в жовтні-листопаді 2010-го ціни на цукор підвищилися на 16-20% - до 7-7,2 тисяч гривень/тонну. Як зазначають фахівці, це суперечить тенденціям докризових років, коли в сезон цукроваріння ціни падали на 35 - 40%.

Експерти передрікають, що сезонного здешевлення цукру, яке відбувалося кожну осінь, у цьому році не буде. Як показує статистика, в жовтні-листопаді 2010-го ціни на цукор підвищилися на 16-20% - до 7-7,2 тисяч гривень/тонну. Як зазначають фахівці, це суперечить тенденціям докризових років, коли в сезон цукроваріння ціни падали на 35 - 40%. Причиною зростання цін є збільшення цін на газ для промислових споживачів і брак сировини. Якщо 2009 року виробники цукру платили 258 доларів за тисячу кубометрів газу, то в третьому кварталі 2010 року - 328 доларів за тисячу кубометрів. Отже, у структурі собівартості цукру на газ припадає майже 35%. Урожай цукрових буряків у 2010 році оцінюють у 14 мільйонів тонн, причому вміст цукру в ньому дуже низький. Через брак сировини частина цукрових заводів, уведених в експлуатацію восени, пропрацювала менше місяця, а це не може не відбитися в майбутньому на ціні самого цукру. За оцінками директора консалтингової компанії «ААА» Сергія Наливки, у 2010/2011 маркетинговому році буде випущено не більше 1,4 мільйонів тонн бурякового цукру, а не 1,7 мільйонів тонн, як прогнозує Національна асоціація цукровиробників «Укрцукор». Крім того, зростання цін на цукор в Україні провокує ще й прагнення Мінагрополітики відправити 100-300 тисяч тонн цукру до Росії. Якщо уряд домовиться з росіянами про безмитний експорт 100-130 тисяч тонн цукру, це може призвести до повторення минулорічної ситуації на вітчизняному ринку, викликавши різкий стрибок цін у середині сезону. Внутрішнє споживання цукру в Україні зараз оцінюють на рівні 1,8 мільйонів тонн. До «цукрової кризи» цей показник досягав 2-2,1 мільйонів тонн.

За матеріалами УНИАН

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №42, 9 листопада-15 листопада Архів номерів | Зміст номеру < >