Створенню вуглецевого ринку в Україні перешкоджає небажання бізнесу ускладнювати собі життя

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
Про це в інтерв'ю ZN.UAзаявив голова Державного агентства екологічних інвестицій Сергій Орленко.
Відповідаючи на питання про те, що заважає створити такий ринок - відсутність законодавчої бази, політичної волі або небажання бізнесу ускладнювати собі життя, С. Орленко сказав: «Якраз політичної волі у нас хоч відбавляй. Теза про формування в Україні внутрішнього вуглецевого ринку міститься в минулому щорічному посланні президента України Віктора Януковича. З іншого боку, відсутність закону є в деякій мірі наслідком того, що бізнес не хоче ускладнювати собі життя. І це цілком зрозуміло: вводиться незрозуміла для нього схема торгів, як люблять писати журналісти, повітрям, необхідні витрати на моніторинг викидів парникових газів, верифікацію їх скорочень. Той вітчизняний підприємець, який не полінувався взяти участь у проектах спільного впровадження, частково готовий до створення внутрішнього вуглецевого ринку. Але він остерігається - йому простіше платити податок на викиди, ніж будувати з нуля ринок. Адже це жорстка, відкрита і прозора система моніторингу та верифікації викидів парникових газів на кожному українському підприємстві».
Між тим, за словами С. Орленка, побутує думка, що торгівля квотами на викид парникових газів може обійти за обсягом ринкових торгів традиційні сировинні товари. «Більше того, в світі ринок квот впливає на те, як торгуються руда, нафта, газ і електрика. Втім, нафта і газ для нашого менталітету значно зрозуміліша, ніж повітря», - додав він.
Говорячи про можливі санкції по відношенню до України з боку секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК ООН), голова Держекоінвестагентства зазначив: «Хочеться вірити, що ми встигнемо захистити новий кадастр. Але я б утримався від прогнозів. Хоча навіть найбільш жорсткий варіант для України стане сигналом: треба займатися розвитком внутрішнього вуглецевого ринку, не відкладаючи це питання в довгий ящик, коли країна казково розбагатіє. Інших механізмів для захисту наших експортно-орієнтованих галузей сьогодні немає. Хіба що якщо повністю відмовитися від експорту своїх товарів і послуг. Але навряд чи хтось у нашій країні зрадіє новій залізній завісі».
Докладніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю Катерини Дорош з Сергієм Орленком.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі