Росія готова обмежити імпорт агропродукції з України

Поділитися
© army-technology.com
Російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження ввезення з України аграрної продукції.

Керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко заявив «Інтерфаксу» у неділю, 8 січня, що на такий крок його відомство може піти через негативні наслідки, до яких призведе передання в Україні ветеринарній службі функцій з контролю за харчуванням людей.

«З'явилася серйозна проблема. Судячи з офіційних загальнодоступних документів, у 2012 році в Україні профілактикою холери серед людей будуть займатися не медики, а ветеринарна служба. Це означає, що вже з травня ми досить серйозно посилимо нагляд на кордоні з Україною», - сказав Г.Онищенко.

За його словами, в 2011 році у Донецькій області України було відзначено спалах холери, але Росія, завдяки скоординованим діям з українською санітарною владою, не закривала кордон для людей і товарів. «У 2012 році, якщо, не дай бог, ситуація ускладниться, ми будемо змушені піти на крайні заходи», - сказав Г.Онищенко.

«В Україні повноваження з контролю за продовольством і харчуванням, у тому числі, в дитячих організованих колективах передано ветеринарній службі. Де-факто, у цьому міститься визнання громадянина України твариною. Оскільки, в Україні, як у всьому світі, чинним законодавством передбачено, що здоров'ям людей займаються особи, які мають спеціальну медичну освіту. А харчування, як відомо, 70% всіх проблем зі здоров'ям», - сказав він.

«Ветеринарний лікар буде займатися збалансованістю раціону, його якістю та безпекою, фізіологічною повноцінністю, хоча він навчений, у кращому випадку, в області раціону телят», - сказав він.

«Саме ветеринари в Україні будуть займатися діагностикою спалахів і їхнім розслідуванням у таборах, школах, оздоровчих установах і лікарнях. Для нас це сигнал для того, щоб вже з перших робочих днів 2012 року зайнятися реструктуруванням майбутнього літнього відпочинку російських дітей та передислокацією його з українських курортів до регіонів Росії і до Європи», - повідомив Г.Онищенко.

«Якщо ми можемо з болем спостерігати за експериментом, який затіває українська еліта зі своїм народом, то ми не дозволимо, щоб цей експеримент відбився на росіянах і, насамперед, на російських дітях», - заявив глава Росспоживнагляду.

За його словами, якщо в Україні функції контролю за харчуванням буде передано ветеринарній службі, то постраждає і місцева Агроіндустрія, яка здійснює постачання до Росії.

«Ми почнемо дуже уважно спостерігати за постачанням з України всього сегменту аграрної продукції, і, насамперед, молочної, і будемо вживати найжорсткіших заходів при найменшому погіршенні якості. У першу чергу, постраждає малий і середній бізнес України, який постачає продукцію у прикордонні регіони та великі міста Росії», - повідомив Г.Онищенко.

Глава Росспоживнагляду заявив, що Україна помилково планує передати ветеринарному відомству функції нагляду в галузі безпеки продуктів харчування, наводячи в якості позитивного прикладу, за його словами, «досвід мікродержави в Європі і квазідержави-карлика у Закавказзі».

«Для однієї з найбільших держав Європи посилання на такий досвід некоректні і принизливі. Не враховується національний досвід України. Ще у СРСР Україна була одним з передових регіонів, де зароджувалися, здійснювалися, а потім і поширювалися на весь Радянський Союз передові технології в області епідеміології, контролю за якістю та безпечністю харчової продукції», - повідомив Г.Онищенко.

«Я з цікавістю спостерігав за паном Тігіпком і вважав його дуже зваженим і прагматичним політиком, не схильним до екстравагантних рішень. Але його авторство в цих реформах дуже засмучує», - сказав головний державний санітарний лікар РФ.

«Я маю етнопрофесіональні підстави, щоб публічно висловити надію на те, що депутати Верховної Ради України виважено підійдуть до цього питання і заблокують запропоновані правлячою елітою зміни до чинних законів щодо забезпечення санепідблагополуччя», - повідомив Г.Онищенко.

«Сподіваюся, що найважливіший елемент біологічної безпеки сусідньої з нами держави не буде зруйновано на догоду українського аграрного лобі, і, через «гарвардських хлопчиків», в інтересах інших держав», - сказав глава Росспоживнагляду.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі