Перша «жертва» Євро-2012?

Поділитися
Влада Одеси знайшла новий аргумент для тотальної забудови зелених схилів над морем — Євро-2012. Чин...

Влада Одеси знайшла новий аргумент для тотальної забудови зелених схилів над морем — Євро-2012. Чиновники заявили, що проведення в Україні матчів чемпіонату Європи з футболу диктує нові підходи до планування одеських територій. Тому спорудження нових готелів — насущна проблема.

Насправді посилання на майбутню європейську першість — лише нова ширма для задоволення безмежних чиновницьких апетитів. І маніпуляцій із рекреаційними землями.

В Одесі справді дефіцит сучасних готелів. І з цим ніхто не сперечається. Але не дефіцит будівельних майданчиків. Навіщо забудовувати зелені схили, якщо для цього є верхнє плато над морем?

На жаль, на плато з небаченою швидкістю зростає елітне висотне житло, яке служить об’єктом вкладення вільних коштів багатими громадянами, а не житлоплощею для одеситів, котрі її потребують. У такій ситуації майданчиків для спорудження готелів, зрозуміло, немає.

На останній сесії міськради місцева влада протягнула питання про забудову наступної порції зелених схилів. Цього разу в районі міського пляжу «Дельфін», на території від провулка Кренкеля до Французького бульвару. Під егідою Євро-2012. Насправді ж приватний інтерес одного високого київського чиновника з одеським корінням «примусив» владу винести питання на сесію ще раз.

Депутати вже розглядали проект у квітні, але відхилили. Кажуть, чиновник особисто обдзвонював народних обранців і просив не чинити опору. В результаті більшістю голосів рішення про розміщення на схилах ще двох висотних готелів ухвалили. Всупереч запереченню ряду депутатів, думці городян, протестам громадськості, прокуратури і, нарешті, здоровому глузду.

Нагадаємо, що влада раніше вже прийняла рішення про виділення 20 гектарів зелених схилів під будівництво ряду готелів компанії «Механіки Україна» від пляжу «Отрада» до провулка Кренкеля. Судові розгляди у зв’язку з цим тривали не один місяць. Зрештою Господарський суд Одеської області відмовив прокуратурі, яка вимагала скасувати незаконне рішення міськради про виділення 20 гектарів під забудову. Проте навряд чи можна сказати, що в цій суперечці поставлено остаточну крапку.

Зрозуміло, що підстави, на основі яких прокуратура разом із громадськістю оскаржувала в суді це рішення міськради, нікуди не ділися. До того ж вони стосуються всієї території прибережних схилів уздовж центральних міських пляжів. Оскільки це єдиний зелений пояс із пішохідною трасою здоров’я, до якої одесити ставляться з особливим трепетом.

Аргументи проти забудови схилів укотре прозвучали на липневій сесії міськради. І звучатимуть ще неодноразово. Не виключено, що і в залі суду. Бо схили — це небезпечна зсувна зона, про що не втомлюються нагадувати фахівці. Дерева тут висадили саме для захисту берега. Далі, відповідно до висновків екологів, будівництво на схилах можливе тільки на вільних від зелених насаджень територіях. А всім відомо, що голих майданчиків тут немає. І, нарешті, найголовніше: городяни проти знищення зеленої зони.

Громадські слухання з питання забудови нових 3,5 гектара землі в районі пляжу «Дельфін» відбулися наприкінці березня. Городяни у гнівній, безкомпромісній формі висловили різке неприйняття того, що влада планує зробити зі схилами вздовж усього одеського узбережжя. То був суцільний потік обурення.

Лихо в тому, що влада по-справжньому ніколи не цікавилася думкою городян і громадськості. Її політика проста: виносити на розгляд сесії питання точкової забудови узбережжя. І отримувати згоду депутатського корпусу. На перший погляд, невелика біда — побудувати один, два чи три готелі на схилах. Але ж цим в Одесі не обмежуються. Потім з’являються ще два чи три. Дай волю — і всю зелену зону зрубають під корінь.

Добре, якщо з’являться готелі, а якщо житлові апартаменти? Чи якісь установи, які не мають стосунку до рекреації. Адже вже прийнято рішення про будівництво нового Будинку прийомів міськради на схилах, по сусідству з пляжем «Дельфін».

Цікаво, що Будинок прийомів, який є, але не функціонує за своїм прямим призначенням (там живе мер Одеси Едуард Гурвіц), міститься у курортній зоні — в Аркадії, на Гагарінському плато. Але річ у тому, що цю рекреаційну територію влада вирішила забудувати елітним житлом. Теж, до речі, без урахування суспільних інтересів, змінивши тим самим цільове призначення землі без прийняття відповідного рішення.

Прокуратура винесла низку протестів. Але їх відхилили на останній сесії міськради.

Лицемірство одеської влади і більшості депутатського корпусу не знає меж. Після того, як вони спокійно дали добро на знищення майже половини зелених схилів, було ухвалено рішення про збереження існуючих зелених зон, парків і скверів під час розробки нового генплану міста і планування окремих кварталів...

Тим часом громадськість давно вже намагається втовкмачити владі й депутатам, що схили вздовж моря (від гавані Одеського порту до Дачі Ковалевського) — це не просто зелена зона, це парк. На жаль, недоглянутий. Але з чиєї вини? І в цього парку є назва — Ювілейний.

З великими труднощами, але вдалося знайти докази. Про парк є згадка в рішенні міськвиконкому «Про впорядкування землекористування в парках культури та відпочинку» від 17 грудня 1992 року. Відповідно до цього документа, «Ювілейний» одержав статус філії парку ім. Шевченка.

Однак у цій ситуації найголовніший доказ — давній, але чинний генплан Одеси. На 117-й сторінці пояснювальної записки, у даних про розвиток системи зелених насаджень, перелічено міські парки. Серед них значиться і «Ювілейний» — 361 гектар.

Жодної офіційної інформації про те, що парк втратив свій статус, немає. У будь-якому разі, у відписках на запити депутата Одеської міськради Георгія Селянина, який виступає проти забудови схилів, чиновники не змогли дати зрозумілої відповіді. Директор КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка» повідомив, що інформації про виведення парку «Ювілейний» зі списку філій в адміністрації підприємства немає. Його керівництво неодноразово зверталося до міського управління земельних ресурсів із проханням надати документацію на земельні ділянки парку та його філій. Але відповіді так і не отримало.

У червні комісія Генпро­куратури перевіряла на Одещині дотримання земельного законодавства в Одесі та області. Висновки комісії грянули, як грім з ясного неба. Зазначалося, що не припиняється масове розбазарювання землі, порушення у цій сфері мають системний характер. Особливо вражають масштаби незаконного будівництва на землях рекреаційного призначення, особливо у стометровій прибережно-захисній смузі Чорного моря. Під виглядом оздоровчих установ тут будуються приватні котеджі, багатоповерхові житлові будинки, ресторани і розважальні заклади. Було названо незаконні рішення міськради про виділення землі компаніям «Механіки Україна» та «Томатекс» для будівництва об’єктів у стометровій прибережній смузі.

Емоційний виступ заступника генпрокурора України Тетяни Корнякової, яка озвучила результати перевірки на колегії обл­прокуратури, та її обурення з приводу каскадів будинків над пляжем в Аркадії демонстрували місцеві канали. Проте жодної реакції з боку місцевої влади не було. Ні з боку мера міста, ні з боку губернатора. Навпаки, замість виправити помилки — нове рішення Одеської мерії про забудову ще однієї порції прибережних схилів. І відхилення протестів прокуратури.

Крім Одеси, Генпрокуратура накопала чимало порушень земельного законодавства і в районах області. Зокрема у Комін­тернівському та Овідіо­польському. Але замість «розбору польотів» губернатор Іван Плачков вручив, відповідно до указу президента країни, орден княгині Ольги третього ступеня главі Овідіопольської райадміністрації Наталі Чегодар за вагомий внесок у соціально-економічний розвиток області.

Але ж факти, озвучені Генпрокуратурою, тягнуть на оргвисновки. Ось деякі з них.

У грудні 2006 року Овідіо­польська райадміністрація віддала 140 гектарів землі у довгострокову оренду садовим кооперативам «Теремок» (46 га), «Едем» (36,7 га), «Хуторець» (35,4 га), ЖБК «Дайберг» (21,8 га) для садівництва, будівництва садових будиночків та інших об’єктів загального користування. Проте перевіркою вияснено, що кооператори будують на цих землях житлові будинки.

При цьому встановлено, що частина членів ЖБК «Дайберг» заяв на одержання землі не підписувала. А на підставі саме їхніх заяв у держави вилучено 6,3 гектара сільгоспугідь. За цим фактом у травні ц.р. було порушено кримінальну справу. До речі, нині агентства з нерухомості торгують цими ділянками в середньому по 11 тис. дол. за сотку.

У січні—квітні нинішнього року Овідіопольська райадміністрація без проектів відведення земельних ділянок і техдокументації віддала дев’ятьом комерційним структурам понад 100 гектарів земель сільгосппризначення. Від себе додамо — за розпорядженням Н.Чегодар, під виглядом берегоукріплення було вилучено 2,5 гектара в дитячого санаторію «Люстдорф». Про це «ДТ» докладно писало в публікації «Червоний паркан на тлі Чорного моря».

До речі, тепер на полях Овідіопольського району можна побачити іншу, не менш приголомшливу картину. Уявіть собі нескінченний ряд багатокілометрових парканів із червоної добротної цегли на тлі скошених пшеничних полів. Утім, це треба бачити. На жаль, об’єктив мого фотоапарата не зміг умістити цю велику «китайську стіну»...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі