М’ЯСО ПОЗБАВЛЯЮТЬ... ПІЛЬГ - Економіка - dt.ua

М’ЯСО ПОЗБАВЛЯЮТЬ... ПІЛЬГ

15 листопада, 2002, 00:00 Роздрукувати Випуск №44, 15 листопада-22 листопада

Бюджетний комітет ВР вирішив виявити ініціативу й подбати про аграріїв, а заодно й забезпечити додаткові джерела надходжень у бюджет-2003...

Бюджетний комітет ВР вирішив виявити ініціативу й подбати про аграріїв, а заодно й забезпечити додаткові джерела надходжень у бюджет-2003. Якщо внесені в проект бюджету поправки приймуть, то харчова промисловість може втратити пільги на ввіз імпортної сировини. Проаналізувавши весь ланцюжок можливих наслідків, експерти дали невтішний прогноз — ціни на м’ясопродукти в такому випадку зростуть у 5—6 разів.

Вегетаріанська ініціатива

Скасування пільг по сплаті мита може спричинити за собою дефіцит м’яса в країні, різке зростання цін на м’ясопродукти і як наслідок зниження споживання м’яса на душу населення. 2001 року, за даними Держкомстату, показник споживання м’яса на душу населення становив 30—32 кг (1990 року — 68 кг), у тому числі 85% — яловичина та свинина, 11% — птиця, 1% — баранина. За розрахунками ж російських економістів, у випадку прийняття бюджету України з внесенням даних поправок норма споживання м’яса в країні 2003 року може знизитися до двох кілограмів на рік на людину.

Ініціатори поправки роблять ставку на збільшення надходжень у бюджет-2003 за рахунок скасування пільг на імпорт сировини. Крім того, вони вважають, що таке рішення стимулюватиме розвиток вітчизняного тваринництва.

Незалежні експерти дотримуються іншої точки зору. Зокрема, представник аналітичної групи Агропромислового інституту реформ (Росія) Т. Бехтярєв вважає, що подібний захід матиме або тимчасовий результат, або прогнозоване збільшення бюджетних надходжень узагалі може залишитися на папері. Тоді як для української економіки скасування пільг на ввезення сировини для харчової промисловості матиме серйозні негативні наслідки.

У тому, що поправка, яку вводять, непотрібна для бюджету переконаний і народний депутат, член бюджетного комітету ВР Михайло Добкін. «Скасування пільг жодних додаткових дивідендів для бюджету не принесе. Без митної пільги сировина, яку завозять, для м’ясопереробки стане настільки дорогою, що її просто перестануть завозити. Відповідно, до скарбниці не надійдуть узагалі жодні митні збори», — переконаний депутат.

Координатор спільного проекту Російської академії наук (РАН) і агентства «Фуд Консалтинг» «Продовольча безпека країн СНД» Валерій Видубецький вважає, що сподівання авторів поправок на зростання вітчизняного тваринництва також не виправдається. «Безневинна, на перший погляд, поправка може обернутися для населення України лихом національного масштабу. Скасування пільг призведе до подорожчання сировини, яка закуповується, що відповідно вплине на ціну виготовлених продуктів», — зазначив пан Видубецький.

Втім, міністр АПК Сергій Рижук так не вважає. На його думку, можливе скасування Україною митних пільг на ввезення сировини для м’ясопереробних підприємств не призведе до його дефіциту й значного підвищення цін на м’ясопродукти. «Ми не плануємо такого істотного підвищення цін, яке б могло викликати значне збільшення цін на продукти переробки», — зазначив пан Рижук. Бажання міністра відстоювати інтереси галузі, яку він курирує, цілком логічне. Проте факт залишається фактом: міністр АПК визнав, що ціни на м’ясо і продукти переробки все-таки підвищаться. При цьому сільськогосподарське відомство поки що не може спрогнозувати рівень нових цін.

ВЕЗ без пільг немає життя

Трохи про сам імпорт. За січень—вересень поточного року Україна імпортувала 54,57 тис. тонн м’яса птиці, що в 2,1 разу більше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому на курятину випало 87,7% від даного обсягу, 12,2% — на індичину, 0,1% — м’ясо іншої птиці. Менш значні обсяги імпорту яловичини — 357 т, свинини — 745 т. Основними напрямами імпорту м’яса традиційно були США (за 9 місяців 2002 року постачання становили 19,9 тис. т), Бельгія (17,6 тис. т), Нідерланди (8,1 тис. т) тощо.

Невисокі обсяги імпорту експерти почасти пояснюють непривабливим режимом ввезення. Як відомо, на сьогоднішній день мито на імпорт курячого м’яса становить: повне 60% (але не менше EUR 3 за тонну) і пільгове 30% (але не менше EUR 1,5 за тонну). Винятком є курячі стегенця, увізне мито на які дорівнює EUR 0,7 за кілограм. У той самий час при імпорті через ВЕЗ застосовують нульову ставку мита.

Через високе мито більша частка імпорту м’яса сьогодні здійснюється через вільні економічні зони, зазначив експерт «ДержЗовнішІнформу» Антон Порембський. «Зі сплатою ввізного мита і ПДВ, м’ясо, що поставляється в країну, неконкурентоспроможне, тому що його ціна перевищує ціну вітчизняної продукції», — зазначає експерт.

Крім того, у ВЕЗ іноземні інвестори вклали чималі кошти в підприємства переробної промисловості, поставлене устаткування, технології, — нагадує Михайло Добкін. За його словами, привізна сировина була однією з умов роботи цих інвесторів в Україні.

Як вважає заступник голови Донецької обласної держадміністрації Едуард Прутнік, який курирує інвестиційну політику, держава має гарантувати неухильне дотримання тих правил, які ми пропонуємо для іноземних інвесторів. «Безумовно, можна сьогодні скасувати пільги, щоб нібито збалансувати внутрішній ринок і захистити конкуренцію, — зазначає він. — Але що робити з тими, хто вклав кошти в ВЕЗ, побудував підприємства, організував постачання давальницької сировини й розраховував на незмінність умов протягом якогось контрактного періоду?» На думку Е.Прутніка, будь-яка зміна в законодавстві, спрямована на погіршення умов інвестування, негативно позначиться на міжнародному авторитеті України, «тим паче, що недавно Світовий банк оголосив про зниження рейтингу інвестиційної привабливості України».

Ціни у вільному польоті

У той самий час не можна забувати, що основним інвестором виробництва м’яса є українські м’ясокомбінати, які прагнуть розширити власну сировинну базу. Нововведення може різко скоротити обороти цих підприємств, значно знизивши їхній інвестиційний потенціал, вважає пан Видубецький. Перше, що мають відчути виробники, — підвищення цін на сировину. Причому зростання вартості буде обумовлене не тільки подорожчанням імпортного м’яса, а й збільшенням вартості вітчизняного. Оскільки скасування пільг на ввезення імпортних складових спровокує різке збільшення попиту на вітчизняну сировину, що призведе до такого самого зростання цін і на неї. У зв’язку зі збільшенням вартості сировини виробництво окремих видів продукції стане нерентабельним.

Надалі для виходу на нормальний рівень собівартості виробникам доведеться підвищувати відпускні ціни на м’ясопродукти.

Реалізувати продукцію, що подорожчала, буде важко, прогнозує Валерій Видубецький. Тому в результаті значних запасів, що утворилися, вітчизняні м’ясокомбінати можуть опинитися під загрозою закриття виробництва. Ситуація погіршується ще й через те, що технічний стан галузі в цілому характеризується як важкий. За словами голови правління асоціації «Укрм’ясо» Володимира Попова, знос активної частини основних фондів становить понад 60%.

У випадку такого сценарію розвитку подій експерти прогнозують неминучий відтік інвестицій із сільського господарства в інші, більш прибуткові галузі. Кошти, які частково вивільнилися з вітчизняної харчової промисловості, можуть бути направлені на збільшення імпорту м’ясопродуктів із ближнього зарубіжжя. Та через високий попит ціна продукції залишиться високою. За оцінками маркетологів консалтингової компанії «Агроконсалт», вона може зрости в 5—6 разів.

Втім, експерти вважають, що навряд чи ситуація буде такою скрутною. На думку деяких із них, заплановані пільги на ввезення сировини для харчової промисловості не скасують. Мовляв, ця тема вже давно мусується в уряді, проте дотепер пільги діяли. До того ж лояльні до переробників депутати, напевно, докладуть максимум зусиль, щоб не дозволити такої поправки в остаточній редакції бюджету-2003.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №30, 17 серпня-23 серпня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво