Мінімальний продуктовий кошик у серпні подешевшав - Економіка - dt.ua

Мінімальний продуктовий кошик у серпні подешевшав

24 вересня, 11:58 Роздрукувати

Частка витрат українців на придбання МПК до величини прожиткового мінімуму складала понад 80%.

© calypsonaturalclinic.com

У серпні 2019 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (МПК) становила: для працездатної особи – 1 721 грн (86% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення); для особи, яка втратила працездатність – 1 396 грн (89% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення). Такі данні оприлюднив Економічний дискусійний клуб на своєму сайті.

Тобто у минулому місяці зберігалося зниження вартості МПК. Порівняно з липнем, вартість МПК для працездатної особи зменшилася на 12 грн, або на 0,7%, для непрацездатної особи − на 10 грн, або на 0,7%.

У серпні чинники, які обумовили зниження вартості мінімального набору продовольства, були аналогічними попередньому місяцю, зокрема: суттєве зниження цін на овочі та баштанні культури цьогорічного врожаю (капусту, моркву, буряки, цибулю, кавуни та дині) в результаті нарощування їх пропозиції, що у відносному виразі по групі "овочі" склало 35% ( у грошовому еквіваленті − майже 59 грн); сезонне дешевшення картоплі – на 13% (15,73 грн.); зниження цін на окремі товари групи "молокопродукти" (сметана, сир м'який) − на 1,0% (5,30 грн.); зниженням цін на цукор та цукровмісні кондитерські вироби, що обумовило зниження цін по групі на 9,5% (8,55 грн).

Одночасно, у межах груп, що входять до складу МПК, тривало стрімке зростання вартості групи "яйця" на 59,2%. Цьогорічний неврожай плодових культур обумовлює зростання цін на внутрішньому ринку, внаслідок чого вартість товарів у групі "фрукти" вчергове підвищилася ще на 12%, що склало 12 грн. Крім того, зросла загальна вартість продуктів харчування у групі "хлібопродукти" − на 1,1%, або 2,12 грн.

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК, порівняно з минулим місяцем, зросла на 0,8 відсоткових пункти та досягла 60,9%. Серед груп МПК найвищу питому вагу зберігають групи "молокопродукти" (29% або 503 грн.), "м'ясопродукти" (24,5% або 425 грн) та "хлібопродукти" (11,3% або 195 грн). Найменшу частка у груп: "яйця" (2,1%), "олія і рослинні жири" (1,8%) та "інші продукти" (1,5%).

Читайте також: В Україні йде підготовка до реєстрації географічного зазначення для популярних продуктів

За розрахунками ЕДК, вартість МПК зросла: частка витрат українців на придбання мінімального продовольчого кошика по відношенню до величини прожиткового мінімуму у серпні складала: для працездатної особи 86%, для непрацездатної особи – 89%.

 

За матеріалами: DT.UA /
Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №47, 7 грудня-13 грудня Архів номерів | Зміст номеру < >