Аналітики впевнені, що 2004 року тенденція зростання випуску виноградного алкогольного напою збережеться і посилиться, зокрема й завдяки пільговому імпорту коньячних спиртів у другому півріччі 2003-го, а також обмеженню доступу на внутрішній ринок імпортної, насамперед молдавської продукції.
Довгоочікувана квота
Робота із забезпечення сировиною коньячних заводів, розпочата парламентом у червні, нарешті завершилася. Буквально днями Кабінет міністрів, відповідно до рішення Верховної Ради від 19 червня, надав 12 вітчизняним підприємствам право пільгового імпорту коньячних спиртів на період до 1 січня 2004 року, розподіливши між ними квоту в обсязі 2500 тис. дал. Тепер виробники замість діючої ставки ввізного мита 7,5 євро за літр 100-відсоткового спирту сплачуватимуть, імпортуючи сировину, лише 0,01% його митної вартості. Одночасно Кабмін доручив Міністерству економіки забезпечити видачу ліцензій на імпорт спирту коньячного в рамках установлених квот. Квоту розподіляла відповідна комісія на підставі отриманих від заводів заявок. Обов’язковою умовою для подачі заявки була наявність у підприємства ліцензії на право випуску коньяку й алкогольних напоїв за коньячною технологією.
Довідка «ДТ»
Найбільшими вітчизняними виробниками коньяку є Одеський коньячний завод, компанія «Таврія» (Херсонська область), Ужгородський коньячний завод (Закарпатська область) та «Коктебель» (Крим).
Коньячна галузь стабільно нарощує обсяги виробництва, починаючи з 1999 року, коли їй надали можливість імпортувати коньячні спирти на пільгових умовах.
Усього в січні—липні поточного року виробництво коньяку становило 871 тис. дал, що на 13,1%, або на 101 тис. дал більше, ніж у січні—червні минулого року.
2002 року виробництво коньяку збільшилося на 3,7%, або на 52 тис. дал (до 1458 тис. дал). Виняток: 2001 року випуск становив 1406 тис. дал, що на 6%, або на 90 тис. дал менше, ніж 2000-го.
Встигнути б завезти протягом шести місяців
Фахівці впевнені, що зволікати із завезенням сировини коньячники не стануть, адже до кінця року — термін дії пільг — не так багато залишилося. Хоча контракти або, як мінімум, попередні домовленості з продавцями спирту вже укладено, але треба ще вирішити питання транспортування, розмитнення тощо.
Водночас аналітики впевнені, що ввезення сировини практично за нульовим митом не викличе зниження цін на коньяк у роздрібній торгівлі. Швидше за все, ціни збережуться на попередньому рівні. Хоча допускаються деякі нюанси, але вже у зв’язку з запровадженням мінімальних цін на алкоголь. Зміни обумовлені введенням нових ставок акцизного збору на алкоголь. За розрахунками фахівців Державного департаменту продовольства, пляшка голки ємністю 0,5 л і міцністю 40 градусів у роздрібній торговельній мережі має продаватися за ціною не нижче 6,24 гривні.
Довідка «ДТ»
Офіційний Київ своїм рішенням від 27 серпня встановив мінімальну роздрібну ціну на коньяк на рівні 30 грн./л, а оптову — 21,32 грн./л 100-відсоткового спирту, виділивши цю групу алкоголю з-поміж інших напоїв, отриманих у результаті перегонки винограду. Водночас Кабмін підвищив мінімальні ціни на алкогольні напої в роздрібній торговій мережі на 14%, або на 3,88 грн./л (до 31,22 грн./л 100-відсоткового спирту), порівняно з раніше встановленими в червні 2001 року. Зокрема до їх числа потрапили: віскі, ром, горілка (тафія), джин, горілка, лікери, солодкі наливки, спиртні напої, отримані в результаті перегонки винограду. Кабмін також підвищив на 4,7%, або на 1,17 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту, оптово-відпускні ціни на алкогольні напої.
Бій молдавським коньякам
Однак повернімося до коньяку. Зараз, за даними Державного комітету статистики, середня роздрібна ціна коньяку — 17,98 грн. за півлітрову пляшку. Причому аналітики відзначають стійку тенденцію подорожчання коньячної продукції протягом останніх двох років і прогнозують збереження цієї тенденції на перспективу.
Водночас маркетологи не виключають, що в майбутньому розмаїття міцних напоїв на внутрішньому ринку може бути обмежене у зв’язку з наміром українських виробників ініціювати антидемпінгове розслідування проти імпорту коньяків та вин із Молдови.
Ще навесні підприємства з випуску вина, шампанських вин і коньяків почали готувати необхідні документи для передачі в Міністерство економіки й Антимонопольний комітет, аби ініціювати антидемпінгове розслідування.
Ідея виникла після проведеного аналізу ринку алкоголю, зокрема сегмента вина і коньяків. Отже, основний аргумент проти Молдови — істотна питома вага її продукції в загальному імпорті алкоголю протягом останніх двох–трьох років.
За інформацією організатора антидемпінгової акції — асоціації СОВАТ, яка об’єднує виробників алкоголю, з Молдови завозиться 95,5% загального імпорту шампанського, 71% вина, 68% коньяку. Причому українські виробники переконані, що продукція імпортується з використанням режиму вільної торгівлі (за відповідною угодою між Україною та Молдовою, режим вільної торгівлі передбачає звільнення від сплати ввізних мит). І що, в остаточному підсумку, імпортери продукції з Молдови демпінгують.
За даними асоціації СОВАТ, середня ціна пляшки молдавського вина — 0,96 дол. (на кордоні Молдови й України), українського — 1,06 дол.; відповідно коньяку молдавського — 1,46 дол., українського — 2,05 дол.
Отже, мета, яку ставлять перед собою вітчизняні підприємства, очевидна й закономірна — розширити власну присутність на українському ринку алкоголю, що швидко зростає. А для досягнення такої шляхетної мети всі засоби годяться, особливо коли заручитися підтримкою влади. Поки що в них непогано виходить...