Фонтан... шоколадний - Економіка - dt.ua

Фонтан... шоколадний

19 жовтня, 2007, 14:54 Роздрукувати Випуск №39, 19 жовтня-26 жовтня

Чи може гарячий шоколад, що парує, розтопити легкий смуток від настання осені? Про це, а також про ф...

Чи може гарячий шоколад, що парує, розтопити легкий смуток від настання осені? Про це, а також про фахову майстерність кондитерів могли судити кияни й гості столиці, які побували 5—7 жовтня на Другому Шоколадному фестивалі, що проходив в Українському домі.

Та не тільки святом, як мені здається, були заклопотані організатори цього вражаючого дійства — конкуренція на кондитерському ринку України рік у рік стає дедалі жорсткішою, примушуючи великих гравців ринку винаходити нові різновиди реклами своєї солодкої продукції...

Перший Шоколадний фестиваль, який проходив у Києві рік тому, презентував глядачам шоколадку вагою в три тонни — найбільшу у світі, як запевняють її виготовлювачі, посилаючись на відповідне свідоцтво.

Головною подією нинішнього фестивалю стала презентація найбільшої шоколадної композиції у формі діючого фонтану заввишки понад три й завширшки близько двох метрів.

Журналістів й гостей фестивалю запросили на відкриття шоколадного міста. З невеличкої сцени Українського дому лунала класична скрипкова музика, а присутні могли спокійно прогулюватися, розглядаючи незвичайні об’єкти, наприклад, поштовий кіоск, у якому продавалися... шоколадні листівки. Поруч охочі могли пригоститися паруючим гарячим шоколадом.

Дехто заглядав у шоколадний «бутик», там можна було купити (треба визнати, дуже недорого) оригінальні шоколадні фігурки — черепашки, сердечка тощо. Продавці послужливо упаковували ці вироби в целофан і фольгу.

Продавалася продукція й у так званій сувенірній крамниці, а в «майстерні» любителів експериментувати чекали інструменти й шоколадний зруб, з якого можна було самостійно що-небудь виготовити...

Не забули організатори фестивалю й знаменитостей: у шоколадному «музеї» було виставлено на загальний огляд погруддя класиків української літератури — Т.Шевченка, І.Франка й Л.Українки.

А Руслана Лижичко, Ані Лорак і Олег Скрипка удостоїлися зображення з білого шоколаду на чорній плитці.

Деякі з цих зірок, а також В.Павлик, Ю.Горбунов, Д.Коляденко, С.Єгорова, О.Пономарьов, учасники груп «Алібі», «Бумбокс» й інші українські представники естради залишили відбитки рук на шоколаді, створивши своєрідну конкуренцію знаменитій Алеї зірок.

Але все-таки найбільш знаковою подією фестивалю стала презентація шоколадного фонтана — явища досить незвичного для українського глядача. Фахівці стверджують, що фонтани з солодкого напою існували ще в глибокій давнині й мають мало не божественне походження.

Сучасні шоколадні фонтани з’явилися наприкінці ХХ століття в Америці. Пристрої для такого задоволення виготовляють звичайно з нержавіючої сталі.

З допомогою спеціального механізму, який діє за принципом «гвинта Архімеда», підігрітий шоколад подається на верхній рівень конструкції, звідки стікає вигадливими каскадами. У деяких ресторанах й кафе на святах установлюють кілька таких фонтанів для білого, чорного або молочного шоколаду.

У європейських країнах і в усьому світі це явище стало популярним завдяки поширенню дуже нехитрих пристроїв, витіснивши звичні весільні торти. А з 2004 року в США й європейських країнах у відділах побутової техніки з’явилися перші моделі шоколадних фонтанів для домашнього вжитку. В Україні такі технічні новинки поки що можна тільки замовити за каталогом...

За найбільший шоколадний фонтан організатори фестивалю були визнані гідними свідоцтва про встановлення рекорду від українського представництва Книги рекордів Гіннесса.

Після відкриття фестивалю протягом двох днів вхід в Український дім на це солодке свято був відкритий для всіх охочих. Діти й дорослі могли не тільки побачити шоколадне місто й фонтан-рекордсмен, але й самостійно виготовити для себе шоколадку з шоколадної маси, горіхів і родзинок.

Залишається тільки гадати: чи окупають себе акції, які підтримують шоколадний бренд? Чи допоможе це «Короні» від ЗАТ «Крафт Фудз Україна» відтіснити на біговій доріжці шоколад фірми «Рошен» або інших конкурентів?

Одне можна сказати з упевненістю: такі фестивалі — нечасте й дуже приємне явище, яке запам’ятовується надовго й створює атмосферу свята навіть непогожого осіннього дня...

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №27, 13 липня-19 липня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво