В Україні сім'я з двох осіб витрачала на продукти півзарплати - Економіка - dt.ua

Держстат назвав витрати українців на продукти

25 травня, 23:58 Роздрукувати

В Україні сім'я з двох осіб витрачає на продукти мінімальну зарплату.

У раціон українців входить хліб, молочні продукти, овочі і сало © РИА Новости

Державна служба статистики оприлюднила дані вибіркового обстеження умов життя домогосподарств України в IV кварталі 2018 року. Про це повідомляє прес-служба Держстату.

За даними відомства, в середньому одне домогосподарство витрачало на харчування 3649 грн в місяць. Найбільшу статтю становили м'ясо і м'ясопродукти – 23,3% (850 грн в місяць). Істотними були витрати на хліб і хлібопродукти – 16,5% (599 грн). Далі йдуть молоко, сир та яйця (13,6% або 496 грн в місяць).

За овочі, включаючи картоплю, українці платили 6,7% (245 грн). На сало одна сім'я витрачає 2,2% (82 грн в місяць).

За даними Держстату, середні грошові витрати одного домогосподарства у IV кварталі минулого року становили 7854 грн в місяць. У ході дослідження було опитано 8051 господарство. Середній еквівалентний розмір домогосподарства становив 2,11 осіб.

За даними глави Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, ціна борщового набору в Україні в 25 разів швидше зростала за інфляцію.

У квітні овочі борщового набору подорожчали на чверть, з 70 грн у березні до 87,3 грн в квітні поточного року. Беззаперечним лідером зростання є капуста - більше 43%. Цибуля подорожчала за останній місяць на 30%, з 18,5 грн у березні до 24 грн в квітні. Буряк подорожчав на 17%. Морква - на 15%. Картопля додала у ціні 5% ( 11,4 грн у березні - до 13 грн у квітні). В цілому за рік овочевий набір подорожчав на 77%, з 49,4 грн у квітні 2018 році до 87,3 грн у квітні 2019 року.

Читайте також: Інфляція в Україні прискорилася до 1%

Як повідомлялося раніше, продукти харчування і безалкогольні напої в квітні 2019 року подорожчали в Україні на 7,4% в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року. Детальніше про стрімке зростання споживчих цін в Україні читайте у статті Андрія Ревенка "Може, час запроваджувати субсидії на продукти харчування" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

За матеріалами: DT.UA /
Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №22-23, 15 червня-21 червня Архів номерів | Зміст номеру < >