2017 рік тестував національну економіку на чутливість до різних факторів зростання — вчений

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Тривало динамічне збільшення капітальних інвестицій за дев'ять місяців року на 20,7%.

2017 р. цікавий тим, що він ніби тестував національну економіку на чутливість до різних факторів зростання - і давав уряду шанс виявити як оптимальну модель економічної політики, так і перешкоди, які стоять на шляху досягнення бажаних темпів економічного зростання.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ярослав Жаліло, д. е. н., керівник економічних програм Інституту суспільно-економічних досліджень. За його словами, тривало динамічне збільшення капітальних інвестицій за дев'ять місяців року на 20,7%.

"Можна стверджувати, що сформувався певний інвестиційний "кластер", в рамках якого поширюється позитивний ефект від зростання інвестицій: у нього входять будівельна галузь, ряд підгалузей машинобудування, виробництво будматеріалів і будівельних конструкцій тощо, - зазначає автор. - Але говорити про формування інвестиційної моделі зростання не доводиться: приріст капіталовкладень не підхоплюється банківським сектором - частка кредитів серед джерел капіталовкладень знижується; іноземні інвестори зберігають скепсис з приводу інвестування в Україну; через підвищений інвестиційний попит ударними темпами збільшується імпорт, що живить девальвацію".

На думку вченого, вирватися із цього замкнутого кола можна, лише реалізуючи цілеспрямовану політику держави, орієнтовану на зростання. І для вироблення такої політики досвід 2017 р. як полігону моделей зростання був би дуже корисний.

Детальніше про економічні підсумки року читайте в матеріалі Ярослава Жаліло "Полігон-2017": чи встигнемо зробити висновки?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі