Ювілеї Сильвестрова і Стравінського — у програмі «Київ Музик Фесту»

Поділитися
Масштаби нинішнього «Музик Фесту» досить вражають. У рамках програми звучатиме музика композиторів із 20 країн світу.

У столиці проходить міжнародний «Київ Музик Фест». Двері концертних залів відчинені для меломанів. (Вхід на концерти безкоштовний.) Це 23-й фестиваль (уперше він відбувся 1990-го). Організатори - Мінкульт України і Національна спілка композиторів.

Концепція фестивалю - «всебічний розвиток українського музичного мистецтва і входження його в міжнародний інтелектуальний простір».

Тому масштаби нинішнього «Музик Фесту» досить вражають. У рамках програми звучатиме музика композиторів із 20 країн світу, у тому числі Німеччини, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Латвії, Таджикистану, Росії, Азербайджану, Франції, Швейцарії, Голландії, Фінляндії, Польщі, Канади, США, Великобританії. І, звісно, України.

Причому нашу країну на «Київ Музик Фесті» презентуватимуть музиканти з усіх регіонів.

З іноземних гостей - музиканти з Росії (диригент Федір Глущенко, композитор Олег Пайбердін), Казахстану (композитори Балнур Кідірбек та Артік Токсамбаєв), Швейцарії (диригент Ніколя Фарін і флейтистка Ірина Горкун), Білорусі (композитор Костянтин Яськов), Фінляндії (скрипаль Себастьян Силен), Польщі (композитор Станіслав Крупович і віолончеліст Бартош Козяк) і багато інших.

Локації концертів також різноманітні. Це, звісно, Колонний зал імені Миколи Лисенка, Великий і Малий зали Національної консерваторії. А також Велика концертна студія звукозапису.

Музика в рамках фестивалю лунатиме і в Михайлівському Золотоверхому соборі, і церкві Святого Василія Великого, де виконуватиметься духовна хорова музика українських композиторів.

Якщо продовжувати розповідь про «Київ Музик Фест» у цифрах, то всього у фестивальних імпрезах буде виконано 150 творів різних жанрів, 100 з яких - від українських композиторів. Відбудеться сім симфонічних, п’ять хорових, 11 камерних концертів.

Серед подій «Київ Музик Фесту», які не можна пропустити:

Ф’южн-феєрія Івана Тараненка - Валентини Давиденко «Майстер снів».

Жарт у стилі камерної опери «Тільки у Львові: Бум Пім Пім» Івана Небесного у виконанні акторів театру ім. М.Заньковецької.

Перформанс That crazed girl (музика Олени Леонової).

Електроакустичний проект Алли Загайкевич «ЕМ-Візія».

Документальний фільм «Незабутні. Михайло Скорульський» (до 125-ліття від дня народження класика);

Спектакль «Перехрестя» - балет Раду Поклітару на музику Мирослава Скорика (Національна опера України).

Потішать шанувальників класичної музики і прославлені оркестри. Національний симфонічний оркестр України (художній керівник Володимир Сіренко), Національна капела України «Думка» (під керуванням Євгена Савчука), Симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України (худ. керівник Володимир Шейко); Національний ансамбль солістів «Київська камерата» (художній керівник Валерій Матюхін).

На фестивалі виступають камерні хори - «Київ», «Хрещатик», «Софія», хор імені Платона Майбороди Національної радіокомпанії України та багато інших…

Щоб не «заблукати» в такому музичному розмаїтті, оргкомітет заздалегідь попрацював над цілісними концептуальними програмами, зміст яких відображено в їхніх же назвах. Наприклад, камерна імпреза «Музичний трикутник» об’єднала солістів-виконавців із України, Швейцарії та Фінляндії. Далі, «Симфонічна Єврозона» - «каскад» творів концертного жанру для різних інструментів із оркестром. Піаніст Євген Громов умовно назвав свою сольну програму теж у математичному ключі: «325 на чотирьох (75, 130, 50, 70)». Що всі ці цифри означають? Виявляється, це нинішні ювілеї Валентина Сильвестрова, Ігоря Стравінського, Вікторії Польової та Євгена Станковича.

Назви програм промовляють самі за себе: «Український хоровий вернісаж», «Тільки прем’єри». А ось програма «Рикошет» відбудеться у формі «Музичного полілогу» і презентуватиме опуси композиторів з України, Білорусі, Росії та Азербайджану.

Що ж, цього разу «Київ Музик Фест» потроїв свято на вулиці шанувальників високої класичної музики, причому абсолютно безкоштовно і впродовж десяти днів, доки триватиме цей фестиваль.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі