Президент Форуму видавців у Львові Олександра Коваль: Amor librorum nos unit

Поділитися
Як відомо, з 16 по 19 вересня у Львові відбудеться традиційний Форум видавців. Ця акція давно вийшла за рамки суто міського заходу...

Як відомо, з 16 по 19 вересня у Львові відбудеться традиційний Форум видавців. Ця акція давно вийшла за рамки суто міського заходу. Це вже, вважайте, подія загальноукраїнського, а то й міжнародного масштабу. В ексклюзивному інтерв’ю «ДТ» президент Форуму Олександра Коваль розповіла про особливості цьогорічної акції, гостями якої стануть Януш Леон Вишневський, Юрій Андрухович, Марія Матіос, Андрій Курков, багато інших літературних зірок. Власне, у програмі значиться близько 340 заходів. І понад 300 гостей з 24 країн світу.

— Пані Олександро, і все ж таки — в чому особливість майбутнього Форуму в порівнянні з попередніми? Враховуючи і смугу економічної кризи, і зміну векторів-«формацій», яку ми сьогодні спостерігаємо у суспільстві?

— Кожного року думаю: які ж особливості можуть бути в цьогорічного Форуму видавців? Адже й видавці загалом ті самі, і автори, і місце… Але — щоразу це новий калейдоскоп подій і феєрверк емоцій. Спочатку видавці думають, прицінюються — їхати чи не їхати, потім точаться дискусії: мовляв, криза, все дорожчає, люди книжок не купують… Потім починають одне одному розповідати, що цього року точно не поїдуть, а потім — таки їдуть. Тішить те, що автомобілі стають чимдалі вищого класу, що дедалі більше видавництв проводять у дні Форуму корпоративні вечірки, а це значить, що вони люблять Форум, Львів і насолоджуються тут життям.

Львів’яни начебто теж кажуть, що вже немає сенсу ходити у форумну тисняву, оскільки із книжковою торгівлею у Львові стає щоразу краще. Але помаленьку збирають гроші і готові йти купувати, дивитися й слухати. Насправді ми не знаємо достеменно, від чого залежить попит на книжки: в Україні не проводилися соціологічні дослідження і немає статистики. Про необхідність досліджувати читання цього разу говоритимемо професійно — дискусію ініціювало московське видавництво «О.Г.И.». (До речі, саме воно сформувало всю програму заходів росіян на Форумі, що для втаємничених є гарантією високої якості.) До участі запрошено провідних фахівців московської соціологічної компанії «Левада-центр», а також заступника голови Федерального агентства РФ з питань друку (в Україні немає аналогічної урядової інституції, яка опікується тільки книговиданням та друкованими ЗМІ) В.Григор’єва. Хто буде з нашого боку? Гарне запитання, адже досліджень не було, і фахівці, якщо вони є, не мають даних для аналізу і висновків. Втім, сподіваємося, що справа зрушить з місця.

З огляду на кризу ми посилили професійний блок. Наш бізнес-форум тепер складається з восьми різних заходів — дискусій, семінарів, тренінгів, які мають допомогти власникам і менеджерам видавництв не тільки пережити складні часи, а й вирватися вперед.

До Львова приїжджає один з найвідоміших консультантів з менеджменту Адріан Сливоцький (США) та бізнес-тренер з Литви Дарюс Радкявічус. Семінари і тренінги проведуть консалтингові компанії «Контракти-Аудит» і Nexia DK.

Через ту ж таки кризу — більше розваг і концертів, а наступного року їх іще побільшає…

Цікаві несподіванки обіцяє книжковий конкурс «Найкраща книжка Форуму». Крім традиційних нагород — від самого Форуму видавців — цього року очікується багато нагород від партнерів: фонду «Україна 3000», газети «Дзеркало тижня», холдингу емоцій «!Фест», компанії «Кока Кола Україна». Хочу звернути увагу також на наш сайт www.bookforum.com.ua — він працює інтенсивніше, ніж у минулі роки, на ньому побільшало краще структурованої інформації.

— Які ризики і труднощі, пов’язані з інфраструктурою Львова, його нинішнім «обличчям», могли б сьогодні завадити проведенню форуму на найвищому — європейському — рівні? Йдеться і про готелі, і про приміщення, де проходитимуть заходи.

— Жителі Львова, а також туристи, які відвідали наше місто в серпні — на початку вересня, напевно, одноголосно стверджуватимуть, що великого заходу, яким є Форум видавців, зараз у Львові провести не можна… У місті триває інтенсивний ремонт кількох великих шляхопроводів. Хто не бачив львівських тисняв — не повірить! Від Оперного театру до готелю «Жорж» їдеш 40 хвилин, а пішки — 10…

Але міська влада обіцяє, що вже до 15 вересня дві найкритичніші для міста точки — площі Галицька і Осмомисла — будуть відкриті. Щоправда, одночасно почнеться ремонт вулиць Сахарова і Городоцької.

Щодо готелів — то це справді проблема Львова (та й і інших українських міст). Катастрофічно бракує готелів туристичного класу! І учасників форуму, і відвідувачів було б значно більше, якби вартість проживання не перевищувала 100—150 грн. на добу. У Львові є й такі місця. Але бажання зупинитися там зникає, коли дізнаєшся про умови проживання. Тому більшість відвідувачів з інших міст або приїжджають на один день, не даючи змоги готельєрам і рестораторам на них заробити, або ж зупиняються у знайомих. У нас відкрилося кілька нових бутикових готелів. Вони надзвичайно затишні, але ціни… не надто гуманні (хоча, як стверджують власники, обґрунтовані), а тому проблеми з поселенням учасників Форуму видавців вони вирішити не можуть (хоча й намагаються допомогти). Зокрема, хочу подякувати власникам і топ-менеджерам готелів «НТОН», «Волтер», «Дворжец», «Шопен», «Едем», «Супутник», «Цитадель», «Опера», «Леополіс», які надали нам гарні знижки для поселення майже 300 письменників з України та 24 країн світу. Завдяки такій співпраці можна розвивати в місті справді якісні туристичні послуги. І тоді потік туристів невпинно зростатиме. Поступившись у малому — здобудеш велике.

Залишається невирішеною і проблема сучасного експоцентру. Вона стосується не тільки розвитку Форуму видавців, а й усього прикордонного бізнесу. Експоцентр, у якому відбуватимуться виставки, конференції, бізнес-форуми, врешті концерти й розважальні шоу, притягне до нашого регіону і капітали, і туристів. Спочатку казали, що експоцентр збудують одночасно зі стадіоном до Євро-2012, а тепер — що треба трохи почекати…

— Хтось із представників влади (зокрема місцевої) опікується форумом, розуміє його значимість не тільки для міста, а й країни?

— Співпрацюємо з обласною владою з 2003-го, з міською — з 2005 року. Причому з кожним роком співпраця стає інтенсивнішою. Спочатку нам виділяли невеличкі кошти на проведення окремих заходів Форуму. Потім коштів побільшало. Тепер уже говоримо не так про фінансування заходів, як про реалізацію в місті та області комплексних програм підтримки й розвитку читання, які будуть не разовими, а постійно діючими, стратегічними. Ця перспектива мене захоплює. Я впевнена, що програма обов’язково буде реалізована при будь-якому складі депутатського корпусу. Міський голова Львова Андрій Садовий розуміє значення Форуму видавців для Львова. З головою ЛОДА Василем Горбалем ще не було нагоди поспілкуватися, але його перший заступник Мирон Янків, який підтримував наші ініціативи ще в непрості 2003—2004 рр., продовжує це робити й нині. Не виключаю, що й Львівській області вдасться впровадити пілотну регіональну програму підтримки читання.

— Яка попередня картина — гості, учасники, літературні зірки — вимальовується вже зараз? На які акції насамперед ви радили б звернути увагу львів’янам і гостям міста?

— Вимальовується щось справді цікаве. Надзвичайно насичена програма у росіян (Юзефович, Рубінштейн, Левада-центр, група «Аукціон» і ще два десятки заходів, включно з відкритою лекцією власника Альфа-банку Михайла Фрідмана — це справді велика несподіванка). Традиційно цікаво представлені поляки і балканці, по одному гостю з Великої Британії, Німеччини і Франції.

Чудову виставку, а також міжнародну культурологічну дискусію про толерантність презентувало посольство Литви. Вперше представлені автори з Вірменії, ПАР, Сінгапуру. Якщо так піде далі — за 10—15 років матимемо гостей із цілого світу, в тому числі багатьох літературних зірок. Поки що вони Україною не дуже зацікавлені — через малі наклади їхніх книжок. Чому так? Це тема іншої розмови. А тим часом до нас приїжджають Януш Леон Вишевський у статусі зіркового гостя, Адріан Сливоцький та о.Ксаверій Кнотц як почесні гості, Марек Краєвський, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Марія Матіос, Андрій Курков, Леонідас Донскіс, Ольга Богомолець.

— Трохи про статистику: кількість акцій у рамках форуму, приблизна кількість очікуваних гостей, чи є певні прогнози стосовно реалізації книжок у рамках Форуму?

— На сьогоднішній день: 791 зареєстрований учасник, 342 заходи у програмі, 312 гостей з 24 країн світу. Кількість акредитованих журналістів — уже понад 300.

— Якою мірою бренд Львівського форуму відомий сьогодні у світі?

— Завдяки учасникам літературного фестивалю про нас добре знають у літературних колах Росії, Польщі, Сербії, Хорватії, Чехії, Литви, Латвії, Німеччини, Австрії, Швейцарії. Нас запрошують на інші фестивалі. Цього року наша представниця побувала в Единбурзі, є перспектива розвинути цю співпрацю. Але це довгий і важкий шлях. Фестивалів у Європі багато, вони мають потужне фінансування, не тільки покривають авторам усі витрати, а й виплачують гонорари, тому конкурувати з ними треба, але поки що незрозуміло як. В Україні більшого літературного фестивалю нема і не думаю, щоб якийсь подібний з’явився в найближчому майбутньому, бо самих грошей для цього замало. Ми знаємо, що і як треба робити, бо підказує це любов — до літератури, до книжок, до людей. А координатор літфесту Грицько Семенчук — просто єдиний і незрівнянний!

Партнери Форуму: «Техніка для Бізнесу», волонтерський рух «Студент за студента», «Дзеркало тижня», «Кореспондент», «Главред», «Контракти», «Бізнес». Сайт Форуму: www.bookforum.com.ua

ОСОБЛИВА ПОДІЯ. У рамках Форуму видавців у Львові газета «Дзеркало тижня» визначить і свого літературного фаворита. Спеціальна нагорода — «ЧЕСТЬ І ГІДНІСТЬ» (диплом і грошова премія) — авторові, який, на думку редакції, не лише засвідчує високу художню майстерність у своїх творах, а й визначає градус громадянської свідомості в суспільстві, його моральності та гідності. Ім’я обранця «ДТ» буде оголошено на урочистій церемонії нагородження переможців Форуму.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі