"1917" Сема Мендеса: критики вважають фільм одним з головних претендентів на "Оскар"

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
"1917" Сема Мендеса: критики вважають фільм одним з головних претендентів на "Оскар" У "1917" є всі шанси отримати головну нагороду "Оскара"
Картина вже стала тріумфатором премії BAFTA, а Мендес отримав приз Гільдії режисерів США.

В український прокат вийшов фільм "1917" - військова драма британського режисера Сема Мендеса, яка розповідає про події Першої світової війни. Картина вже отримала номінацію на "Оскар" у головній категорії і, на думку критиків, у неї є всі шанси стати кращим фільмом 2019.

Двом солдатам, Блейку і Скорфілду, належить виконати дуже відповідальну місію: пробратися до своїх товаришів по службі і передати наказ про скасування атаки на німців. В іншому випадку, Другий Девонширський батальйон буде знищений.

Драматизму ситуації додає те, що в батальйоні служить брат Блейка, а значить, якщо вони не встигнуть доставити наказ, загине і він.

Картина вже стала тріумфатором премії Британської кіноакадемії, отримавши відразу сім нагород, в тому числі, як кращий фільм, а Мендеса назвали найкращим режисером. Відзначили його і в Гільдії режисерів США, давши головний приз. За прогнозами букмекерів, у "1917" є всі шанси отримати головний "Оскар", поки її обходить тільки "Одного разу... в Голлівуді" Квентіна Тарантіно.

Схвальні відгуки отримав фільм і у глядачів і критиків. Так, на ресурсі Rotten Tomatoes, у "1917" рейтинг у критиків 89%, у глядачів – 88%.

"Героїзм – це робити правильні речі, які ніхто інший не хоче робити. Певною мірою це удача, оскільки багато з актів героїзму були здійснені випадково і ніхто не сповіщав про те, що буде чимось жертвувати, і, як показує "1917", героїзм не має нічого спільного зі славою. "Немає нічого, на зразок кількох стрічок, щоб підбадьорити вдову", - зауважив один з офіцерів. Грунтуючись на військових історіях, що розповідав його дідусь Альфред, який воював у окопах, Мендес блискуче відтворює ландшафт – фізичний і емоційний – направляється його невезучим героями, мирно дрімаючими під тінистим деревом на початку фільму", - пише видання Variety.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

""1917" Сема Мендеса – неймовірно сміливий фільм, захоплюючий, як фільм про пограбування, тривожний, як науково-фантастичний кошмар. Разом зі співавтором Крісті Вілсон-Керінс, він створив драму про Західний фронт Першої світової війни і подорожу, здійснену двома хлопчиками, схожу на подорож на поїзді-примарі в будинок жахів, який періодично занурюється в ніч, а потім виявляється в чужому світі, освітленому загрозою", - пише The Guardian.

Критик Олег Вергеліс, театральний оглядач DT.UA, вважає, що у "1917" є всі шанси отримати серйозні нагороди "Оскара". "У нинішніх конкурентних оскарівських пасьянсах саме ця картина є певним анти-пластиком, тобто кінематографічно і екологічно чистою, без всяких коміксових синтетичних домішок. І видатна екоактивістка сучасності Грета Тумберг, очевидно, також активно підтримає кінопроект Сема Мендеса напередодні "Оскара", як проект екологічно корисний для екофлори і екофауни сучасного мистецтва кіно.

У цьому кіно, здається, все справжнє-справжнє: невигаданий сюжет про Першу світову (навіяний спогадами родичів Сема Мендеса), демонстративна відсутність комп'ютерної графіки і приречена напівжива природа, яка також є жертвою Першої світової", - написав він у своєму Telegram-каналі.

Він також відзначив і роботу оператора-постановника: "Найкраща операторська робота Роджера Дікінса, коли одним планом він воліє показати мить і вічність подорожі двох приречених капралів, а разом з ними - відносний рай на поверхні гнилої землі і абсолютно окопне пекло під землею - зі зграями щурів, горами гнилих трупів та іншими атрибутами військового пекла. І ніякого натуралістичного маскування каліцтва.

"1917" сприймається як потужний екранний еквівалент видатної військової прози. Ніби сценарій Мендесу допомагав творити сам Ремарк, який ще емоційно не відійшов від свого шедевра "На Західному фронті без змін". Отже, від ремарківської прози в цьому кіно - не тільки тема, але і чергування внутрішніх монологів з відвертими військовими пейзажами. Є і чисто ремарківські (по духу) влучні жахливі метафори, навіяні війною (коли, наприклад, молодий капрал занурює руку в гнилу землю, а насправді його рука тоне в гнилому животі трупа...)", - додав він.

""1917" - видатна картина Мендеса про театр військових дій, де, як і в драматичному театрі, багато що вирішується засобами режисерського стратегічного обману і акторської гри на публіку. Така собі пастка з купою жертв. Правда, ціна нетеатральных ігор гектари гнилої землі, тисячі трупів і зграя знахабнілих щурів. Не знаю хто як, а я - в когорті уболівальників за "1917", як кращий фільм року на "Оскарі 2020", - пише Вергеліс.

Церемонія вручення премії "Оскар" пройде в ніч з 9 на 10 лютого, в нашій країні транслювати її буде канал "Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі