Знайди себе і не втрать свій голос

Поділитися
Коментуючи процес підготовки до голосування, саме голосування та підрахунок голосів на виборах президента України 31 жовтня, багато експертів уживали досить влучну та містку характеристику — «керований хаос»...

Коментуючи процес підготовки до голосування, саме голосування та підрахунок голосів на виборах президента України 31 жовтня, багато експертів уживали досить влучну та містку характеристику — «керований хаос». Наскільки випадковими були тотальні неточності у списках, псування бюлетенів, багатотисячні паломництва «відкріпників», «зникнення» або раптове нездужання членів комісій у момент підписання протоколів — тема майбутніх досліджень експертів від політології і, сподіваємося, розслідувань співробітників прокуратури. Але багато зловживань і порушень, випадкові вони чи умисні, стали можливими завдяки іноді просто вражаючій необізнаності українського виборця. Дивовижний парадокс: такої мобілізації громадян до участі у всіх стадіях виборчого процесу в нашій країні не спостерігалося давно (якщо спостерігалося взагалі). Але, з іншого боку, іноді ці ж самі громадяни купувалися на такі дешеві трюки та виверти, ніби прийшли голосувати вперше та прибули на виборчі дільниці з якогось Марсу. Тому ми й дозволили собі скласти своєрідну пам’ятку виборця, яка допомогла б уникнути найпоширеніших помилок, пов’язаних із виборчими правами та правилами голосування.

Нові списки виборців мають бути передані на дільниці не пізніше як за сім днів до дня голосування. Тобто, починаючи з 14 листопада, виборець може прийти на дільницю й ознайомитися з новим варіантом виборчого реєстру. Однак тут починаються проблеми. Зумовлені вони насамперед цейтнотом, що виник завдяки затягуванню з оголошенням Центрвиборчкомом результатів голосування у першому турі й оголошенням проведення другого туру виборів. У результаті на впорядкування списків у територіальних виборчих комісій залишилося тільки кілька днів, а ці списки, до всього, потребують суттєвого уточнення.

Швидше за все, ТВК підуть шляхом найменшого опору: затребують електронні варіанти списків, які використовувалися у першому турі, і впишуть у них тих, хто був внесений туди до дня голосування й у день виборів. Таким чином, виникає небезпека того, що зі списків не будуть викреслені «мертві душі» й так звані «технічні мертві душі». Під останніми ми розуміємо виборців, у чиїх іменах, прізвищах або датах народження були допущені неточності або помилки. Після надходження в комісію відповідної заяви виборця у список вносився виправлений варіант, за яким і видавався бюлетень. Водночас фантом, написаний із помилками, залишався у списку і міг «голосувати» цілком реальним бюлетенем.

Що можна порадити виборцям напередодні другого туру? Насамперед, незалежно від того, були правильними їх дані у списках 31 жовтня чи ні, — підтримати акцію Комітету виборців України «Знайди себе». Для цього потрібно не пошкодувати часу для того, щоб після 13 листопада навідатися на свою дільницю і ще раз пересвідчитись у тому, що всі ваші дані у списках зафіксовано правильно, а також перевірити, чи не залишився десь у списку «клон», записаний із помилками.

Тим же, хто не знайшов себе в списках і не зумів внести в них своє прізвище в день голосування 31 жовтня, радимо зробити це вже протягом наступного тижня, написавши відповідні заяви в дільничні комісії. Нагадаємо, що в день голосування зробити це буде набагато складніше й лише шляхом звернення до територіальної комісії або місцевого суду.

Утім, ЦВК своєю постановою від 10 листопада дозволила дільничним комісіям у день голосування вносити зміни в списки в тому випадку, якщо виборець знову буде записаний із незначними помилками і надасть вагомі докази цього. Залишимо за дужками відповідність рішення ЦВК виборчому законодавству, зауважимо лише, що воно значно спростить можливість голосування для багатьох людей, які прийдуть на дільниці. Проте водночас може стати непоганим механізмом для клонування додаткових «мертвих душ» прямо на дільниці. Адже при внесенні у список виправлених даних про виборця в ньому залишається старий, бракований запис. І немає жодних гарантій, що по ньому не видадуть бюлетень якомусь «гастролеру» з відкріпним талоном. Як уникнути цього — питання до Центральної виборчої комісії, постанова якої, до речі, поки що не набула остаточної редакції, і, отже, в ній іще можна передбачити механізм «погашення» неправильних записів у списках виборців. Але в будь-якому випадку пропонуємо громадянам не розслаблятися і не відкладати перевірку та виправлення своїх даних у списках виборців на день голосування. Адже, крім іншого, не визначено критеріїв, за якими можна судити, значну помилку допущено у вашому записі чи дрібну. Ваші уявлення про це можуть не збігатися з думкою комісії, і в день голосування вам усе одно доведеться домагатися виправлень через суд.

І останнє: інформацію, що стосується ваших даних, ви повинні передавати виключно членам виборчкомів. Якщо невідомі постукають увечері до вас у двері й попросять надати повну інформацію про паспортні дані членів вашої сім’ї з метою уточнення списків виборців, існує досить велика ймовірність того, що ці відомості використають з іншою, менш шляхетною метою, приміром, для оформлення «лівих» відкріпних посвідчень.

Якщо виборець у передбачені законом строки не може знайти дільницю або потрапити на неї, а потрапивши, не знаходить там жодного члена комісії, або списків виборців, або бланків відкріпних посвідчень, то в нього є всі підстави подати в суд на членів комісії за бездіяльність або більше того — за перешкоджання вільному волевиявленню. А це вже кримінал. Також не варто напередодні виборів з будь-якого приводу віддавати свій паспорт стороннім особам, хоч би ким вони були — головами сільрад, керівниками підприємств чи представниками жеків.

Виборці, котрі не в змозі самостійно прийти на дільницю, мають право звернутися в комісію з відповідною заявою, яку можуть туди передати близькі, але не пізніше 20-ї години 20 листопада. Слід також пам’ятати, що голосування є таємним, і якщо до вас приїдуть члени комісії з переносною урною і бюлетенем, їх можна попросити вийти з кімнати, де ви заповнюватимете бюлетень.

Ідучи 21 листопада на дільницю, слід узяти з собою паспорт, український або закордонний, а солдатам строкової служби — військовий квиток. Стаття 2 закону про вибори окрім зазначених документів передбачає такі: дипломатичний або службовий паспорт, посвідчення особи моряка або члена екіпажу, тимчасове посвідчення громадянина України, картку (довідку) установи кримінально-виконавчої системи. Варто додати, що рішенням Кабміну до 1 грудня продовжено дію паспорта громадянина України на «серпасто-молоткастих» бланках паспортів СРСР. Ні студентський квиток, ні пенсійне посвідчення, ні права водія підставою для видачі бюлетенів не є.

Отримавши бюлетень, варто переконатися, що на ньому стоїть підпис члена комісії, який його видав, його прізвище й ініціали, а також печатка цієї самої комісії, інакше ваш голос буде відправлено в упаковку з недійсними бюлетенями. Також бюлетень не варто виносити на вулицю і віддавати незнайомим заповзятливим хлопцям на вході до дільниці, навіть якщо вони пропонують за це 30—50 гривень. Бюлетені є документами суворої звітності, й будь-яке використання їх не за призначенням спричиняє кримінальну відповідальність до трьох-п’яти років позбавлення волі. Для голосування існують спеціальні кабінки, тому не потрібно наслідувати приклад студентів Сумського аграрного університету, котрі перед тим, як кинути бюлетень в урну, демонстрували його в розгорнутому вигляді викладачам свого ВНЗ. А тим, хто пропонуватиме вам це зробити, ви повинні м’яко, але наполегливо нагадати про ту ж таки кримінальну відповідальність за статтею 157 Кримінального кодексу України.

Прикро було виявити, що на 13-му році незалежності деякі українські виборці продовжують вірити в приховані камери в кабінках, ручки з чорнил, які зникають, та іншу нісенітницю. Але факт залишається фактом: деякі виборці цілком щиро вірять начальству або членам комісій, які стверджують, що якщо вони голосують за кандидата «Х», то в квадратику навпроти його прізвища потрібно ставити знак «плюс», а якщо проти — то «мінус». Волевиявлення здійснюється однією будь-якою позначкою у бюлетені навпроти кандидата, який вам подобається (найчастіше це «плюс» або «галочка»). Не варто писати в клітинках усе, що ви думаєте про кандидата, котрий не викликає у вас позитивних емоцій. Бюлетень можуть у кращому випадку віднести до недійсних, а в гіршому — зарахувати в актив цього самого кандидата.

Голосування триває до 20-ї години, але якщо ви не встигли проголосувати до цього часу, хоча вже зайшли на територію дільниці, комісія має дозволити вам вчинити акт волевиявлення.

Із законодавчої точки зору, виборець (якщо він не є спостерігачем) не може вплинути на підрахунок голосів у комісіях. Але, як засвідчив досвід проведення першого туру, присутність виборців під дільницями до закінчення підрахунку голосів і підписання протоколу про результати в деяких регіонах не дозволила окремим членам комісій піти з засідання і цим самим зірвати процес підбиття підсумків.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі