ЗМІ: Заборона Азарова може призвести до скасування купівлі держструктурами більше тисячі автомобілів

Поділитися
Заборона прем'єр-міністра Миколи Азарова на купівлю нового службового автотранспорту для чиновників загрожує скасуванням вже оголошених тендерів на придбання понад тисячі автомобілів. Найбільше це відіб'ється на планах МВС, повідомляє газета «ДЕЛО».

Заборона прем'єр-міністра Миколи Азарова на купівлю нового службового автотранспорту для чиновників загрожує скасуванням вже оголошених тендерів на придбання понад тисячі автомобілів. Найбільше це відіб'ється на планах МВС, повідомляє газета «ДЕЛО».

До кінця 2010 року органи влади, держпідприємства та комунальні установи мають намір закупити приблизно 1300 легкових автомобілів для своїх потреб. Оголошення про заплановані тендери були опубліковані у декількох останніх номерах Вісника державних закупівель.

Однак вчорашня заява прем'єр-міністра Миколи Азарова стосовно заборони для міністерств витрачати державні гроші на нові службові автомобілі може зірвати оновлення автопарку.

Найсильніше така урядова економія відіб'ється на планах Міністерства внутрішніх справ. Міліціонери у червні - липні цього року оголосили низку тендерів на закупівлю 1273 машин. Із них у МВС розраховували купити 900 автомобілів марки ВАЗ-2107, 150 машин Daewoо Lanos, 90 позашляховиків УАЗ-Хантер, 55 повнопривідних корейців SsangYong Actyon.

Окрім цих машин підлеглі міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова хочуть купити цілу низку VIP-автомобілів.

Нагадаємо, 5 липня Міністерство внутрішніх справ оголосило про проведення тендеру на закупівлю чотирьох автомобілів Mercedes Е350, чотирьох автомобілів Audi А6 і 12 машин Toyota Camry. До цього можна додати ще 10 машин Toyota Camry, про закупівлю яких МВС розмістило оголошення окремо, а також автомобіль Subaru Outback.

Як пояснив учора «ДЕЛУ» один із співробітників тендерного комітету МВС, Mercedes, Audi А6 і Toyota Camry потрібні міліціонерам у якості машин супроводу вищих посадових осіб. Яких саме, він не уточнив.

Залишається загадкою, кого буде супроводжувати на дорогих іномарках Управління МВС на Південно-Західній залізниці. Цей структурний підрозділ міліції також розмістив оголошення у Віснику державних закупівель про тендер на придбання двох автомобілів Toyota Camry.

Окрім того, Управління МВС на Південно-Західній залізниці планує також придбати 40 автомобілів ВАЗ 21093 і п'ять машин Toyota Corolla 1.6. У той же час співробітниця тендерного комітету міліції на Південно-Західній залізниці Світлана Кондратюк не змогла пояснити цілей, для яких будуть використовуватися як дорогі японці, так і бюджетні «Лади».

Жоден з опитаних представників тендерних комітетів, де під час кризи запланували купувати машини представницького класу, не зміг офіційно пояснити, навіщо вони потрібні. Так, приміром, заступник начальника тендерного комітету комунального підприємства з експлуатації адміністративних будинків Житомирської облради Георгій Кирилюк навіть не знає, що його тендерний комітет збирається купувати машину Toyota Camry. «Ми їздимо на автомобілях союзного виробництва, «Волга»..., про закупівлю Toyota Camry я не знаю, у нас в ній немає потреби», - сказав він.

Не знає також про цілі запланованого придбання машини представницького класу Skoda Superb начальник тендерного комітету Держпідприємства «Вугілля України» Володимир Сьомкін. «Із цього питанням звертайтесь до директора», - порадив він. При цьому відзначив, що «Вугілля України» - підприємство хоч і державне, але госпрозрахункове. Очевидно, він мав на увазі, що це держпідприємство може собі дозволити таке придбання.

Водночас державним установам, що розмістили оголошення про проведення тендерів на придбання машин, поки що рано серйозно хвилюватися щодо їхнього цілковитого скасування. Як пояснив «ДЕЛУ» представник тендерного комітету у МВС, все залежить від того, як буде оформлено заборону прем'єр-міністра Миколи Азарова на закупівлю машин за держрахунок. «Якщо це буде доручення голови уряду, то воно несе за собою тимчасовий характер і залишає простір для можливих винятків», - говорить представник комітету. - Якщо ж заборона буде оформлена урядовою постановою чи дозволом, тоді все серйозніше».

Окрім того, співрозмовник "ДЕЛА" відзначив, що всі автомобілі, які запланувала придбати міліція (як ВАЗи-2107, так і Mercedes E350), є спеціальним транспортом, а це може означати, що на них не розповсюджується заборона прем'єр-міністра. "Оскільки голова уряду говорив конкретно про службовий транспорт, закупівель МВС це рішення може не стосуватися", - пояснив співрозмовник.

За матеріалами «ДЕЛА»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі