ЗАЯВА КОМІСІЇ З ЖУРНАЛІСТСЬКОЇ ЕТИКИ ЩОДО ПУБЛІКАЦІЇ В ЖУРНАЛІ МАУП «ПЕРСОНАЛ» СТАТТІ Г.ЩОКІНА «СИОНИЗМ: ИДЕОЛОГИЯ «UBERMENSCHEN»

Поділитися
У ряді випусків журналу «Персонал» за нинішній рік опубліковано низку статей, провідною темою яких є боротьба проти сіонізму...

У ряді випусків журналу «Персонал» за нинішній рік опубліковано низку статей, провідною темою яких є боротьба проти сіонізму. При цьому авторами матеріалів та їхніми симпатиками ці публікації кваліфікуються як наукові. Не вдаючись до оцінки наукового рівня цих матеріалів (що могло б видатися некоректним), Комісія, проаналізувавши їх на предмет відповідності Етичному кодексу українського журналіста та вислухавши пояснення головного редактора журналу пана Ігоря Слісаренка, відзначає: стаття Г.Щокіна «Сионизм: идеология «ubermenschen» викликала гостру дискусію в суспільстві, у тому числі й стосовно її відповідності нормам журналістської етики.

Автор статті Г.Щокін порушує пункт 5 Етичного кодексу українського журналіста — «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста». Г.Щокін пропагує лише власну точку зору, ігноруючи аргументи, що їй суперечать, і не спростовуючи їх. Не відповідає даному пункту Етичного кодексу і редакційна політика журналу, про що свідчать інші публікації з даної тематики і подібної спрямованості, які регулярно з’являються на сторінках цього видання.

Журналом також порушено пункт 9 Етичного кодексу — «Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів».

Порушеним є і пункт 14 Етичного кодексу — «Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання…» Комісія вважає, що хоча тема сіонізму не є закритою для дискусії і критичного аналізу, проте тенденційний підбір розглянутих матеріалів призводить до приниження національної гідності.

Водночас Комісія засуджує нетолерантне, часом грубе ведення полеміки з журналом «Персонал» газетою «Столичные новости» (головний редактор В. Кацман)

Звертаючись до всіх колег, Комісія застерігає: висвітлення у засобах масової інформації національної проблематики вимагає від журналістів і редакторів ЗМІ особливої делікатності, зваженості в оцінках, неупередженості в доборі джерел і аргументів, потрактуванні моральних, релігійних та ідеологічних цінностей кожного народу. Матеріали, які провокують розбрат, не гідні пера журналіста, свідомого відповідальності перед суспільством. Тому Комісія з журналістської етики, засуджуючи редакційну політику журналу «Персонал» із згаданої тематики (головний редактор І.Слісаренко, голова науково-редакційної ради Г.Щокін), закликає колег-журналістів до толерантності у веденні публічних дискусій. Зверхність, брутальність, особисті випади не повинні підмінювати аргументи.

Запропонувати редакціям журналу «Персонал» і газети «Столичные новости» опублікувати дану заяву Комісії у своїх виданнях.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі